.

utorak, 21. studenoga 2017.

Snažno se zaiskrilo u Knjižnici Sloboština

Sloboština - U srijedu 8. studenoga 2017. godine posjetili smo Knjižnicu Sloboština, na predstavljanju knjige Branimira Farkaša , pod nazivom - Iskrica. Naime, ova knjižnica, koju onako iz simpatija znaju nazivati - knjižnica na kraju grada, bez obzira na svoju lokaciju - uz svoje osnovne aktivnosti ima i zaista zanimljive mnogobrojne aktivnosti. Za ovu priliku spomenuti ćemo neke:

 - ponedjeljkom  od 18 do 19 sati program Mali knjižničari, za djecu nižih razreda osnovne škole. Mali knjižničari vole knjigu i vesele se čitanju, stvaranju i igri.

- četvrtkom  od 18 do 19 sati program Čarobni svijet priča, za djecu od 4 do 7 godine u sklopu kojega čitamo, crtamo, slikamo i glumimo.

Spomenuti ćemo kako, svake druge srijede od 18 do 19 sati održava program R.E.A.D. - Čitaj (o) psu, namijenjen djeci s teškoćama u čitanju koji pomaže poboljšavanju sposobnosti čitanja i komunikacijskih vještina uz pomoć moćne metode - čitanja psu! Do kraja polugodišta će se održati još dva puta:  29.studenoga. i 13.prosinca.2017.


Tijekom prosinca najavljene su dvije kreativne radionice za odrasle na kojima će se izrađivati ukrasne i upotrebne predmete za predstojeće blagdane (termini još nisu dogovoreni).

Knjižnica Sloboština će organizirati predavanje za korisnike Doma za starije osobe Sv. Ana pod naslovom "Riznica sjećanja".


No, da se vratimo predstavljanju zaista zanimljive i zaljubljive knjige, odmah na prvu - Iskrica - autora Branimira Farkaš. 

Očito je sam autor bio povod odlično posjećene knjižnice, a sami djelatnici, Dunja Sorokin i Željko Radović, čitajući i pri tome vrlo vješto glumeći likove knjige, učinili su ovo predstavljanje zaista zanimljivim i bliskim svim prisutnima.

Kroz vrlo zanimljiva i odlično pripremljena pitanja gđe. Dunje Sorokin imali smo priliku saznati mnogo toga o svestranom životu, ovoga puta u ulozi pisca Branimiru Farkaš. 

Naime, večerašnji gost je poznati  kao novinar i voditelj “Dnevnika” na HRT-u. Rođen je 16.5.1970. godine u Zagrebu.Također smo saznali, kako je autor mnogih reportaža. Osim zavidne novinarske karijere, može se pohvaliti i diplomatskim iskustvom, posebice širenjem i promoviranjem hrvatske kulture i hrvatskih filmova na filmskim festivalima u Indiji.

Iako u slobodno vrijeme dosta piše, čak je od svoje 15. do 19. godine napisao nešto pjesama i drama, tek je 2016. godine  objavio svoje prvo djelo, dramu “Iskrica”. 

Drama je to koja govori o ljubavi između 43-godišnjakinje i starijeg gospodina, 60-godišnjaka, koji su se upoznali preko društvenih mreža, a njihov se odnos pretvori u pravu ljubavnu pustolovinu. Djelo obiluje humorom, a govori o ljubavi, ljubavnoj boli te ljudskoj psihi. Budući da je ovo dramsko djelo koje je ujedno i pisano za kazališnu izvedbu, sam autor nam  je rekao kako bi volio vidjeti ovo djelo i na kazališnim daskama.

Na kraju smo čuli od samog autora, kako više nije sklon književnim tribinama, odnosno javnom predstavljanju svojih knjiga, no ovom je prilikom učinio izuzetak, zbog prijateljskog odnosa sa obitelji  Sorokin .



Veročka Kostelac, dugogodišnji
član Knjižnice Sloboština

- Moram istaknuti kako je ova naša knjižnica epicentar kulturnog događanja našeg naselja, a usudila bih se tvrditi, a i šire.

Drage "tete" na čelu sa gđom. Dunjom Sorokin uvijek nam iznova priređuje nova zanimljiva događanja iz najrazličitijih područja ljudskih interesa.

