nedjelja, 19. studenoga 2017.

Nagrada potvrdila, kako se rad i trud uvijek isplate

Jakuševec - Čim smo doznali kako je naša novozagrepčanka Renata Bedeković iz naselja Jakuševec , među vrlo snažnom i iskusnom konkurencijom suvereno i moćno postala nositeljica laskave ali i prestižne titule - Najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine, odmah smo pritisnuli njezin broj mobitela kako bi joj čestitali i ume naših čitatelja - zamolili za intervju.

No, nikako nismo uspijevali u svom naumu. Mobitel je zvonio, no ubrzo bi bio prekinut uz onu, već poznatu : Poštovani, naš pretplatnike se nije u mogućnosti javiti , pokušajte .....

Prolazili su dani i mi smo vidjeli sve više intervjua od naše Renate, koju su za rukav počeli povlačiti i velike medijske kuće, kako bi bile u prilici čuti što im naša pobjednica ima za reći.

Mi smo naravno  strpljivo čekali da nam se naša Renata javi, u to nismo dvojili ni trenutka. Odavna znamo mi tu uspješnu majku prekrasna dva sin, suprugu  za koju sa punim značenjem vrijedi ona stara izreka - kako žena drži 3 "ćoška" kuće. No, mi bi u ovom slučaju dodali, kako ovoga puta - kuća nema dovoljno "ćoškova" !?

Naime, uz sve obaveza, kao majka, supruga i baka (dvaju unučadi) sa članovima obitelji vrlo uspješno gospodari obiteljskim OPG-om Bedeković koji se bavi uzgojem svinja, proizvodnjom i preradom vrhunskih mesnatih proizvoda, te sami proizvode hranu za životinje na 36 h zemlje. Obitelj na svom imanju hrani 300 komada svinja, 46 krmača i 150 odojaka. Također  uzgajaju luk češnjak za potrebe svoje prerade. 

No, naša Renata uspješno potiče prodaju i brendiranje zaista kvalitetnih mesnih proizvoda (poznati kule i kobasice OPG Bedeković opetovano godinu za godinom osvajaju kako najblistavije nagrade ali isto tako sve veći dio tržišta, na samo u Zagrebačkoj Županiji već i daleko šire. Neki ih zovu na Europsko tržište, no za sada, na žalost - zbog nedovoljnih kapaciteta, nisu u mogućnosti , trenutno učiniti taj, kvalitetom očekivani iskorak).

No, tu ni izbliza nisu nabrojeni svi izazovi i sve obaveze sa kojima se naša Renata zaista uspješno nosi, želeći svojim trudom idejama i kreativnošću pomoći, kako svome naselju Jakuševec ali isto tako i široj društvenoj zajednici. 

Član je Pastoralnog vijeća Župe Svetog Marka, gdje se vrlo aktivno zalaže za izgradnju nove crkve u naselju Jakuševec. Također je donedavna bila predsjednica Vijeća Mjesnog odbora, no voljom građana na samo naselja Jakuševec , na posljednjim lokalnim izborima, zaista velikim brojem glasova je postala vjećnca , Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / istok.Udruga 'Uzorne hrvatske seoske žene' je i ove godina po 18. put organizirala izbor - Uzorne hrvatske seoske žene. Ovogodišnji domaćin, Karlovačka županija i 14. listopada  je ugostio  seoske žene iz cijele zemlje.

Izbor se održava svake godine povodom Svjetskog dana seoske žene (15. listopada), a domaćin izbora je županija iz koje dolazi prošlogodišnja Najuzornija hrvatska seoska žena. Budući da je prošlogodišnja pobjednica Tamara Krklec Čvangić iz Karlovačke županije, ova Županija je dobila ovogodišnje domaćinstvo. 

U izboru je presudno ukupno pet kriterija, kažu organizatori, a to su opći status žene, posebni status, kućanstvo gostoljubivost , dojam na pozornici u na kraju - stol. Dodaju i kako je primarna zadaća ovog projekta promicanje važnosti seoskih žena i poboljšanje kvalitete života u ruralnim prostorima. 

Izbor najuzornije seoske žene projekt je kojim se želi promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu radi afirmacije i podizanja kvalitete života na selu. 

