.

nedjelja, 26. srpnja 2015.

Naselje Sveta Klara

Naselje Sveta Klara spoj je ruralnog i urbanog dijela Novog Zagreba / zapad, koji svojom novogradnjom postaje sve više i više urbani dio, ali na veliku žalost bez pripadajuće infrastrukture, koja je osnovni preduvjet za kvalitetan život mještana.
Položaj naselja Sveta Klara (crveno)

Naselje Sveta Klara graniči sa naseljem Sloboština na istoku, naseljima Čehi i Buzinom na jugu, naseljima Trokutom, Remetincem i Trnskom na sjeveru i Botincom na zapadu.

Godinama se zaobilazilo naselje Sveta Klara u pogledu ulaganja u infrastrukturu, a istovremeno tijekom ratnih godina u naselju pronašli svoj novi dom gotovo 8 000 ljudi, većinom prognanika iz srednje Bosne, Posavine i Srjeme. Sve je to na kraju rezultiralo neizdrživim stanjem (nedostatka osnovne infrastrukture, odnosno uvjeta življenja) nezadovoljstvom stanovnika naselje.


U nazad nekoliko godina u suradnji sa Vijećem Graske Četvrti Novi Zagreb / zapad i nadležnih institucija Grada, započelo se intenzivnije ulagati u komunalnu infrastrukturu, izgradnjom odvodnje i vodovoda, te plinifikacijom, asfaltiranjem , rekonstrukcijom društvenog doma , dogradnjom osnovne škole, dječjeg vrtića "Pingvin" te izgradnjom dječjih igrališta za potrebe najmlađih, no sve je to još uvijek "kap u moru" u odnosu na stvarne potrebe samog naselja i njegovih stanovnika.

Naselje Sveta Klara, svoj dana slavi svake godine 11. kolovoza na -"Klaronje"! Taj dan pohodne mnogi dragi gosti i uzvanici a dočekuje ih bogati kulturno -umjetnički, sportski program i obavezan neizbježan vatromet.

Naselje Sveta Klara, zasigurno prednjači u Novom Zagrebu ali i šire svojim civilnim udrugama koje dugogodišnje djeluju i okupljaju svojim sadržajima mnoge mještane.





  • KUD „Marija Jurić  Zagorka“ (KUD „M. J. Zagorka)
  • Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara
  • Kulturno umjetničko društvo Dike
  • KPD Sveta Klara podružnica umirovljenika Sveta Klara / Čehi
  • Klub liječenih alkoholičara Sveta Klara (KLA), 
  • ŠRD Sveta Klara
  • NK Polet




 Mrkšina 40a, Sveta Klara
Telefon: 
e-pošta: mo_sveta.klara@zagreb.hr





Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Mrkšina 40A, srijedom od 20:00 do 21:00. 





Dan naselje Sv. Klara, proslavlja se svake godine - 12. kolovoza (Sv. Klara)