Kažem "tete" jer obavezno ovdje navraćam sa svojim unukom, koji usput rečeno živi na Trešnjevci. Odlazim po njega te ga po prešutnom redoslijedu dovodim ovdje, gdje su ove tete, kod njega uspjele razviti ljubav prema knjizi, tako da sad može upravo ovdje ugasiti "žeđ" za mnogim raznolikim znanjima, interesima, dječaka njegovog uzrasta.

No, isto tako  kazala bih, kako volim i večerašnjeg gosta, autora ove zanimljive ( barem po pročitanim i odglumljenim insertima!) knjige - Iskrica. Pratim njegov rad, kako autora mnogih zanimljivih reportaža, ako voditelja dnevnika, ali sam upoznata i sa njegovim zavidnim diplomatskim radom u Indiji, gdje se u toj mnogoljudnoj zemlji iz "petnih žila" trudio dosta uspješno prezentirati kulturu naše domovine.

Za kraj , što reći?

Zahvaljujem svim tetama, na trudu i odličnoj organizaciji ( i glumi!) večerašnjeg susreta, a autoru g. Branimiru Farkaš, na gostovanju, odnosno na predivnom druženju.



Dunja  Sorokin , kordinatorica
Knjižnice Sloboština
- Povodom hrvatskog mjeseca knjige (u trajanju od 15. listopada, pa do 15. studenoga), te uz odlične prijateljske odnose sa obitelji Farkaš - večeras  sa velikom radošću  i sa velikim interesom naših članova - odlično popunjenom knjižnicom, održali predstavljanje knjige - Iskrica - autora Branimira Farkaša.

Izuzetno nas veseli ovakva atmosfera, gdje uz svoju osnovnu djelatnost, ali i kroz mnoge druge raznolike sadržaje animiramo naše članove  da aktivno sudjeluju u našim radu.
Moram priznati kako se večeras jednostavno spontano - dogodila - prekrasna inter akcija, s jedne strane našeg gosta a sa druge naših članova u publici.

Uz malo čitanja ali i glume, uspjeli smo zainteresirati sve prisutne i podići ljestvicu zainteresiranosti za ovu zaista odličnu dramu, koju je Branimir Farkaš namijenio,kako smo večeras saznali - izvođenju na daskama "koje život znače".

Po reakcijama naših članova (publike), iako je u druženju potrajalo nešto više od sat vremena, svima se činio kako je vrijeme u ugodnom druženju prebrzo završilo.

Na kraju bih zahvalila našem dragom gostu na susretljivosti da nam poklobi dio svog vremene, te da sa punim strpljenjem odgovori na sva raznolika pitanja, koja nisu bila vezana samo za ovu knjigu, već mnogo šire.



Branimir Farkaš, autor drame / knjige Iskrica
- Iako sam donio osobnu odluku, kako neću više održavati ovakva javna predstavljanja svojih naslova, ovoga puta učinio sam iznimku, kako sam već istaknuo, zbog odličnog obiteljskog prijateljstva sa obitelji i obećanja Dunji Sorokin.

Moram istaknuti, kako sam večerašnjim susretom zaista ugodno iznenađen. Ljudi su zaista bili pažljivi, kako pozornošću kojom su pratili razgovor između  gđe. Sorokin i mene, ali i kasnijim spontanim pitanjima koja su pokazivala veliki interes kako o mojoj knjizi ali i o ostalim aktivnostima (novinarstvo, reportaže, diplomacija itd...) u kojima aktivno djelujem.

Rekao bih kako gradom kruži nekakva "gradska legenda" , kako je Novi Zagreb - spavaonoica. Iako i sam živim već nešto manje od dvadeset godina u Novom Zagrebu, uvjeravam se svakodnevno, kako je ta legenda najdalje od istina. Promatrajući Novi Zagreb malo pozornije, otkriti ćemo zaista veliki broj kulturnih aktivnost,kako u Kulturnom centru Travno, Centru za kulturu Novi Zagreb ili mnoga svakodnevne poput i ovoga našeg zanimljivog druženja. 

Za kraj bih zahvalio, kako svima koji su bili u publici, ali isto tako i organizatoru, Knjižnici Sloboština