.

petak, 5. veljače 2016.

Radionica stripa u Centru za kulturu Novi Zagreb

Remetinečki gaj -  Moramo iskreno priznati kako nas je posjet radionici stripa u organizaciji Centra za kulturu Novi Zagreb, zaista ugodno iznenadio, kako uzrastom svojih polaznika, ali isto tako lakoćom i tehnikom kojom oslikavaju svojim radom, svakodnevicu ili pak neograničenu maštu, kojoj kako vidimo - nema kraja!

Pod stručnim vodstvom, g. prof. Ivana Mustač koji već čitav niz godina vodi ovu zapaženu radionicu, imali smo priliku uvjeriti se kako mladi kreativci, polaznici ove radionice, stvaraju zaista odlične, maštovite i zanimljive stripove na velikim "tablama". 



g. prof. Ivan Mustač, voditelj radionice stripa
- Profesor sam likovne kulture. Radim u osnovnoj školi, preko 33. godine, a stripom se bavim, odnosno djecu podučavam 25. godina. 

Inače sam se i sam bavio stripom poluprofesionalno, no kako taj rad iziskuje jako puno vremena, kojega u to vrijeme nisam imao, odlučio sam prekinuti. No, nisam mogao bez stripa, tako da sam uskoro započeo sa podukom djece. Ideja o edukaciji djece mi je pala na um, kada sam se prisjetio kako je meni bilo u mojim početcima crtanja stripova, kada mi nije imao tko što reći ili pokazati kako treba crtati i koje bitne stvari su u stripu. 

Tako da sam djecu započeo podučavati, one godine kada je započeo Domovinski rat. Cilj mi je bio angažirati djecu kako bih im zaokupio pažnju crtanjem stripova te tako umanjio grubu stvarnost svakodnevice, koja nas je sumorno okruživala. jedno vrijeme smo čak stvarali i u atomskom skloništu moje bivše škole "Braće Radić" u naselju Trnsko.

Eto tako je sve to skupa krenulo.

Smišljali smo likove, crtali ih, i čak smo pokrenuli školski list, gdje smo svoje radove objavljivali. 

Vijest se brzo proširila, tako da su me kao vanjskog suradnika, angažirali  vodeći ljudi iz Centra za kulturu Novi Zagreb. I tako je to krenulo.

Eto, od tada radionica stripa se organizira svaku godinu, već tih 25. godina.Sudjelujemo na natječajima. Prije su bili natječaji u Modroj lasti, pa smo osvajali od "običnih nagrada" pa do "Grand prix" nagrada.Također bih istaknuo sudjelovanje na Međunarodnom festivalu stripa " Crtani romani šou" gdje smo također osvojili podosta nagrada, tako da bih naveo prošlu godinu, koja je bila jako plodna, gdje smo osvojili čak šest nagrada. Govorim o nagradi "Mladi lav" , naime to je nagrada za djecu uzrasta do 10. godina i za djecu do uzrasta 15. godina.Točnije, osvojili smo četiri "Mlada lava" i dva priznanja.

- Kada je sa radom započela ovogodišnja - Radionica stripa?

- Radionica je započela obično, kako i sve do sada, početkom školske godine. Započela je početkom listopada pa traje tamo do zadnjeg tjedna školske godine. Uvijek se odvija tijekom školske godine. Ovdje bih istaknuo, kako smo prijašnjih godina, a to će se nastaviti i u buduće, imali "Školu stripa". Škola se održavala u vrijeme zimskih , proljetnih i ljetnih praznika, kada se Škola odvija u svega tjedan dana. U tjedan dana je potrebno uraditi cijeli strip, s time što se svaki dan radi po četiri sata. 

Znači, kompletno se treba uraditi. Tu se nauči, što sve treba uraditi, od početka pa do samog finiša, odnosno kraja stripa. Kreće se od scenarija (koji se napravi za potrebe škole) ili na osnovu nekih romana. Uglavnom su to romani naših pisaca, pa onda izrađujemo  te stripove. Ponekada i ja osmislim kratki scenarijo ili sinopsis, pa na osnovu toga isto tako radimo. Nedugo smo završili stripove vezane za Novu godinu, dogodovštine Djeda Mraza, za tu priliku sam napisao par kratkih scenarija, na osnovu kojih su naši polaznici Radionice uradili par stripova..

- Možete li nam kazati, od kuda sve dolaze polaznici ove Radionice? Da li su to djeca samo iz naselja Remetinečki gaj ili ...

- Ne, na dolaze samo polaznici Radionice iz Remetinečkog gaja, već i iz udaljenijih naselja. Bilo je polaznika čak i iz Velike Gorice i drugih dijelova grada. Naime, koliko sam informiran, na žalost ovakve ili slične radionice ne djeluju nigdje drugdje na području grada Zagreba.Ponekada mene pozovu da održim Radionicu i u Centru kulture Pešćenica, također u Hrvatskom školskom muzeju, također i u Muzeju suvremene  umjetnosti, čak i u ponekim knjižnicama .

