.

srijeda, 28. prosinca 2016.

85. godina tradicije vatrogastva u naselju Buzin

Buzin -  Prošlu srijedu (21. prosinca 2016. godine) je održana Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Buzin, povodom 85. godišnjice postojanja ovog jednog od dugovječnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava Novog Zagreba.

Svečanu sjednicu su uveličali svojim odlaskom, Zlatko Križanić, predsjednik  Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, te Mikulić, predsjednik gradske skupštine grada Zagreba, Mario Križanić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Buzin, Mario Ban, predsjednik Nogometnog kluba Mladost i dopredsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin, uz ostala goste.

Od tajnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Juraja Ban imali smo priliku čuti mnogobrojne zanimljivosti u zaista dugačkom i ponosnom radu i djelovanju ovog društva. Postoji mnogobrojna pisana dokumentacija koja svjedoči kako je je ovo složno i dobro organizirano društvo bilo -  dugi niz godina okosnica, odnosno predvodnik svih pozitivnih vatrogasnih aktivnosti - kako u gradu Zagrebu, ali isto tako u Novom Zagrebu, te i šire - sve do Velike Gorice.

Također je na Svečanoj sjednici bilo riječi o današnjem djelovanju društva. Uz tekuće aktivnosti (edukacija članova, te natjecanja ...) posebno je bilo riječi o svekolikom ulaganju u mlade članove. Upravo ti mladi su naša budućnost, često smo mogli čuti među članovima ovog društva. Kako priliči, pred kraj Svečane skupštine, onima zasluživanjima, dodijeljena su prigodna priznanja, kako bi njihov rad i trud ostao zabilježen u plodnoj i  dugačkoj povijesti društva.



Andrija Mikulić predsjednik
Skupštine Grada Zagreba
- Prije svega želim našim vatrogascima čestitati 85. godina od osnivanja. Moram priznati, kako je to velika obljetnica, ali i tradicija. Veliki naklon i zahvala svima njima, jer 85. godina se nesebično daju, ne razmišljajući - možda u pojedinom trenutku ugrožavajući i svoj vlastiti život, kako bi pomogli drugom.

Prema tome, ne samo da mi je to čast, to je zapravo pitanje privilegije, da sam pokrovitelj kao predsjednik predsjednik Skupštine Grada Zagreba, ove Svečane skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin.

Još jedanputa velika, velika čestitka svim tim divnim ljudima. Hvala dragom Bogu ,da takve ljude imamo, koji uvijek sebe, ne razmišljajući daju, kako bi pomogli drugima.

Na kraju , čestitam svima, ne samo članovima i predstavnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin, već svim stanovnicima Buzina, Novog Zagreba i cijelog Grada Zagreba. Sretan i Blagoslovljen Božić , te sretnu i uspješnu 2017. godinu, uz puno zdravlja. 



Zlatko Križanić, predsjednik
Vatrogasne zajednice Grada Zagreba
-  Naselje Buzin sa ponosom slavi 85. godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin.

Znači, tih dalekih godina vatrogasno društvo Buzin osamostalilo se kada je pripadalo Centr

alnom vatrogasnom društvu U naselju Odra.


Donošenjem odluke, njihovi članovi odlaze u vatrogasno društvo Buzin. Dakle, osnivaju svoje vatrogasno društvo. Ne dugo za tim, nekakvih desetak godina postaju vodeća perjanica vatrogastava u Novom Zagrebu ali i južnom dijelu Grada Zagreba. No, isto tako  šezdesetih godina, prošlog stoljeća, postaju vodeće društvo u Gradu Zagrebu.

Zaista malo ljudi zna, kako su vatrogasci Buzina bili jedno od vodećih vatrogasnih društava.Iz tog vatrogasnog društva je proisteklo mnogo rukovodioca u vatrogastvu, tako da je tajnik prvog Vatrogasnog Saveza za bivšu općinu Remetinec, bio Ivko Kranjčina iz Buzina.  Duško Kos, kako predsjednik Vatrogasnog saveza Općine Novog Zagreba, također iz Buzina. No mnogi su iz naselja Buzin, obavljali mnoge dužnosti u  Vatrogasnom savezu Grada Zagreba.

Vatrogasno društvo je prije nekih desetak godina krenulo sa aktivnim radom. Naime, bio je jedan zastoj u  vrijeme Domovinskog rata, jer je veliki broj članova otišao na bojišta. Ti svi domaći dečki, koji su bili uključeni, kao mladež u tom Vatrogasnom društvu, isto tako i njihovi stari članovi, ponovno pokreću Vatrogasno društvo. 

Danas je to društvo, uzorno društvo. Na njega Vatrogasna zajednica Grada Zagreba računa u svakom trenutku. 

