.

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Dva vrhunska folklorna događaja u Novom Zagrebu

Remetinečki Gaj / Sveta Klara - Ovaj tjedan je zaista prepun prekrasnog folklora, naime u dva naselja gotovo u isto vrijeme održavaju se dva zaista prekrasne folklorena događaja, koja svojom izvedbom i gostima zaslužuju izuzetnu pažnju čak i onih najizbirljivijih sladokusaca, folklornog stvaranja , ovdje kod nas u Novom Zagrebu.

Dakle u subotu 13. svibnja 2017. godine gotovo u isto vrijeme  (sa jednim satom razlike) održavaju se dva folklorna - za naše prilike - folklorna spektakla!


Nosač zvuka- Zvon betlema
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva - Preslica se održava završni koncert u nizu nastupa, proslave 15. godišnjice djelovanja ovog renomiranog i na daleko (i zvan granica naše Domovine!) poznatog Kulturno umjetničkog društva.

Bogatom plesnom i glazbenom baštinom predstavili su se na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu.   Kao jedino društvo iz Hrvatske bili su gosti na otvorenju «Cannstatter Folksfesta» u Stuttgartu 2003.god.  Niz koncerata su održali u povodu primanja  Češke Republike u Europsku uniju 2004.god. 
U sklopu međunarodne suradnje Češke i Hrvatske. Sudjelovali su:  
  •  na međunarodnom festivalu folklora  Sopronu, 
  •  u Mađarskoj 2004. godine   
  • na Dječjim Vinkovačkim jesenima u rujnu 2004. godine 


Također su gostovali u   Madžarskoj - na Balatonu 2005.  Također iz njihovih redova izabrana - prva pratilju u izboru najljepše  djevojke u Hrvatskoj u narodnoj nošnji u 2005. godine na   manifestaciji Brodsko kolo.  
Gostovali  Subotici  2006. godine kod Hrvata Bunjevaca. 

Uspostavili su plodnu i snažnu suradnju i sa društvima nacionalnih manjina u Hrvatskoj – Češka beseda iz Zagreba.
Domaćin, Kulturno umjetničko društvo
Preslica
Između ostaloga snimili su i  nosač zvuka  «Zvan Betlema»  sa izvornim hrvatskim božićnim pjesmama  kao projekt odraslih članova , i drugi nosač zvuka na kojem se predstavlja  ženska vokalna skupina «Blatske dekline» i tamburaški sastav  KUD-a «Preslica».
Od samog osnutka nabavljaju i  obnavljaju  izvorne narodne nošnje  ali i izrađuju replike i dijelovi nošnji u etno radionici.  Društvo posjeduje bogat fundus originalnih nošnji našeg kraja dostojan muzejske zbirke  za što su primili prestižne pohvale stručnjaka  etnologa. 
Istrajno rade na očuvanju narodnih nošnji  i  običaja  našega kraja pa su za scenu priredili «Blatsku  svadbu» i  «Božićne običaje » .

Kulturn oumjetničko društvo
Mato Balota - Pula
2011. održan je veliki koncert svih skupina povodom obilježavanja desete godine djelovanja Društva. Kao posebni dio tog koncerta treba istaknuti kako su nastupili i oni članovi koji su zbog osobnih ili zdravstvenih razloga prestali biti aktivni članovi.  Na tom koncertu su i podijeljene zahvalnice svim članovima koji su deset godina članovi Društva.
Još bi mnogo toga lijepoga mogli kazati o ovom Kulturno umjetničkom društvu, no neka nešto ostane sakriveno, sve do samog koncerta, kako bi kompletan užitak bio veći.
Posavski Zavičajni Klub - Derventsko kolo
Odati ćemo vam tek toliko da saznate , goste ovog zaista prestižnog koncerta, pod nazivom - Proljetni susreti u Novom Zagrebu. 

Na koncertu će nastupiti, Kulturno umjetničko društvo - Mate Balota - Pula, Posavski Zavičajni Klub - Derventsko kolo i domaćin Kulturno umjetničko društvo Preslica.
Prije samog koncerta u 18,00 sati biti će otvorena izložba (u novom izložbenom prostoru na 1. katu) biti će otvorena izložba slikara amatera Mate Zetovića, pod nazivom - Od ratara do slikara.


Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara
Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara” je sljedbenik ranijih društava od kojih je prvo počelo djelovati 1934.g. pod imenom “GRUDA”, a djelovalo je do 1941.g. Nakon kraće stanke ponovno je osnovano 1946.g. pod imenom “Tomo Rajterić” i kao takvo djelovalo je u dvije sekcije i to:  puhačka glazba i dramska sekcija. Sa radom su prekinuli 1967.g., da  bi grupa entuzijasta i ljubitelja folklora 17. siječnja 1988. obnovila rad društva pod nazivom “MIiroslav Mrkša”.  Pod tim imenom društvo djeluje do 1992 godine (na sjednici Predsjedništva 27.03.1992) dotadašnje Kulturno umjetničko društvo “Miroslav Mrkša” se preimenovalo u Kulturno umjetničko društvo “Gruda”. 18.03.1994. dolazi do preimenovanja društva iz KUD “Gruda” u Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara”, a 1997. HKPD “Sveta Klara” se preimenovalo u KPD “Sveta Klara” – ime koje društvo i danas ponosno nosi.
HKUD ˝Radost˝ iz Sela
Kako je društvo tijekom niza godina mijenjalo nazive isto tako su se mijenjala i upravna rukovodstva i mnogi članovi, ali bitno je to da ih sve vežu iste, divne uspomene na gostovanja, te međusobna druženja i prijateljstva, no i poneke ljubavi.
Tijekom svoga rada društvo je sudjelovalo na raznim općinskim, gradskim, regionalnim, državnim i međunarodnim manifestacijama. Za HRT snimilo je običaje Vincekova, Jurjeva, Uskrsa i Martinja, a izdalo je i dva svoja nosača zvuka – prvi posvećen izvornim narodnim pjesmama pod nazivom “Zvijezda divno sja za naša srca dva” i drugi božićni pod nazivom “Božićni običaji Turopolja”.Osim već spomenutog, društvo je obradilo i prilagodilo, te scenski prikazalo tradicijski prikaz svadbe i Božića u fari Svete Klare.
KUD ˝Vinčica˝ iz Belajskih Poljica
U svom repertoaru društvo ima usvojene nebrojene pjesme iz svih folklornih regija naše Domovine, dok je u plesnom repertoaru postavilo plesove Turopolja, Korduna, Slavonije, Like, Posavine, Prigorja i Bizovca.
Svoje uspjehe zahvaljuju voditeljima, a oni su kronologijom bili: Dragica Došen, Sandra Crnić, Dubravka Šarić, prof. Stanislav Dolinar, Željko Vidaković i sadašnji voditelj Antun Božić.
Danas društvo broji 80 aktivnih članova mješovite starosne dobi koji djeluju u pet sekcija: folklorna, folklorni zbor, dramsko-scenska, tamburaška i etno.
Na subotnjem koncertu, pod nazivom:
 X. Međužupanijski proljetni folklorni susreti
KUD ˝Ogranak Seljačke Sloge˝ iz Kupinca
nastupiti će nastupiti mali i veliki folkloraši domaćina KPD ˝Sveta Klara˝, a uz njih i gostujuća društava: HKUD ˝Radost˝ iz Sela, KUD ˝Vinčica˝ iz Belajskih Poljica, , KUD ˝Ogranak Seljačke Sloge˝ iz Kupinca, KUD ˝Mladost˝ iz Odre i KUD ˝Sijač˝ iz Lučkog. 
Uz nastupe folklornih društava izabrat će se najljepše tradicijsko ruho Susreta, a gostujuća društva će svoje društvo i zavičaj predstaviti i etno-gastro štandovima.
KUD ˝Mladost˝ iz Odre
Ulaz je slobodan, a svetoklarski folkloraši Vas pozivaju da svoje subotnje poslijepodne provedete na folklornom koncertu u Svetoj Klari te uživate u  bogatstvu i raskoši folklora naše Domovine.


Očekujemo vas sa velikom radošću!