.

petak, 9. prosinca 2016.

Mahunarke kao cjelovito jelo

Novi Zagreb Dragi moji vjerni čitetelji,

Evo nas već dva tjedna u vremenu Adventa - Došašća. Kada smo upalili dvije svijeće na našem adventskom vijencu. Ali vjerujem da smo pri tome pokušali pročistiti sebe i svoju dušu i duhovno i tjelesno ili drugim riječima razmišljali o sebi, svojim djelima i doprinjeli boljem načinu življenja u obitelji i okolini.

Osim toga, stupili smo nogom i u zimsko razdoblje tj. Zimu, kada je naša prehrana ponešto drugačija i razlikuje se od dosadašnje. To ne znači da nam je prehrana nezdrava, dapače biti će obogaćena s nešto više kalorija (ovisi o izboru namirnica i načinu pripreme), jer novi , hladni zimski dani  to i zahtijevaju.

Obično tako pripremljena jela poznata su pod nazivom „Jela sa žlicom“. Namirnice od kojih  pripremamo hranu u ovom periodu uglavnom su sočne mahunarke (grah, bob, slanutak, leća), zatim žitarice heljda, proso, ječam, kukuruz, pšenica (brašno).

Sve one sadrže u najvećoj mjeri  ugljikohidrate, oko 50%-70% velike hranjive vrijednosti, ali imaju i bjelančevina (oko 25%), celuloze, mineralnih tvari i vode.
Mogu se pripremati u izvornom obliku (grah, bob, slanutak)  čime imaju najveću hranjivu vrijednost, prerađene u kaše – dakle pasiraju se , a i uz dodatak drugih namirnica (krumpir, zelje i slično), zatim u brašnastom  obliku za slana i slatka jela.

Uostalom, slijede nam tradicionalna Božićna jela i slastice, kada ćemo se u obiteljskim okupljanjima itekako častiti i u njima uživati.





Za danas predlažem jedan recept koji se odnosi na mahunarke kao cjelovito jelo, a drugi je slastica koji nas ukusom i cijenom koštanja može zadovoljiti , kako odrasle, tako i najmlađe.

Složenac od leće

  •        30 dag leće
  •          1 mrkva
  •          4 krumpira srednje veličine 
  •         2 dag margarina ili masti
  •         5 dag suhe slanine
  •           1 glavica luka
  •            Lovor list, mažuran
  •           1 žlica konzervirane rajčice
  •          2 češnja češnjaka
  •          Peršin, sol, papar

Probranu i opranu leću namočimo kratko neka stoji, zatim skuhamo u slanoj vodi.

Na ugrijanoj masnoći  pirjamo sitno kosani luk, izrezanu slaninu, dodamo na kolutiće izrezanu mrkvu, kocke krumpira, lovorov list i mažuran. Sve zajedno prijamo podlivajući s malo vode dok ne omekša. Zatim dodamo ćlicu koncentrata rajčice, kuhanu leću, papar i vode prema potrebi. Skuhamo do kraja i tek onda umiješamo kosani češnjak i peršin. Možemo dodati i kuhanu kobasicu izrezanu na kolutiće, pa imamo cjeloviti obrok.

Kolač od banane

  • 2 banane
  • 15 dag šećera 
  • 6 dag margarina za kolače
  • 1 jaje
  •  15 dag brašna
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • ½ vrećice praška za pecivo
  •  Malo soli

Krema


  •           2 vrečice šlag pjene
  •          2 banane
  •          3 dag šećera
  •          Malo muškatnog oraščića

Margarin i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo jaje, vanilin šećer, malo soli, prašak za pecivo i brašno. Smjesi dodamo dobro propasirane banane. Stavimo peći u namašćen i brašnom posut lim oko 30 min. Kada je kolač pečen, malo ohladimo i gore premažemo kremom. Kremu pripremimo da dobro propasirane banane pomiješamo sa tučenim slatkim vrhnjem (šlagom), šećerom i muškatnim oraščićem.


Dobar tek želi Vam Vaša

Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar