Novi Zagreb - Dragi moji vjerni čitetelji,
Margarin
i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo jaje, vanilin šećer, malo soli, prašak za
pecivo i brašno. Smjesi dodamo dobro propasirane banane. Stavimo
peći u namašćen i brašnom posut lim oko 30 min. Kada
je kolač pečen, malo ohladimo i gore premažemo kremom. Kremu
pripremimo da dobro propasirane banane pomiješamo sa tučenim slatkim vrhnjem
(šlagom), šećerom i muškatnim oraščićem.
Evo
nas već dva tjedna u vremenu Adventa - Došašća. Kada smo upalili dvije svijeće na
našem adventskom vijencu. Ali vjerujem da smo pri tome pokušali pročistiti sebe
i svoju dušu i duhovno i tjelesno ili drugim riječima razmišljali o sebi,
svojim djelima i doprinjeli boljem načinu življenja u obitelji i okolini.
Osim
toga, stupili smo nogom i u zimsko razdoblje tj. Zimu, kada je naša prehrana
ponešto drugačija i razlikuje se od dosadašnje. To ne znači da nam je prehrana
nezdrava, dapače biti će obogaćena s nešto više kalorija (ovisi o izboru
namirnica i načinu pripreme), jer novi , hladni zimski dani to i zahtijevaju.
Obično
tako pripremljena jela poznata su pod nazivom „Jela sa žlicom“. Namirnice od
kojih pripremamo hranu u ovom periodu
uglavnom su sočne mahunarke (grah, bob, slanutak, leća), zatim žitarice heljda,
proso, ječam, kukuruz, pšenica (brašno).
Sve
one sadrže u najvećoj mjeri
ugljikohidrate, oko 50%-70% velike hranjive vrijednosti, ali imaju i
bjelančevina (oko 25%), celuloze, mineralnih tvari i vode.
Mogu
se pripremati u izvornom obliku (grah, bob, slanutak) čime imaju najveću hranjivu vrijednost,
prerađene u kaše – dakle pasiraju se , a i uz dodatak drugih namirnica
(krumpir, zelje i slično), zatim u brašnastom
obliku za slana i slatka jela.
Uostalom,
slijede nam tradicionalna Božićna jela i slastice, kada ćemo se u obiteljskim
okupljanjima itekako častiti i u njima uživati.
Za
danas predlažem jedan recept koji se odnosi na mahunarke kao cjelovito jelo, a
drugi je slastica koji nas ukusom i cijenom koštanja može zadovoljiti , kako
odrasle, tako i najmlađe.
Složenac od leće
- 30 dag leće
- 1 mrkva
- 4 krumpira srednje veličine
- 2 dag margarina ili masti
- 5 dag suhe slanine
- 1 glavica luka
- Lovor list, mažuran
- 1 žlica konzervirane rajčice
- 2 češnja češnjaka
- Peršin, sol, papar
Na
ugrijanoj masnoći pirjamo sitno kosani
luk, izrezanu slaninu, dodamo na kolutiće izrezanu mrkvu, kocke krumpira,
lovorov list i mažuran. Sve zajedno prijamo podlivajući s malo vode dok ne
omekša. Zatim dodamo ćlicu koncentrata rajčice, kuhanu leću, papar i vode prema
potrebi. Skuhamo do kraja i tek onda umiješamo kosani češnjak i peršin. Možemo
dodati i kuhanu kobasicu izrezanu na kolutiće, pa imamo cjeloviti obrok.
Kolač od banane
- 2 banane
- 15 dag šećera
- 6 dag margarina za kolače
- 1 jaje
- 15 dag brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- Malo soli
Krema
- 2 vrečice šlag pjene
- 2 banane
- 3 dag šećera
- Malo muškatnog oraščića

Dobar tek želi Vam Vaša
Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar