.

subota, 11. srpnja 2015.

Naselje Remetinec

Naselje Remetinec se prostire između Savskog nasipa i naselja Botinec. Istočno graniči sa naseljem Sv. Kalara, Savskim Gajem  i Laništem, te naseljem Blato sa zapadne strane. Važno je napomeniti kako su sa nekadašnjim  preustrojem mjesnih odbora Arena Zagreb i Jaruščica involvirane u mjesni odbor Remetinec, a Remetinečki zatvor u mjesni odbor Sveta Klara, te hotel "I" u mjesni odbor Lanište.
Položaj Rementinca (crveno)

Naselje Remetinec danas posjeduje 9. dječijih i 2 polivalentna igrališta, 1 perivoj i još mnogo zelenih površina.

Tijekom vremena naselje Remetinec se urbaniziralo , te je dolaskom Arene Zagreb urađena i ulica do  naselja Lanište, izgrađena je nova crkva, Jaruščica, dva rotora, itd...



Tu su od prije još i Dom zdravlja, Hostel Remetinec, katastar, ljekarne, 6. policijska postaja, banka , Centar kulture Novi Zagreb, Stanica za tehnički pregled vozila i dječji vrtić Remetinec. Sasvim smo sigurni kako se na tako malome prostoru nigdje u gradu teško mogu  pronaći svi potrebni elementi za kvalitetan život.







  • RAD (Remetinačko astronomsko društvo) koje svake godina organizira promatranje nebeskih tijela i predavanja za sve uzraste.
  • Zlatni Karas, Športsko ribolovni klub, djeluje dugi niz godina, a članovi i ekipe kluba osvojili su nekoliko naslova prvaka države  i Grada, te iznjedrili nekoliko reprezentativaca.
  • LUU Blajheri je likovno umjetnička udruga koja je u svom radu organizirala između ostalogi nekoliko zapaženih grupnih izložbi, te se često ističu po svom humanitarom radu.
  • REMKA - Udruga građana.

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB I GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ (nekada Spektar) osnovani su 5. svibnja 1977. godine odlukom Skupštine općine Novi Zagreb, na inicijativu Samoupravne interesne zajednice kulture Novi Zagreb. Od tada do danas Centar intenzivno radi na promicanju svih oblika kulturnih djelatnosti s osobitim programskim ciljem edukativno-kulturološkog djelovanja u pučanstvu, njegujući temeljne kulturne potrebe kod svih dobnih struktura stanovništva. Centar za kulturu Novi Zagreb najstarija je i donedavno jedina ustanova kulture u Novom Zagrebu. Djeluje na području koje ukupno zauzima oko 25% površine područja grada Zagreba, kojega nastanjuje oko 160 000 stanovnika s tendencijom rasta. U proteklih 30 godina djelovanja organizirano je oko 9 000 programskih jedinica koje je posjetilo gotovo 2 000 000 posjetitelja. Priređeni su mnogobrojni kulturno-umjetnički programi: izložbe, tribine, predavanja, glazbeno-scenski programi, koncerti uglednih umjetnika, akcija i manifestacija. Vrlo uspješno provodi programske smjernice njegovanja i održavanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine kao i autohtonog folklora surađujući s kulturno umjetničkim društvima i amaterskim ansamblima koji djeluju na području Novog Zagreba.







Zagrebačko naselje južno od Savenosi ime Remetinec, koji se nekada zvao Tupal, bio je posjed redovnika Pavlina. Remetinec je 60tih godina prošlog stoljeća kompletno urbaniziran i uklopljeno u Novi Zagreb.









Današnje naselje Remetinec u ovom obliku je nastalo prije pedesetak godina (početkom druge polovice 20. stoljeća). Dugo je bio administrativni, kulturni i zdravstveni centar Novog Zagreba.

U tom naselju se nalazi danas vjerojatno najpoznatija zgrada Zagrebu (i šire) - Okružni zatvor Remetinec. Zbog zatvora Remetinec je postao sinonim za tamnicu (kao i Vrapče za psihijatrijsku bolnicu).

Riječ `Remetinec` pripada kajkavskome hrvatskom jeziku, a naselja tog imena postoje i drugdjeu Hrvatskoj, pa i u Sloveniji. U korijenu riječi je kajkavska, čakavska i štokavska riječ `remeta`, što je nekada bila riječ za pustinjaka (u Držićevoj Tireni), redovnik (kod Jerolima Kavanjina), a kasnije se ta riječ označava crkvenjaka.








Trg narodne zaštite 2, Remetinečki gaj
telefon: 654 25 68
e-pošta: mo_remetinec@zagreb.hr









Članovi Vijeća  Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Trg Narodne zaštite 2, ponedjeljkom od 19:00 do 21:00







Dan naselja Remetinec (Remetinečki gaj, Remetinec i Jaruščica) se proslavlja svake godine u lipnju na dan Sv. Ivana.