Ono što su oni naveli, mi ćemo vjerovatno prema specijalnosti i opremati ovo vatrogasno društvo. Ono je locirano na našem južnom djelu. Moramo napomenuti, kako je u naselju Buzin smješten veliki broj kako trgovačkih centara ali i trgovačkih društava. Tu je jedna velika industrijska zone, i prema tome  - opremati ćemo na taj način i to vatrogasno društvo. Tu je u blizini smiješno i odlagalište otpada- Jakuševec. Tu je i vrlo živahna prometnica - Zagrebačka južna obilaznica, ali i također jedna vrlo dinamična prometnica prema  gradu Velika Gorica. Tako da ćemo  i na taj način opremati to vatrogasno društvo, koje je najbliže Obilaznici. Znači,  za prometne nezgode.

To nam je želja u Gradu Zagrebu, da opremimo sva naša vatrogasna društva isto kao i vatrogasno društvo Buzin.

Za kraj bih istaknuo, kako 85. godina služenja vjerno svome narodu, svojim građanima Grada Zagreba  sigurno nije malo. Neka ih Bog čuva i neka nastave i dalje tako predano raditi i dalje.

Želim  svim članovima vatrogasnog društva Buzin, njihovim sugrađanima zaželjeti sve blagoslovljene Božićne blagdane i sretnu i uspješnu Novu Godinu.





Mario Ban, dopredsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin
-  Jedan sam od onih koji je sudjelovao u ponovnom "buđenju" našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin. Za takvoga nečega, bilo je potrebno uložiti zaista dosta truda, stoga svim ostalim iz ovoga tima zahvaljujem na neizmjernom entuzijazmu, trudu i volji. 

Svjesni smo kako je potrebno još mnogo ulagati, kako bi naše društvo pozicionirali na onu razinu koju smo nekada sa mnogo entuzijazma, truda i sloge održavali , na koju smo posebno ponosni.

Osobnog sam mišljenja kako smo na dobrom putu ostvarenja tog cilja, na tome nam nedvojbenu podršku pružaju Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, sami mještani naselja Buzin, ali sve veći broj mladeži koji se uključuje u naše redove. Mišljenja sam kako je upravo ta mladež budućnost našeg društva.

Iskoristio bih priliku, pa ovako javno pohvalio sadašnjeg predsjednika  Krešimira Kranjčina i tajnika Juraja Ban koji zaista mnogo truda, strpljenja ulažu kako bi tu djecu, privukli i animirali, što je u konačnici i prepoznato, kroz odlične rezultate.

Ovdje vrijedi istaknuti i raznolik civilni život u našem naselju Buzin, koji se , kroz mnogobrojne udruge u mnogome osnažio posljednjih godina.Upravo ta sloga i međusobna podrška, rezultira ukupnim podizanjem kvaliteta življenja u našem naselju.

Na kraju bih od srca poželio svim vatrogascima našeg društva a potom i svim mještanima našeg naselja sve najbolje za Božić i u Novoj 2017. godini.

Krešimir Vrbanić, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin


-  Prije 85. godina osnovano je naše Dobrovoljno vatrogasno društvo Buzin. Intencija osnivanja našeg društva je bila prije svega humanitarna u smislu kako bi se pomoglo tadašnjem našem naselju u zaštiti od požara. Naime tadašnji način izgradnje kuća i gospodarskih zgrada u naselju (drvene kuće sa manje više slamnatim  (šop) krovovima, bio je podložan čestim požarima.


Današnja Svečana sjednica nas je sve skupa podsjetila na dugu tradiciju vatrogastva u našem naselju, na koju smo iznimno ponosni, a posebno naša mladež. Pokrovitelj današnje Svečane sjednice, na kojoj smo dodjelili i zahvalnice najzaslužnijim članovima, održana je pod pokroviteljstvom Andrije Mikulić, predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, te uz brojne goste i uzvanike i članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva , kako aktivnih, podupirajućih, počasnih ali i naše mladeži.

Zahvalio bih svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj naš jubilej, a članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin, te njihovim obiteljima, zajedno sa svim mještanima našeg naselja želim blagoslovljen Božić i božićne blagdane, te sretnu i uspješnu Novu 2017. godinu.



Mario Kranjčina, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Buzin

- Na ovoj Svečanoj sjednici sam pozvan u svojstvu predsjednika Mjesnog odbora Buzin. U svom govoru podrške, sam se obratio prisutnima, rečenicom koju je izrekao Horacije - Ako vas djela nadžive, tada niste umrli!

Povezujem to sa ovom zaista svake pažnje vrijednom 85. godišnjicom našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva i govorim ako su svi oni koji su osnivali ovo naše društvo, nisu umrli, jer je ovo društvo i dalje u funkciji. Naime ovo je društvo i dalje prožeto tradicijom , primjerno i pristojno na ponos naselja Buzin i građana Novog Zagreba.

