.

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Sedam godina, popločenih uspjehom

Remetinečki Gaj -  U nedjelju 30. travnja 2017. godine bili smo na prigodnoj proslavi sedam godina rada i uspješnog djelovanja Crossminton kluba Zagreb, sa sjedištem u Remetinečkom Gaju. Ovu jubilarnu proslavu su organizirali sami članovi - bez mnogo pompe i hvalospjeva - iako bi i za to bilo mjesta po mnogobrojnim svjetskim, europskim ali i domaćim osvojenim odličjima. Sa sigurnošću možemo istaknuti kako ovaj   klub već sada pripada u red trofejnijih klubova po osvojenim svjetskim i europskim odličjima.




- Što znate o crosmintonu?

- Crossminton je relativno "mlad" sport, tako da na primjer u svjetsku Crossminton organizaciju još uvijek nisu pristupile zemlje poput Italije, Austrije i još ponekih (ovdje govorimo o Europi!) 

Crossminton je zaista interaktivan sport s reketom koji kombinira elemente iz dobro znanih sportova, squasha, tenisa i badmintona. Može se igrati pojedinačno ili u parovima.

Terene duljine 5.50 metara, udaljene međusobno 12.80 metara, NE dijeli mreža.

Prednost ovog sporta je to što nije ograničen prostorom, podlogom ili vremenskim uvjetima. Kategorije su prilagođene uzrastima (do 12, 14, 18 godina, open ž/m, iznad 35 godina žene, iznad 40 i 50 godina muškarci).

Turniri se redovito tokom godine održavaju u svim članicama ICO (Internacional Crossminton organization) saveza.

Na kraju bi dodali, također iz svoga iskustva, kako je ovaj sport vrlo plastičan, pa kako je već spomenuto, nije zahtjevan što se tiče podloge, no isto tako mogu ga igrati zaista svi uzrasti od 7 godina, pa do 107. godina, ovaj put to nije šala, već provjerena činjenica. Naime, ovim se portom rekreativno počinje baviti sve više umirovljenika (dovoljan je samo reket, loptica i malo dobre volje i već ste postali pravi crossmintonaš!)



Na proslavi je sudjelovalo (mnogi - aktivno, podijeljeni u zadacima oko organizaciji same proslave) njih, nešto više od tridesetak članova među kojima je bili i dragih gostiju (članovi Sportskog rekrativnog kluba Remetinec i drugih..).  

Kako smo imali priliki vidjeti za proslavu se pripremao slastan i raznolik roštilj ali i gulaš (po tajnom receptu!) - nazvan "crossgulaš", u koji smo se kasnije uvjerili kako je je zaista odličnog ukusa.

I dok su jedni zdušno pripremali hranu za objed, hladili piće.... Drugi su se zabavljali igrajući crossminton. Kako smo vidjeli, nije im bilo tijesno obližnje igralište koje su dijelili sa košarkašima / rekreativcima,  Sportsko rekreativnog kluba Remetinec.

Na poziv glavnog kuhara - Krešimira Vaca, također člana crossminton kluba, svi su se brzo okupili i započeli onaj drugi "zanimljiviji" dio proslave, koje je potrajao dao kasnih noćnih sati.



Nebojša Aleksić, predsjednik
Crossminton kluba Zagreb
- Evo, 24. travnja 2010. godine smo osnovali naš klub, ne misleći ni izbliza, kako ćemo u tako kratkom roku ostvariti zaista odlične sportske ali i organizacijske rezultate.

Tom prilikim danas skormno poslavljamo upravo taj jubilej, uz malu zakusku (malo roštilja, gulaša ...).

No, i uz ovu proslavu, i dalje izvršavamo naš plan i program, tako da smo jutros održali i trening, zbog vjetra, u školskoj dvorani Osnovne Škole Brezovica. Ovu bih priliku iskoristio i zahvali svim djelatnicima škole Brezovica na čelu sa ravnateljem Ivanom Kostenjakom.

 Evo, danas ćemo se podružiti. Slavimo, no doista imamo što slaviti.

U ovih minulih sedam godina, osvojili smo  jedan naslov svjetskog prvaka, dva naslova evropskog prvaka i desetak  - što srebrnih, što brončanih medalja na Europskim i Svijetskim prvenstvima. No, isto tako smo prepoznati kako odlični organizatori turnira.

Iza nas su odlično organizirani 12. turnira, kategorije -250 bodova -, 4. turnira - 500 bodova . Bili smo uspješni i hvaljeni organizatori 5. godina Croatia Open, suorganizatori  Europskog prvenstva,domaćini Europskih kvalifikacija  nacija i kako takvi smo prepoznati.

