.

nedjelja, 25. lipnja 2017.

Svečana ali i emotivna završnica I.Županijsko natjecanja Zagrebačke udruge boćara

Voltino naselje - U srijedu 21. lipnja 2017. godine bilo smo pozvani kako bi popratili završnicu Lige Zagrebačke udruge boćara, koja se trebala održati u naselju Trnsko, no zbog iznenadnog velikog nevremena, organizirana je u naselju Voltino naselje.  

U programu same proslave, uz dodjelu pobjedničkoga pehara i podjele medalja trebala je uz domijenak - biti održana revijalna utakmica. Ova utakmica je trebala biti vrhunac, veselja i ponosa na sve ostvarene rezultate u razdoblju od samog osnutka Zagrebačke udruge boćara (prošle 2016. godine), pa sve do danas, kada se slavi završetak I. Županijskog natjecanja Zagrebačke udruge boćara u organizaciji ove udruge.

Naime, zbog pasivnosti i loše organizacije Zagrebačkog boćarskog saveza nekolicina boćara, predsjednika klubova, se odlučila učiniti iskorak i organizirati novu organizaciju koja će nakon mnogo truda, kao punopravni član Hrvatskog boćarskog saveza aktivno sudjelovati i doprinositi u napretku boćarskog sporta, kako u Zagrebu ali isto tako i šire. Isto tako, kao svoj cilj, istaknuli su svekoliko okupljanje, organiziranje i treniranje mladih, isto tako i žena, ali i osoba sa invaliditetom , što nikako ne isključuje i starije (umirovljenike), kako bi se ovim  pčemenitim sportom bavili rekreativno.  

Odmah se prionulo, organizaciji raznolikih aktivnosti. Organiziran je turnir u suradnji sa Udrugom za šport i rekreaciju - Veteran 91, koji je bio pravo osvježenje u sumornim zimskim danima Zagrebačkih boćara.

Zaista, već dugi niz godina dolaskom zime (kada se ne može igrati na otvorenim terenima!) dolazi do prekida aktivnog bavljenja boćanjem, sa čim se mnogi boćari grada Zagreba nisu mogli složiti. Na žalost, no ni  uz mnoge apele, zamolbe, prijedloge i ideje, Zagrebački boćarski savez je opstajao nijem i nezainteresiran za organiziranje raznolikih zimskih boćarskih aktivnosti (turnira, lige i sl.)

Odmah u jesen je pokrenuta I. Županijsko natjecanja Zagrebačke udruge boćara  sa osam vrlo motiviranih i kvalitetnih ekipa: Boćarski Klub Voltino, Boćarski Klub Adriatic, Boćarski Klub Hrvatski Dragovoljac, Boćarski Klub Dubec, Boćarski Klub Starčević 2,  Boćarski Klub Kijevo,   Boćarski Klub Trnsko, Boćarski Klub Patriot, 

    



- Moramo istaknuti kako su se članovi Zagrebačke udruge boćara jednoglasno, složno i bez iznimke pridružili svojim dragovoljnim donacijama, humanitarnoj akciji prijeko potrebne kupnje električnoga štednjaka Udrugi gluhoslijepih osoba grada Zagreba. 

Trenutno možemo samo istaknuti kako je ove večeri prikupljeno znatno više sredstava nego je očekivano.

U ime Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba, zahvalili od srca članovima  Zagrebačke udruge boćara na prikupljenim sredstvima. Kako smo doznali od predsjednika ove Udruge - Davora Perice, ovo je tek početak jedne raznolike uspješne  i dugoročne suradnje između ove dvije Udruge.

Sredstva za kupnju električnog štednjaka od strane Zagrebačke udruge boćara će biti uručena 9. kolovoza 2017. godine Udrugi gluhoslijepih osoba grada Zagreba, o čemu ćemo također objaviti prigodnu reportažu.





Ubrzo po završetku prvog dijele (jesenskog) I. Županijsko natjecanja Zagrebačke udruge boćara, Udruga je organizirala Zimsku Ligu, a potom i Ligu Parova Zagrebačke udruge boćara.

Ovim aktivnostima na opće odobravanje i podršku svih članova, Udruga je organizirala kvalitetne sadržaje i natjecanja u vrijeme zimskog razdoblja. No, koliko je to bio "pravi pogodak" govore brojke sudionika - koje su uvelike ne sumnjivo potvrdile opravdanost ovakvih susreta, druženje i natjecanja.