Svaka kandidatkinja predstavila je kraj iz kojeg dolazi kroz ono što ona radi i kroz način na koji ona doprinosi njegovom napretku.Kada se malo smirila  "bura" svih tih silnih medija, Renata je odvojila dio vremena, te nas nazvala, gdje smo uz ugodan i zanimljiv razgovor, dogovorili skori susret na kojem ćemo , uraditi intervju za naše mnogobrojne drage čitatelje.
- Po prvi puta je Grad Zagreb, ove godine uputio svoju predstavnicu na već tradicionalno 18. po redu - Najuzornija hrvatska seoska žena , koje se, kako već znadete održalo u Karlovcu.

Gradski ured za poljoprivovredu je nominirao upravo mene, znajući kako uz moj svakodnevni rad, ostvarene rezultate moje obitelji te društvene aktivnosti i djelovanje uvelike zadovoljavam  sve tražene kriterije ovog vrlo prestižnog natjecanja.

Natjecanje doista izazovno i traži mnogo znanja, vrlina i životnog iskustva.

Naime, iako neki možda misle kako je ovo natjecanje, nešto onako revijalno .- Dođoh, vidjeh i pobjedih,  moram istaknuti kako je to najdalje od istine.

Sve natjecateljica  Helena Bogdanić (Ličko-Senjska županija), Gordana Brtan (Zagrebačka županija), Ljubica Franjul (Istarska županija), Suzana Klapšec-Macenić (Zagrebačka županija), Sanja MarinkovIĆ (Karlovačka županija), Kata Nedoklan (Vukovarsko-Srijemska županija), Višnja Škof (Krapinsko-Zagorska županija), Brankica Trgovac (Bjelovarsko-Bilogorska županija), Tihana Veselić (Sisačko-Moslavačka županija), Katarina Vugrinić-Brajković (Zagrebačka županija) i Štefica Žabica (Dubrovačko-Neretvanska županija) su također vrlo ujednačene svojim kvalitetama, znanjem , ostvarenim rezultatima i nastupom.

No, ipak je nešto presudili, kako bi moja malenkost bila proglašene najuspješnijom.Da li je o tome odlučila moja vještina komuniciranja, moja kreativnost ili nešto sasvim treće, o tome promišljam i dan danas.

Naravno, kako sam sretna i zadovoljna, baš kao i sva moja obitelj, koje je dio ovog zajedničkog uspjeha.Stoga bih iskoristila priliku te im od srca zahvalila na svekolikoj podršci. Naravno kako bih zahvalila i odličnim organizatorima ove kulturne manifestacije  - Natjecanje Najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine -, te Gradskom uredu za poljoprivredu, koji me nominirao i omogućio mnoga nova zanimljiva i inspirativna iskustva.

No, kako bi pokazala svu ozbiljnost i profesionalnost ovog natjecanja, spomenuti će neke kriterije ali i pravila koje mora zadovoljiti svaka od natjecateljica.

Prije svega, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva svih natjecateljica moraju biti  prepoznatljiva  na tržištu, također se očekuje barem jedan brendirani proizvod. Uz to očekuje se kako Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo aktivno obrađuje veće površine poljoprivredne zemlje. 

Mišljenja sam kako u spomenutim pravilima, mi kao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osjećamo  zaista moćni. Naime, prije svega naš kulen i kobasice posljednjih godina sve više osvajaju blistave (zlatne, srebrne i brončane medalje za kvalitetu!) nagrade ne samo na domaćem zagrebačkom tržištu već i daleko šire. se često susrećemo sa poticanjem (dragih prijatelja, pouzdnih suradnika i zadovoljnih kupaca) da zakoračimo na zahtjevno i iznimno konkurentno Europsko  tržište, no zbog nedovoljnih kapaciteta, to odlažemo za neka bolja vrenena, dok ne steknemo sve uvjete. 

Ovom nagradom, nam nije se samo potvrdilo kako se vrijedan rad i trud, te jasan cilj zaista isplati, već čak što više. 

Plodovi, nagrade i priznanja zasigurno nikada neće izostati, što potvrđuje i ova prekrasna naša priča. Stoga bih potaknule sve, posebno mlade, da ne odlaze u tuđinu pod tuđe nebo i u tuđe krajeve, već da skupe hrabrosti te se  odvaže  odsanjati i ostvariti svoje snove ovdje u svojoj zemlji i pod svojim nebom sa svojom obitelji. A one druge, ne dozvolite da vas pojedine prepreke također obeshrabre u vašim snovima. Budite od onih koji ne traže samo probleme, već  koji  vješto pronalaze rješenja.