U sedam godina smo stvarno ostvarili i  više nego što smo si mogli misliti, kada smo osnivali ovaj uspješni klub.

- Kako stojite sa pomladkom ?

- Kad smo započeli sa organizacijom kluba, krenuli smo odmah sa pomladkom. Kao što i sami znate , to je relativno novi sport - relativno nepoznat kod nas - . Odmah u samom početku je ideja bila krenuti sa najmlađima. Evo , kroz ovih sedam godina, kroz naš klub je "prošlo" jedno 35 do 40 "klinaca".  Imamo sada genius touch iz 2010. godine, kada smo pokrenuli dvoje juniora. Znači  bivšu svjetsku i europsku prvakinju Paulu Barković - 2010. godine. Nikolu Kučina, koji je  svojevremeno bio i prvi igrač Svijeta u parovima. Oni su iz te generacije 2010. godine. Sada se natječu u seniorskoj konkurenciji.

Sada imamo jednu generaciju njih sedam osam, koji su krenuli negdje 2013. godine sa treninzima. Tu je sadašnji Europski prvak do 14. godina Marko Jerković u paru sa Bornom Petakom. Oni su trenutno najbolji svijetski juniorski par. Tako da evo,  druga generacija. Na jesen ćemo  - iskreno se nadam- i sa tom trećom generacijom. Imamo ih dosta. Najmlađa nam je  Gracija  Venček, ona je navršila tek 8. godina. 

Imamo dosta mladih, prema mogućnostima.

- Prati vas glas - kako niste sebični... Rado surađujete i sa ostalim članovima civilnog društva?

- Pa, da. Mi smo i po zakonu - jer još nismo sport -. Znači, registrirani smo po Zakonu o udrugama. Udruga smo civilnog društva. Interes nam je kako bi propagirali što više naš sport. Sport je zaista prilagodljiv, tako da je blizak svim generacijama i uzrastima. Može se rekreativno igrati. Eto, kroz akcije koje planiramo, pokušati ćemo razviti još plodonosniju suradnju sa Podružnicama umirovljenika Novog Zagreba, jer zaista postoji veliki obostrani interes, kroz koji razvijamo zdravstvenu kulturu i naviku rekreiranja njihovih članova.

- Koji su planovi za slijedećih - sedam godina ?

-  Evo, prvi od planova nam je uskoro. Gotovo za dva mjeseca 4. Svjetsko prvenstvo u Varšawi, gdje odlazimo sa devet  juniora. Iskreno se nadamo kako ćemo  kući donijeti (iako to nije prioritet!) kao i uvijek nekoliko odličja.

Nadalje, planovi su da i mi u Hrvatskoj crossminton registriramo kao sport. Također da uđemo u Zagrebački sportski savez i da naš sport prihvati, kao ravnopravan i Hrvatski Olimpijski Komitet, kao što su to učinili  kolege iz Latvije, Poljskoj itd.... 

I za kraj bih istaknuo, kako imamo oraganizacijske i ostale sposobnosti, te stoga želimo i očekujemo u slijedeće dvije do tri godine, da budemo domaćin Svijetskog prvenstva, koje će se održava 2019, kako bi okupili svu  svijetsku elitu crossmintonaša u Puli u našoj Hrvatskoj.



Dario Barković, tajnik
Crossminton kluba Zagreb
- 2010. godine nas par entuzijasta, pokrenuli smo  Crossminton klub Zagreb (koje u samom početku imao naziv -  Speedminton klub Zagreb).

Tijekom ovih zaista uspješnih sedam godina, nastupili smo na nekoliko Svjetskih i Europskih prvenstava, većinom sredstvima, koja samo sami prikupili.

Sav naš dosadašnji put je bio zaista pun izazova, no uvijek nekako svojim trudom, entuzijazmom, podrškom članova uspijemo doskočiti kvalitetno svim rješenjima.

Kako ste vjerovatno čuli, uspijevamo razvijati sport, unatoč trenutnom hendikepu, naime - nismo bili u mogućnosti biti registrirani kako sport, već kao Udruga. To svakako rezultira, kako se financiramo vlastitim sredstvima i donacijama. Ovu bih priliku iskoristio kako bi zahvalio svim našim donatorima, neću ih poimence spominjati, kako mi se ne bih protkala pogreška - kako bi nekoga izostavio.

U klubu smo se načelno opredjelili radu sa djecom. Naš sport populariziramo dosta uspješno po osnovnim školama  uz pomoć ravnatelja (kojima također zahvaljujemo na susretljivosti i razumijevanju). Mišljenja smo kako je razvoj djece u sportu izuzetno važan, bez obzira -  postali li oni jednog dana profesionalci, odnosno imali rezultate ili ne - bitno je da se bave sportom!