Davor Perica, predsjednik
Zagrebačke udruge boćara ( ZUB)
-  Evo je prilika kazati, kako smo uspješno priveli kraju I. Županijsko natjecanje Zagrebačke udruge boćara 2017.

Sada možemo sa ponosom svih nas istaknuti, kako je ova liga ispunila i ostvarila više od svih naših očekivanja. Kroz ovu ligu, svi smo se ugodno družili ali i  sportski , te sa mnogo uvažavanja nadmetati u ovom plemenitom i starom  sportu.

Danas smo se okupili, kako bi i službeno ali i svečano proglasili najuspješnije među nama. To je zasluženo Boćarski klub Voltino . 

No, uz druženje, sportske susrete  i našeg prvaka, želio bih istaknuti , kako smo kroz ovu ligu  dobili  jedan novi klub, mladi klub. Klub iz Novog Zagreba - Boćarski klub Trnsko. To je klub, koji nas je oduševio, svakim danom broji sve više svojih članova. Vrijedi istaknuti kako njihovi članovi nisu "Dalmoši" ... Ima jedan hercegovac, a sve ostalo su Zagorci ili Prigorci. Tim više se radujemo njihovim uspjesima. Moram priznati, kako u samom početku u natjecateljkom dijelu nismo baš mnogo očekivali od njih, no moramo priznati kako je njihov par u natjecanju parova osvojio vrlo zavidno 4. mjesto u zaista snažnoj konkurenciji od 38. para. Tako da ih svakim danom sve više i više respektiramo i uvažavamo.

Na kraju bih istaknuo, kako sam kao predsjednik zaista zadovoljan svim ostvarenim u tako kratkom vremenskom roku. Iza nas je kako već znate, nekoliko odlično odigranih turnira i nekoliko gostovanja van grada Zagreba. Pozivani smo na turnire, ne samo Zagrebačke , Hrvatske veće  Europske razine i kvalitete, pa i bez lažne skromnosti i Svjetske razine. Veliki broj  Svjetskih prvaka nas poziva, odazivamo se po svojim mogućnostima, no lijepo je imati spoznaju, kako su predstavnici Zagrebačke udruge boćara, na sva ta prestižna događanja uvijek sa velikim uvažavanjem - dobro došli.

Nadalje, iza nas je Zimska Liga, nekoliko turnira, među kojima i turnira parova, te uspješno završeno I. Županijsko natjecanje Zagrebačke udruge boćara . To sve ne bi mogli organizirati i realizirati tako dobro i sa mnogo ostvarenih odličnih rezultata, bez naših članova, kojima - koristeći ovu priliku - čestitam i od srca zahvaljujem, na velikom trudu, entuzijazmu ali i na svekolikoj podršci.



Branko Boban, , član  Upravnog odbora
Zagrebačke udruge boćara,
predsjednik Boćarskog kluba Voltino
- Na završetku smo I. Županijsko natjecanja Zagrebačke udruge boćara. Što reći?

- Prije samog početka I. Županijskog natjecanja sam bio uvjeren, bez lažne skromnosti, kako ćemo kao ekipa biti među favoritima. 

Na sreću, evo stvarno smo bili među favoritima, ali smo ostvarili i još i više, te svojom igrom osvojili prvo mjesto među osam vrlo kvalitetnih ekipa.

Danas ćemo na zajedničkom druženju također zajednički proslaviti završetak ovog natjecanja ali i našu zasluženu poziciju šampiona. Žao nam je što nas je iznenadno nevrijeme onemogućilo u odigravanju jedne revijalne utakmice, u kojoj bi svi prisutni zasigurno uživali.

No, ovim završetkom I. Županijskog natjecanja Zagrebačke udruge boćara, ne prestaju naše sportske aktivnost. Naime, uskoro odlazimo, odnosno odazivamo se pozivu u našu dragu Rogašku, na vrlo snažan turnir. Nakon toga bi trebali ići na turnir u Njemačku. No zaboravio sam reći, kako su se nedugo vratili naši igrači (predstavnici Zagrebačke udruge boćara) sa Pelješca, gdje smo također bili pozvani na jedan  vrlo moćan turnir. Naime, nama je uz igru, nadmetanje, putovanja važno i druženje.