Ja kao predsjednik Mjesnog odbora, sam miran i skrušen, kada imamo  ovako pristojno Dobrovoljno vatrogasno društvo, jer znam da od svih ugroza sam siguran. vatrogasci u Buzinu konstantno ulažu u sebe i svoja znanja, polažu ispite i jako sam impresioniran, koliko je mladeži okupljeno  oko društva.

Čestitam svim članicama i članovima, pogotovo predsjedniku Krešimiru Vrbanić, sretnu 85. godišnjicu, članovima društva, mještanima naselja Buzin  želim radostan i blagoslovljen Božić i sretnu novu  2017.godinu.



Juraj Ban, tajnik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva  Buzin
-  Pretpostavljam kako su sugovornici koji su sa vama razgovarali govorili o našoj bogatoj prošlosti koja seže preko 85. godina. 

Ja kao mladi vatrogasac i tajnik, usmjeriti ću se prema budućnosti.

 Naši budući ciljevi su, prije svega oživljavanje tradicije vatrogastva u naselju Buzin, među našim mještanima, te poticati njihovu uključenost u rad našeg društva, sa naglaskom na djecu i mladež. Uz to jedan od budućih zadataka biti će uključivanje naših članova, a posebno operativnih vatrogasaca u društvene aktivnosti naselja Buzin, kao što je obilježavanje dana  naselja, tradicionalni krijes te brojne druge manifestacije.

Kontinuirano ćemo provoditi aktivnosti na upisivanju novih članova, na školovanju i usavršavanju novih ali i sadašnjih članova. Također namjeravamo poboljšati infrastrukturu društva, kao što je proširenje spremišta, te izgradnju poligona, gdje bi se naši članovi uvježbavali.

Također planiramo nabavku novog vozila, sukladno potrebama Grada Zagreba a sve u skladu prostora koji nas okružuje i potencijalnim ugrozama.

Eto, za kraj bih čestitao svim članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin, blagoslovljen Božić i sretnu novu 2017. godinu.



Marko Reljić, jedan od mlađih članova
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin
-  Dragi Marko, koliko si dugo član društva ?

- Član sam nešto više od šest godina. Moram reći kako sam kao jedan od mlađih članova našeg društva jako ponosan na ovih proteklih 85. godina, koje su  - kako smo večeras imali priliku čuti - bile zaista zanimljive.

-  Možeš li nam reći što te motiviralo da postaneš član društva?

-  Motivirao me rad društva (rad sa tehnikom, pomaganje ljudima, putovanja, druženje sa ljudima...) bit koristan društvu.

 - Da li si zadovoljan odnosom u društvu, odnosom prema vama mladima?

- O daaa, jesam.

- Jesu li se ispunile sve želje , od onda kada si kretao u društvo ?

- Jesu i više nego očekivano.

-  Što te najviše raduje?

-  Prije svega ugodno druženje, gdje jedni druge potičemo, budemo podrška , no ne samo u vatrogastvu već i šire. Ima ovdje podrške i za eventualne probleme u vezi škole (matematika ....) ali i za sve druge društvene aktivnosti ...

- Za kraj ovog našeg ugodnog, ali kratkog razgovora, što bi poručio curama i dečkima tvoje generacije ovdje u Buzinu, koji još nisu pronašli aktivnost koja će ih ispunjavati, pružati lijepe stvari i osjećaje ...

- Naravno, pozvao bi ih da nam se pridruže, neka ostave igrice, kompjutere i tv... ovdje je mnogo zanimljivije. Dođite, ovdje je sigurno zanimljivije i bolje ....

Svima čestitam sretan Božić i sretnu Novu godinu!



 Mirko Orlanić, zadnji predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin
-  Večaras sam zaista ponosan na ovo što  naši članovi rade, vrhunski. A ovo sve što sam stvorio , ja sam stvorio. Ne ja, moji prijatelji, kolege... Mirko Kranjčina, Manek ... na žalost svi su pokojni.

Mi smo  to stvarali i u to smo ulagali. Mi smo bili ta generacija, ponovnih pokretača. No, gledajte što sam napravio. Napravio sam možda i grešku.

Da smo dali u stanje mirovanja u vrijeme Domovinskog rata devedesete godine. To je bilo mirovanje. Inače sve što smo napravili za vatrogastvo, za naš Buzin...Sve.. Npr. vodu smo vozili...ljudi nisu imali vode. Vozili smo sa starom cisternom... Sve smo to uradili..

I ovim dečkima kaj delaju, svaka im čast! Vrhunski su. Buzin je bil prvak u vatrogastvu. Buzin je bio Bog vatrogastva.

- Po malo se vraćate na ste ponosne staze...

- Vraćamo.

 Čestitam našim članovima na 85. godina djelovanja našeg društva i dati ću im sve ... sve ...

- Mještanima naselja Buzin čestitam  blagoslovljen Božić i želim im svima sretnu novu 2017. godinu.




















Sponzor ovog susreta u pekarskim proizvodima : Pekarnica Tiki, Buzin

Nema komentara:

Objavi komentar