Ježdovec - Ovih dana smo, u okviru naše zajedničke akcije "Kupujmo lokalno" posjetili uspješno i suvremeno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Balaško, koje se nalazi u naselju Ježdovec.
Odmah u početku našeg zanimljivog druženja ugodno nas je iznenadila, otvorenost i snažan optimizam, kojim je zračio, kako iz sam začetnik ove uspješne obiteljske priče g. Ivan, ali i ostatka ove višegeneracijske uspješne obitelji.
Kako smo u zaista zanimljivom, opuštenom ali i interesantnom razgovoru uspjeli doznati, tradicija bavljenja poljoprivredom ove obitelji seže daleko u prošlost. Oduvijek je ovaj "gradski prsten" gdje spada i naš Ježdovec - svojim kvalitetnim i ukusnim poljoprivrednim proizvodima hranio vrlo kvalitetno i izdašno Grad Zagreb.
Upravo su tako i njihovi djedovi činili.
Ivanov otac, bio je zaposlen, no uvijek je uz posao, sa ostatkom obitelji - pronašo vremena kako bi se posadilo i uzgojilo mnoštvo ukusnog domaćeg povrća koje bi redovito završavala, na stolovima naših zadovoljnih sugrađanki , sugrađana.
Ivan je nastavo ovu snažnu tradiciju, no ipak malo na drugačiji način. Naime , kazao nam je, kako je vjerovatno zemlja, poljoprivreda, povrće u njegovom genima, i kako je završio trgovačku školu, te je tim sretnim okolnostima (uz odlične proizvode i trgovačko znanjem i iskustvom) , zaokružio ovu uspješnu obiteljsku priču, koja čvrsto traje i nastavlja se, sve snažnije iz sezone u sezonu.
Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krumpir
zadovoljava čak 70 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom, što je duplo više
od običnog krumpira. Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta i odbijanja
bolesti, ali i ključan kod zaštite stanica, zdravlje zubi i živčanog sustava.
Ovaj je slatki krumpir i dobar izbor mangana koji jamči
zdravlje kostiju, ali i štiti stanice od štete koje izaziva stres. Batat sadrži
i tiamin ili vitamin B1 koji osiguravazdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.
Za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava ključan je i kalij. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni tlak, osigurava pravilan rad mišića, te sprječava grčenje u istima
Bolji od krumpira: 3 glavna
razloga zašto biste trebali jesti batat
Batat je odličan izvor vitamina C
koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Uz to ima dosta tiamina,
mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.
1. Snaži imunitet
2. Čuva tijelo
od stresa
3. Jača rad
mišića
Za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava ključan je i kalij. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni tlak, osigurava pravilan rad mišića, te sprječava grčenje u istima
U nastavku našeg zanimljivog druženja zamolili smo Ivana, da nam kaže kako je započeo uzgoj batata, po kojem su već stekli određenu reputaciju, ne samo u našem Gradu Zagrebu već i šire, diljem naše Republike Hrvatske.
- Pred nešto duže od pet godina, supruga i ja smo se dogovorili, kako ćemo uz posao koji radimo, pokrenuti i poljoprivrednu proizvodnju neke od poljoprivrednih kultura. Naime, očito mi moji geni nisu dali mira, i morao sam biti bliže zemlji - obrađivati je i radovati se rezultatima uloženog truda.
Isprva nismo znali, koja će to kultura biti, no ubrzo smo se oboje složili da to bude - Batat.
Ta ideja nas je toliko obradovala, da smo ga odmah, onako zaneseni nazvali - Zagrebački batat!
Naime, iz svojih trgovačkih iskustva sam znao kako moramo uvažiti tržište, te sve njegove zakonitosti. Kada bi krenuli sa nekom običajnim kulturama, trebalo bi nam mnogo više vremena uz brojnu i kvalitetnu konkurenciju, kako bi se kvalitetno pozicionirali na domaćem tržištu. Naravno, kako i u radu sa batatom to isto slijedi, no kod njega smo osjetili, prije svega izazov. Privukla nas je činjenica kako to nije domaća kultura (!?) ali su nas privukle uz hranidbene i njegova zdravstvene vrijednosti, sa kojom smo vidjeli velike prednosti u budućnosti. I sami smo svakodnevno svjedoci, kako ljudi oko nas sve više svijesno usmjeravaju pozornost na kvalitetu i vrstu hrane.