Na kraju bih čestitao svim sudionicima I. Županijskog natjecanja Zagrebačke udruge boćara na sudjelovanju ali i na sportskom i fer nadmetanju. Također žalim pohvaliti odličnu organizaciju ovog natjecanja, te sve članove koji su sudjelovali u njenoj realizaciji.



Josip Malunec, predsjednik
Boćarskog Kluba Trnsko

- Kao što ste već zasigurno saznali, mi smo zaista mlad boćarski klub. Tek smo se prošle godine osnovali i odmah pridružili Zagrebačkoj udrugi boćara. Moram priznati kako nemamo mnogo iskustva,  i ako dodamo kako su u našim redovima sami Zagorci, i Prigorci, uz jednoga Hercegovca, tada ćete vidjeti i sami kako je naš izazov samim time još veći , među ovim iskusnim igračima, koji u svojim boćama imaju godine i desetljeća uspješnog natjecanja i igranja.

Moramo priznati kako smo zadovoljni osvojenim rezultatom, čak nismo ni posljednji na ljestvici. Polako treniramo i napredujemo. Naši igrači su svakim danom sve kvalitetniji i odlično napreduju. Eto i Zagorci znaju boćati!

Podsjetio bih kako smo na Prvenstvu parova ( Ekipa  Brkić / Mekavec) zasluženo zauzeli u ukupnom plasmanu 4. mjesto od 38. ekipe.

Na kraju bih istaknuo, kako smo uz treniranje i natjecanja dosta energije uložili u motiviranje mlađih, što nam pomalo polazi za rukom. Zasada jer sve to u povojima, ali  sigurno će te se složiti - Na mlađima svijet ostaje!

Na kraju bih zahvalio svim članovima, na odličnom druženju, susretljivosti i na odličnim partijama koje smo međusobno odigrali kroz ovo I. Županijsko natjecanja Zagrebačke udruge boćara.



Slaven Parlov, boćarski neimar,
kroz povijest član nekoliko klubova, sada
član Boćarskog Kluba Voltino. Organizator i
graditelj nekoliko boćarskih terena
u gradu Zagrebu
-  Od svojih malih nogu se bavim boćanjem, ali smo tu negdje 1985. godine počeli organizirati i započeli graditi nove terene u naselju Trnsko (četiri velika terena).

Na moje veliko oduševljenje tereni su izgrađeni velikim trudom nas, nekoliko entuzijasta. Tada smo organizirali jako kvalitetan boćarski klub. Ja sam bio dugogodišnji predsjednik tog boćarskog kluba.

Bili smo u dva navrata i prvoligaši. Znači bili smo članovi Prve Hrvatske boćarske lige, što je izuzetna čast. Bili smo dosta dobro organizirani. Imali smo i svoje sponzore ali nije ni izostajala podrška naših vrlo aktivnih navijača. čak su nam i naši navijači pomagali u izgradnji terena, svatko na svoj način, koliko je  bio u mogućnosti i ja im se  i dan danas zahvaljujem naime predivnim gestama i drago mi je da su ti tereni, posle gašenja Boćarskog kluba Zagreb (jer smo svaki od nas otišao obavezama na svoju stranu!). Vrijeme čini promjene, ali na veliku  sreću imamo svoje slijednike - što mi je izuzetno drago.

Izuzetna mi je čast, što sam danas ovdje, kako bih odigrao ovu revijalnu utakmicu (ako nam vrijeme dozvoli) u našem I. Natjecanju Zagrebačke udruge i da su se oni aktivirali u tom dijelu. Da su sklopili tolika prijateljstva, kao što smo mi nekada imali i odlična druženja. Jer boćanje i služi osim toga što se natječemo, većim dijelom druženja velikih prijatelja, ljudi željnih  malo zabave, razgovora, putovanja, upoznavanja novih ljudi, novih klubova, novih krajeva u Hrvatskoj itd...

To je jedan sport koji spaja ljude. 

Na žalost , moramo se mi klubovi sami boriti za svoju egzistenciju, jer normalno to iziskuje i troškove.  no, entuzijazam pojedinaca ispunjava i takve potrebe prema klubovima. I bilo bi mi drago da ova ekipa koja je sada ovdje u Trnskom, da se održi duže nego što smo to mi uspjeli nekada.

 Hvala im puno na svemu.