.

ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Izvanredna Izložba fotografija Darka Bavuljaka - Izlozi

Remetinečki Gajponedjeljak 29. siječnja 2018. godine je u Galeriji Vladimir Bužančić premijerno  predstavljen novi fotografski ciklus Darka Bavoljaka, u okviru godišnje programske koncepcije Galerije Prostor naš svagdašnji

Fotografije napuštenih zagrebačkih izloga propalih dućana i obrta nastavak su i svojevrsna  nadogradnja umjetnikovih ranijih ciklusa: Budućnost (1994.) koji je dokumentirao ratom razorenu i napuštenu industrijsku baštinu, Putovanje (2014.) u kojem se putne panorame nižu kao prizori egzistencijalnog stanja, Dubrava (2016.) koji je dokumentirao grafitima devastirana pročelja zgrada te Žitnjak (2017.) gdje sama lokacija Galerije AŽ, točnije njezin ulaz i izlaz, postaje sadržaj rada. U svim navedenim ciklusima, jednako kao i u najnovijem Izlozi, Bavoljakov pogled usmjeren je ka specifičnim lokalitetima koji emaniraju jednako tako specifičnu atmosferu društvenog trenutka.




Darko Bavoljak, akademski snimatelj -
autor izložbe - Izlozi
- Ova izložba je stvarala dvije godine, gdje je mene intrigirali izlozi i sadržaji i slojevi koji oni kriju iznad slike koje je ovdje prikazana na površini.

- Kakvi su sami dojmovi , neposredno ovdje ne otvorenju izložbe?

- Zahvaljujem Centru za kulturu Novi Zagreb. Aniti Zlomislić, Ivi Prosoli, koja je napisala tekst. Printeraju koji je otprintao. Ivi Savučeviću, koji mi je pomogao u trehničkoj obradi i svoj publici i svim dragim prijateljima i struci, koji su došli ovdje na izložbu.





Anita Zlomislić, voditeljica Galerije
Vladimir Bužančić
- Izložba Darka Bavoljaka - Izozi - je izložba kojom otvaramo program ove godine u galeriji Bužančić. Program iz 2018 godine, posvećen problemu prostora. Cijeli ciklus se naziva -  Prostor naš svagdašnji i već u tom naslovu govorimo o problemima koji su oko nas vrlo aktualni i vrlo snažni, koji jako utječu na naš život na kvalitetu našeg života.

Dakle, tako je i sa temom, ciklusom - Izlozi -  Darka Bavaljaka, koji je evo upriličio zapravo predivne, vrlo vizualne, vrlo atraktivne fotografije izloga koji su napušteni, koji su devastirani. Dakle dućana, obrtničkih radnji u našem gradu koji propadaju. Urbanog pejzaža koji mijenja iz dana u dan svoj oblik i koji na neki način, šetajući određenim ulicama, pa čak i ulicama u centru grada ponekada može izazvati i jezu.

Darko Bavuljak ih je na jedan drugačiji način prikazao na ovoj izložbi. Ne na kritičan način, na kao kritiku neke stvarnosti, već kao jednu atmosferu u koju nas uvlače te fotografije. Atmosferu jednu egzistencijalno gustu, dakle  atmosferu koju osjećamo, propadanja, nestajanje, transformiranje slike a time i  svijeta u kojem živimo.





Darije Petković, fotograf
- Večrasa ste pozvani kao gost pti otvorenju ove zaista zanimljive izložbe autora Darka Bavuljak, pod nazivom Izlozi.

- Obzirom da sam obrađivao temu izloga Ilice 2015. godine na određeni datum. Kolege su me se sjetile i pozvale da kažem par riječi o tome - zašto sam radio tu seriju?

- Kakvi su vaši večerašnji dojmovi?

-  Moji dojmovi o ovoj izložbi su izvrsni. Zapravo, fotografije su drugačije od onih koje sam ja radio. Više su vezane kroz nekakve detalje, kroz nekakve elemente, koji zapravo djelomično ukazuju, da je riječ o izlozima.

Čestitam kolegi na na uspješnoj izložbi. Naime svi smo svijesni vremena u kojima živimo- Propadanja malih i sitnih obrta i trgovina. Sa trgovina se seli u  trgovačke centre na rubovima grada i ovo tu ostaje prazno i napušteno.I to je , teško ne prijetiti. Pitanje je jedino - kako na to reagirati. I što slijedi, nakon ovoga kada se napravi izložba. Kako vratiti život u središte grada? 

To je jedno ozbiljno pitanje na koje moraju odgovoriti "gradski oci", odnosno nekakve strukture koje se time bave.Jer Zagreb je postao turistički grad, a ukoliko nam uže središte grada izgleda, kao da je rat upravo završio, to nikako nije dobro i zanimljivo za turiste.

Znači, pretpostavljam kako bi... Naime, moj prijedlog je da se u te izloge u centru grada otvore umjetnicima, mladim ljudima, koji bi tamo imali što za pokazati. Neka im se da i besplatno. Bolje nago da stoje prazni i da izgledaju kao nekakvo ruglo.





Vadrana Prlender, viša stručna suradnica
Kulturnog centra Travno
-  Jako me veseli što sam večeras pronašla vremena, kako bi posjetila naše susjede, dugu kulturnu ustanovu, koja djeluje na području Novog Zagreba - Centra za kulturu Novi Zagreba, ovdje u Remetinečkom gaju. Moram istaknuti kako sam jako sretna što sam mogla biti ovdje na otvorenju ovako prekrasne izložbe.

 Ime Darka Bavuljaka je obaćavalo ovakav jedan posebni doživljaj, ali moram priznati, kako sam iskreno iznenađena, ljepotom, dubinom jedne prekrasne izložbe, koja će svakoga potaknuti na razmišljanje.

















Nema komentara:

Objavi komentar