Ovdje bih dodali kako je naša Renata, također usmjerana na proizvodnju autohtonog turopoljskog češnjaka, koji koriste u Obiteljskom  poljoprivrednom  gospodarstvu u preradi nadaleko poznatih mesnih proizvoda.

U natjecanju je također važno, što donosi isto tako važne natjecateljske bodove - nastavlja Renata - koliko si društveno angažirani.

Mi, Renatu poznajemo kao iznimno aktivnu članicu lokalne zajednice , ali i šire. Članica je Pastoralnog vijeća, Župe Sv. Marka Jakuševec, gdje se angažira kako u pomoći potrebitima, ali isto tako potiče i promiče potrebu izgradnje nove crkve u naselju Jakuševec. Već otprije je znamo kao marljivu i iznimno angažiranu članicu Udruge građana Jakuševca, te kao predsjednicu Vijeća mjesnog odbora Jakuševec, a od skora uz veliki broj glasova građana, kao vijećnicu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / istok.

Od natjecateljica se također očekivao doprinos njegovanju kulturno tradicijskih vrijednosti. Svaka je od natjecateljica trebala biti odjevena  u autohtonoj  narodnoj nošnji svoga kraja, o kojoj je trebala posjedovati iznimno znanje sve do najmanjih detalja.

Spomenula bih čak i to , kako na vaše Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo dolazi  osmeročlana komisija , koja također boduje zatečeno stanje. O tom  posjetu nisam imala nikakvih informacija, tako da su oni došli učinili svoje i otišli.

Nadalje, u natjecanju je također važne općenite činjenice o vama i o vašoj osobnosti. Tu su pitanja usmjerana na vaš humanitarni rad, koliko pomažete starijima i nemoćnima, da li ste baka i sl.

Istaknula bih također ali i zahvalila članovima moje obitelji na upornosti i trudu pripremanja postavke stola, koja je trajala nešto dulje od mjesec dana.Naime u okviru natjecanja, sve natjecateljice su morale postaviti stol, koji je prezentirao hranu njezinog kraja.

Naš stol je bio zaista  zanimljiv, vizualno šarolik,  vrstama hrane - bogat, a o okusu svih prezetiranih delicija neću ni govoriti.  Uz brojna ukusna jela spomenula bih, pečeni odojak, domaće čvarke, naša višestruko nagrađivane kobasice, a također i kulene nosioce velikog broja prestižnih madalja za kvalitetu, špeka koji se kiti  - Priznanjima - o ukusu i kvaliteti... No, da ne bih zaboravila spomenuti i naše raznolike slasne kolače, spomenuti ću raznolike gibanice ( orahnjače, makovnjače ...) preko bazlamače, različitih štrudli, pa do sitnih ukusnih kolača.

Na samom natjecanju, osmaročlana komisija vam provjerava znanje o narodnoj nošnji u kojoj ste odjeveni - nastavlja nam Renata. Pitanja su zaista zanimljiva ali sežu i do mnogih detalja, o čemu također ovisi uspjeh pojedinih natjecateljica.Možete zamisliti kako uz sve ovo otprije navedeno, natjecateljice prolaze kroz stres, nervozu, neizvjesnost itd...

Za kraj moram reći kako sam osvajanjem ove laskave titula -  Najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine - iznimno sretna i ponosna.

Ponosna sam također na svoju obitelj koja me je (kao i do sada - bezbroj puta) i u ovoj, kako sam već rekla, predivnoj priči -  bezuvjetno podržala i bila pri ruci kada su bili najizazovniji trenutci.

Nakon, nedjeljne obiteljske proslave - istaknula nam je Renata - mi smo u ponedjeljak nastavili svoje svakodnevne radne aktivnosti, kao da se ništa nije dogodilo, isprekidani čestim pozivima medija, kako bi ispričala svoje doživljanje i utiska sa Natjecanja - Najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine, gdje sam im izlasila u susret (ali ni izbliza ne ovako intimno i iskreno, kao vama, našem portalu Rotor!)

Također. za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, istaknula bih kako podržavam ovakva natjecanja i ovakve akcije koje vraćaju i potiču istinske vrijednosti obitelji, doma, zajedništva, tradicija, zdrave hrane, zdravih mađuljudskih odnosa, ljubavi prema zemlji i životinjama i to ne samo na selu, već u u gradu, gdje su ove vrijednosti pred još većim iskušenjima.