U početku smo krenuli sa tek stotinjak sadnica, da bi prošle godine zasadili oko dvije tisuće, gdje smo gotovo svaki dan otvarali nova tržišta. Ubrzo smo spoznali kako nam to nije dovoljno, tako da smo ove godine zasadili nešto više od trinaest tisuća sadnica batata na nekoliko lokacija. Uz to smo na jednoj lokaciji zasadili obične povrtne kulture (ljubičasti krumpir /po prvi puta/, obični krumpir, mrkvu, luk, rajčicu, papriku, krastavce...) Naime, događalo nam se kako su ljudi (naši zadovoljni kupci!) uz batat često (tražili) naručivali i ostale povrtnice, koje mi nismo, na žalost imali u ponudi.
Što se tiče samog plasmana, trenutno imamo više potpisanih ugovora, od kojih je jedan i sa Tržnicom GoGreen u Sigetu, ali koristimo i naša iskustva iz prošlih godina, gdje naše - Zagrebački batat - dostavljali našim kupcima na kućnu adresu, preko dostavnih službi. Ovakav način dostave pokazao iznimno prihvaćenim od strane naših zadovoljnih kupaca. (Naš Zagrebački bata, slali smo čak i u Dubrovnik, Hvar, Vis itd...)
Želio bih istaknuti, kako smo od prvih sadnica, pa do danas strpljivo ulagali u tehnologiju (strojnu opremljenost) i u edukaciju. Tako smo uz pomoć Grada, koji nam je sufinacirao nabavku (75% nepovratnih sredstava) nabavili alat -"gredičar i polagač folije", što nam je uz naše već postojeće strojeve uvelike olakšalo posao.
Naime, taj alat radi gredicu i polaže foliju u jednom prohodu, a to je najvažnija radna operacija u sadnji batata, jer se on mora saditi na foliju, kako bi , pomoću nje zadržavao svu vlagu u tlu te kako bi ona spriječila rast korova.
- Želje mi je u bliskoj budućnosti okupiti što više uzgajivača batata, nešto po uzoru na "klaster", gdje bi u početku mogli koristiti i postojeće alate koje posjeduje moj OPG, kako bi tako udruženi, mogli istupiti i na Europsko tržište.
Naime, dosadašnjim iskustvom i različitim poslovnim kontaktima, mišljenja sam, kako bi okupljeni prije svega ovom kvalitetom koju posjedujemo ( velika nam je prednost zdravo tlo!) ali i količinom (kada bi se udružili) mogli ozbiljno konkurirati i ostvarivati odlične rezultate na tako velikom i konkurentnom tržištu.
Spomenuo bih također, kako nam je Grad Zagreb, odnosno njegov Ured za poljoprivredu i šumarstvo, također sufinancirao edukaciju - Verificirani program od Europske unije za ekološko poljodjelstvo, gdje smo stekli zaista mnoga , hvale vrijedna i korisna nova znanja.
Vrijedi reći, kako mi naš batat uzgajamo na potpuno prirodan ekološki način.
Kako nemamo dovoljno svoje zemlje za uzgoj batata, tada je uzimamo u dugoročni zakup od naših sumještana. Ali u zakup uzimamo samo onu - koja je čista, zdrava... Biramo prvenstveno tlo , koje nije duže vrijeme obrađivano, koje nije također dugo kemijski i pesticidima tretirano. Također biramo pjeskovito tlo, što je ovdje kod nas u Ježdovcu na sreću prisutno, zbog mnogih starih korita i nanosa rijeke Save, koje je stoljećima mijenjala svoj tok.
U pjeskovitom tlu, gomolj batata lakše raste, lakše se probija taj gomolj a i samo tlo duže zadržava vlažnost.
Naime, pri uzgoju ne koristimo nikakve pesticide, herbicide, insektocide, fungicide , uopće kemikalije. Mi naše tlo u jesen gnojimo stajskim prirodnim gnojivom, a u proljeće prije same sadnje u gredice polažemo peletirano gnojivo, koje se koristi u ekološkoj poljoprivredi.
Na kraju bih istaknuo, kako svih ovih zaista kvalitetnih rezultata ne bi bilo, da uz nas u uzgoju batata, ne sudjeluju svojim trudom, ljubavlju i vjerom svi članovi naše složne obitelji - od naše bake Janica, roditelja majke Vide i oca Ivana i na čemu im od srca zahvaljujem.