- Za kraj, možete li nam reći - uz svu silinu tehnološki primaljivih igrica i svega ostalog što je danas dostupno djeci i ostalima - da li strip gubi na svojoj popularnosti? 

- Ne, ne bih rekao! Zato što su strip crtači i sami crtači su, da kažem - posebne osobe - osobe koje vole to što rade - crtaju. Na radionicu, zasigurno neće doći netko tko, je sklon igricama. Ovdje ciljano dolaze djeca, koja baš žele i hoće napraviti nešto - svoje, autentično. Stoga će uvijek biti interesa, što više, sada (što je interesantno!) dolaze mlađe genaracije. Prije su dolazile od četvrtog, odnosno petog razreda, pa do srednje škole, a sada dolaze polaznici već od prvog razreda. Evo ovdje sada imamo polaznike uzrasta od drugoga razreda, pa do šestog razreda. Mišljenja sam, kako ti isti mediji vjerovatno imaju utjecaja, no samo u toj mjeri kako bi prije sazrijeli i poželjeli uraditi nešto svoje, nešto autentično.

Mišljenja sam a i iz iskustva mogu kazati, kako strip ne gubi nimalo na svojoj aktualnosti, čak što više, od kada je strip krenu u škole (u školi se također radi strip, na likovnom )već je tu dobio na važnosti. No, moramo i priznati kako je i sam strip doista interesantan medij.



Karlo, polaznik Radionice stripa
- Dragi Karlo, što te privuklo da postaneš crtač stripova?

- Čitao sa Garfild stripove  zanimalo me, da li bi ja postao crtač stripova.

- Evo, kako vidimo ti si sada crtač stripova. Što misliš da li to tebi ide? Osjećaš li se uspješno?

- Da, evo sada crtam Stikmena. Glavni lik je Marko, ima sestru , mlađeg brata "Bebu" i ljubimca maču koja se zove "Sivko".

- Kao crtaču stripova, reci nam da li ti je pomogla ova Radionica stripova, da li učiš nešto o crtanju i izradi stripova?

-  Da, i ovdje sam jednu godinu.

-I za kraj, jesi zadovoljan profesorom Mustač. Da li ti je prenio dosta znanja?

- Da zadovoljan sam! Dobar je.



Mirta Vrkić, polaznica Radionice stripa
- Draga Mirta, koliko dugo pohađaš Radionicu stripa?

- Ovo je treća godina.

- Možeš li nam kazati što te privuklo, motiviralo da se uključiš u rad ove Radionice?

- Privuklo me je  puno stripova koje sam pročitala, kada sam bila mala. Čitala sam Garfilda i ostale... Stvarno sam htjela biti jedna od crtača stripova. Zaista mi je to bilo jako "fora", da budem u mogućnosti crtati svoje likove i davati im život, karakter , izgled..

- Koliko ti je u ostvarenju tvojih želja, pomogla ova Radionica stripa?

- Pomogla mi je jako puno. Zadovoljna sam sa profesorom Mustač, on je tu uvijek uz nas spreman pomoći u svakoj situaciji.

- Da li bi pozvala svoje prijatelje i prijateljica da se također uključe u rad Radionice stripa.

- Bih,  Ako su zainteresirani, za takvo što, onda sigurno bi trebali ići ovdje.



Dario Huseinović, polaznik Rdionice stripa
- Dragi Dario, što je tebe privuklo da započeneš stavarati i crtati stripove, te da se uključiš u rad ove Radionice?

- Prije četiri godine imao sam crnog mačka koji se zvao "Muki" i onda je nestao. Meni je bio jako drag i počeo sam crtati strip o njemu. Ubrzo je to postala moja navika, i nastavio sam sa crtanjem.

- Kada si se uključio u rad ove Radionice?

-  Prošle godine

- Kako si nam rekao, ti si isprva crtao sam i stvarao stripove, a sada si ovdje .. Da li ti pomaže Radionica u znanju, tehnici i svem ostalom?

-  Da , jako. Svima nam puno znači prof. Mustač, koji nam prenosi svoje veliko znanje i iskustvo o osnovama stripa.

- Imaš li nekoga od prijatelja koje također zanima strip ?

- Ja imam prijatelja Ninu, koji zna zaista dobro crtati i zna raditi stripove. Njega bih pozvao, ako želi da i on ovdje dođe.

- Koliko si ti do sada stripova napravio?

- Vrlo, puno!

- Puno?

- Jesi li gdje izlagao ?

- Nisam.

- Znači jedva čekaš priliku, gdje ćeš i ti moći svoje stripove pokazati svima nama.

- Da



1 komentar: