.

nedjelja, 12. srpnja 2015.

Naselje Kajzerica

Naselje Kajzerica je dio Novog Zagreba smještena između Jadranskog mosta na zapadu i jezera Bundek na istoku. Važnije prometnice su Jadranski most i Most Slobode, Avenija Dubrovnik i rotor na ulazu u Zagreb. Stari Savski most trenutno ima funkciju pješačkog mosta a željeznički most je važna željeznička poveznica.
Položaj naselja kajzerica (crveno)

Do 90-ih carstvo obiteljskih kuća i poplavno područje, zatim "kineska četvrt", a danas kupcima nekretnina sve zanimljivije područje, zagrebačko naselje Kajzerica se u zadnjih 20 godina jako promijenilo. Infrastukturno ima sve prednosti kvarta naslonjenog na Savski nasip, blizu je zone za rekreaciju, multifunkcionalnog Velesajma, blizu centra, ali opet ima svoju i intimu. Dobro je prometno povezana, a zahvaljujući građanskoj inicijtivi dobila je dječji vrtić i školu investicija je vrijedna oko 100 milijuna kuna. Početak gradnje obilježio je i gradonačelnik Bandić, koji i sam priznaje kako su školu i vrtić ljudi čekali 'sto godina'. Na Kajzerici bi uskoro trebala započeti i gradnja kompleksa Obrtničkog centra i URIHO-a.

Na Kajzerici se nalaze Hipodrom, igralište NK Lokomotive, Klizalište Velesajam kao i Zagrebački velesajam.
Samo naselje se sastoji od dva dijela. Južna obala je dio Kajzerice uz savski nasip a od Podbrežja (naziv ulica na Kajzerici koje ne treba miješati sa nazivom drugog naselja u Novom Zagrebu) ih dijeli Bencekovićeva ulica (po borcu NOB-a Stjepana Bencekovića). Druga ulica koja, možemo reći zaokružuje cijelo naselje kajzerica, nazvano je 1993. po sportašu i istaknutom sportskom djelatniku Radoslavu Cimermanu.

Izvor fotografije - O.Š. Kajzerica

Nekad je Kajzerica bila naselje sa obiteljskim kućama i velikim vrtovima no zadnjih godina je izgrađenost sve veća. 

Povijesno gledajući, Kajzerica je kao južna obala Save bila granični dio Ilirskih pokrajina u vrijeme Napoleona. Jedan od važnijih događaja na Kajzerici bila je sveta misa na Hipodromu koju je predvodio papa Ivan Pavao II. pri svom prvom dolasku u Hrvatsku.





Kod, starog " Savskog mosta"  na desnoj strani nalazi se  - francuski miljokaz iz vremena Ilirskih provincija, koje su upravo na tom mjestu ticale tkz. Pregrad Save. Na veoma prostranom području s "naše" strane Save Kajzerovi su vojnici imali svoje vježbalište, egzercir plac, tako da je za vjerovati, kako je naša Kajzerica upravo iz tog razloga dobila svoje ime - premda se kao najstariji poznati vlasnik, spominje Katoličko sjemenište.





  • Centar Svarožić
  • Društvo za znanstvenu fantastiku „Sfera“ (DZF„Sfera“),
  • Folklorni ansambl Zagreb – Markovac (FA Zagreb - Markovac
  • Udruga - Građani Kajzerice
  • Podružnica  umirovljenika Kajzerica
  • Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“   
  • „Sport za sve“
  • Taekwondo klub „Lokomotiva“ (TK „Lokomotiva“)
  • Triatlon klub TRIMAX




Podbrežje IV. 5, Kajzerica
telefon:
e-pošta: mo_kajzerica@zagreb.hr









Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Podbrežje IV. br. 5, utorkom od 19:00 do 20:00.