.

nedjelja, 12. srpnja 2015.

Naselje Lučko


Položaj naselja Lučko (crveno)
Naselje Lučko se nalazi 8 kilometara jugozapadno od centra Zagreba uz autocestu Zagreb-Karlovac, Zagrebačku obilaznicu i staru cestu prema Karlovcu. Po popisu stanovništva iz 1991 godine Lučko je imalo 2013 stanovnika, a sada desetak godina kasnije slobodno se može reći da je taj broj četverostruko veći. 
   
Lučko ima razvijenu građevinsku, trgovačku i prehrambenu industriju, a u Lučkom se nalazi i sportska zračna luka.
  






Lučko datira još iz 18. tog stoljeća, dok je rijeka Sava još bila plovna i dok su po njoj vozili brodovi koji su putovali iz Slovenije prema istoku zemlje i dalje. Sava je, prije regulacije bila nizinska rijeka, niskih obala s mnogo zavoja i okuka i cijelom mrežom rukavaca i otočića. Lučko naselje južno od Save samim svojim imenom svjedoči da je bilo luka - prijelaz preko Save, koji je bio u funkciji još u 18 stoljeću. Tada se vodio spor oko prava na ubiranje prijevoznine između Kaptola i Gradeca. Sabor je dao pravo Kaptolu. Lučko je dobilo ime po toj najznačajnijoj luci u ovom dijelu hrvatske u ono vrijeme, ime je ostalo do danas, iako luke više nema.
Župna crkva sv. Ivana 
Nepomuka u Lučkom
Još od tog vremena Lučko ima status glavnog ulaza u grad Zagreb, jer dok nije bilo toliko mostova, najznačajniji prijelaz Save bila je skela u Lučkom, osim luke na Savi napravljena je i zračna luka Lučko koja  postaje 1. travnja 1947. odredište za domaće letove, a međunarodni letovi počinju iste godine. Najveći promet na Zračnoj luci Lučko zabilježen je 1959. godine. Te godine, civilni zrakoplovi prevezli su 167.000 putnika i 1.500 t robe. Izgradnjom cesta Lučko je dobilo još veću važnost. Na samom ulazu u Lučko nalazi se veliko čvorište cesta na kojem je moguće ući u ulaz  Zagreb jug iz smjera istok, zapad, sjever i jug, upravo zbog toga važnog čvorišta Lučko je idealno mjesto koje su prepoznali poduzetnici i započeli svoju djelatnost upravo ovdje prvenstveno zbog jednostavnog dovoza i odvoza svojih roba i usluga i neposredne blizine centra Zagreba.
1779. u Lučkom je izgrađena i crkva koja je registrirana kao vrijedni spomenik kulture, koja je prije desetak godina u cijelosti i restaurirana.






  • KUD "Sijač" (puhački orkestar, folklorni ansambl, tamburaški satav)
  • Klub mladih "Sijač"
  • Udruga tehničke kulture NZZ - računalna igraonica
  • Podružnica umirovljenika -Lučko / Ježdovec
  • N.K Lučko - Nogometni klub Lučko jedan je od najstarijih klubova u Novom Zagrebu, osnovan 1931. godine.Nogometni klub Lučko jedan je od najstarijih klubova u Novom Zagrebu, osnovan je 1931,g. Kod oformljenja kluba u sportski klub “Velebit” donesena su i prva pravila ponašanja, a dobivena je i livada za odigravanje utakmica.
    U prostorijama današnjeg kluba postoji jedna fotografija iz tog vremena na kojoj je 10 igrača. Kad nas netko pita gdje je 11 igrač, mi u šali odgovaramo da je on snimao.
    Iz tih prvih početaka vrijedno je istači prvog predsjednika Stjepana Srketića i istaknute igrače: Puškarić (golman), Pavlić,Ščurić, Timeri, Meglaj, Poredški, Jagić Pišk…Franjo Puškarić slovi kao pokretač inicijative za okupljanje omladine oko nogometne lopte.
    Glavna ulica kroz Lučko nosi i dan danas njegovo ime, ali ne zbog nogometa, nego što je poginuo u španjolskom građanskom ratu na strani internacionalnih snaga, koje su se borile protiv fašizma.
    Klub je mjenjao imena tako da poslije prvotnog “Velebit” slijede NK Sijač, pa poslije 2.svjetskog rata NK Mlinostroj, po mjesnoj tvornici, NK Ventilator također po tvornici kojoj je Mlinostroj bio pripojen. Kao NK Ventilator nakratko izbiva iz svog sjedišta u Lučkom.
    Konačan i do danas nepromjenjeni naziv NK “Lučko” klub dobiva u veljači 1962.g. Iznimka je bila u jednom periodu 90-tih kada je dobio dodatak po sponzoru NK Lučko Kompresor.
    Klub se sve do 1957. godine natjecao u Sisačkom ili Karlovačkom podsavezu, da bi konačno kao NK Mlinostroj bio primljen u tadašnji Zagrebački nogometni podsavez.
  • Udruga "Veterani kluba Lučko 91 - old timer klub"
  • Pintball centar Lučko
  • Pimtball klub " Optimus"
  • Udruga građana Lučkog
  • Caritas
  • Crveni križ





Unčanska ulica 2, Lučko
telefon: 653 01 80
e-pošta: mo_lucko@zagreb.hr




Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Unčanska ulica 2, četvrtkom od 18:00 do 20:00. 




















  • Humanitarni tjedan, Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec