.

petak, 30. prosinca 2016.

Naš prijedlog novogodišnjeg menu

Novi ZagrebDragi moji Novogodišnji čitatelji,

Ova kolumna izlazi uoči odlaska Stare Godine i očekivanju Nove 2017. Godine. Posljednji dan godine zovemo uobičajeno „Stara Godina“ ili Silvestrovo. Novogodišnje pripreme traju danima, ali svečani doček započinje u večernjim satima, bilo u krugu obitelji  i prijatelj ili pak u restoranima u društvu većeg broja ljudi, ili na gradskim trgovima i slično. U organiziranim dočecima obično se poslužuje pečenja – odojak, svinjska vratina, rebra, pa i ja predlažem Hrustavo pečenje.

Za mezu – predjelo uz žestoka pića možemo poslužiti jednostavno jelo „ Slana pita od poriluka“. Na stolu se nude i kuhane češnjovke sa hrenom, kuhana vratina ili slično meso  uz umake od hrena, ajvara ili kiseline (krastavci, pečena paprika).

Poslije ponoći , nakon pjesme, plesa i međusobnog druženja, tradicionalno jelo je sarma.

Prema narodnoj predaji  za Novogodišnju noć ne poslužuje se perad (kokoš, pile, pijetao).

Ako je društvo i dalje prisutno, pred jutro dobro dođu za posluženje kisele juhe ili vinski gulaš.

Ja Vam savjetujem dobro zagorsko jelo  „Štrukle u juhi“.

Za desert, osim uobičajenih slastica (orehnjača, makovnjača, sitni kolači), predlažem „Pitu od jabuka“.

Osvježavajući desert, ujedno najdraži kolač Grofice Anke Jelačić – našla sam u dokumentima skupljanjem recepata kuharica koje su radile na dvoru Jelačića u Zaprešiću , posebno kuharica Hanka Skurjeni.

Knjiga se zove „Novodvorska kuharica“ , izašla je 2001 godine u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću. Razdoblje oko Nove godine poseban je doživljaj, jer se opraštamo od jednog dijela našeg života i gotovo uvijek priželjkujemo da nam nadolazeća godina bude ljepša, radosnija i bolja od prethodne.

Ne preostaje mi nego da Vam i sama zaželim ispunjenje Vaših želja, uz uobičajeno čestitarenje

Sretna Vam Nova 2017 godina!!!

Božica Mirić


Slana pita od poriluka

-          1 omot smrznutog lisnatog tijesta
-          50 dag poriluka
-          45 dag svježeg kravljeg sira
-          3 jaja
-          Sol, papar
-          1 žlica Vegeta
-          2 žlice mrvica
-          3 češnja češnjaka
-          Bosiljak

Poriluk narežemo na kolute, operemo i skuhamo u malo slane vode. Zatim ga ocijedite i ohladite. Svježi kravlji sir zgnječite, dodajte jaja, mrvice, Vegetu, papar, nascjeckani češnjak, bosiljak i pripremljeni poriluk. Po želji dosolite i dobro izmiješajte. Odmrznuto tijesto razvaljamo  u veličini tepsije ( 30x20 cm). Tepsiju malo namažite, obložite tijestom, stavite nadjev i prekrijte drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta nabodite vilicom i pecite na 225C oko 40 minuta.

Pečenu pitu narežite na veće ploške i toplu poslužite.

Savjet: ohlađena pita može se brzo i dobro ugrijati u mikrovalnoj pečnici.

Hrustavo pečenje

-          80 dag mlade svinjetine s kožicom
-          Mast za pečenje
-          Sol
-          Ulje

Mlada svinjetina s kožicom , od bilo kojeg komada (kare, vratina, but, lopatica i slično) izvrsna je za pečenje u komadu. Svinjetinu operite pa zarežite kožicu uzduž i poprijeko u četvorine veličine 1 cm. Zarezujte u dudbinu do pola slanine, ali ne do mesa.

Zatim meso posolite s unutrašnje stranje i po površini, a potom kožicu obrišite i osušite. Meso stavite peći u tepsiju na vruće ulje ili na mast. Za vrijeme pečenja premazujte pečenku uljem iz lončića, a u tepsiju dolijevajte malo mlake vode. To ponavljajte dok pečenka ne omekša.

Pecite na 200-220 C oko 2-2,5 sata, ovisno o debljini komada mesa.

Štrukle u juhi

Tijesto:
-50 dag mekanog brašna
1 jaje
2 žlice ulja
1 žlica octa
Sol, mlaka voda

Nadjev:
40 dag svježeg sira
3 jaja
1 dl kiselog vrhnja
Sol
10 dag maslaca

Juha:
4 žlice ulja
5 dag luka
1 žličica crvene paprike
2 žlice kiselog vrhnja
Peršin, žličica Vegete

Umjesite tijesto za štrukle od navedenih sastojaka na isti način kao za savijaču, ali neka bude čvršće. Važno je da je dobro izrađeno i da počiva oko pola sata.

Svježi sir, jaja, vrhnje i sol dobro izmiješajte za nadjev.

Razvučeno tijesto poprskajte rastopljenim maslacem, pa nadjev rasporedite do polovice tijesta. Pomoću stolnjaka savijte usku savijaču, pa je rubom tanjura razrežite na oko 8 cm dugačke štrukle.

U široj posudi na ugrijanom ulju propirjajte sitno kosani luk, dodajte papriku, pa odmah zalijte litrom vode. Sve malo posolite i dodajte Vegetu. Kad juha zakipi, stavite 8 štrukli jednu do druge i kuhajte oko 15 minuta. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin.

Štrukle poslužite zajedno sa juhom u dubokim tanjurima.
Danas najčešće kupujemo smrznute štrukle, pa je priprema kraća i jednostavnija.

Savjet: preostale štrukle zamrznite i upotrijebite ih u nekoj drugoj prilici pripremljene na drugi način, npr. zapečene ili kuhane , slatke ili slane.


Pita od jabuka
(najdraži recept Grofice Anke Jelačić)

Tijesto
40 dag brašna
15 dag margarina
10 dag šećera
1 prašak za pecivo
3 žumanjka
Malo vrhnja, limunova korica

Nadjev
1 kg jabuka
Malo limunova soka
6-8 dag šećera
Malo cimeta

Preljev
3 vrhom pune žlice šećera
3 bjelanjka

Umijesi tijesto i podijeli ga na dva dijela. Prvi dio stavite u lim, zatim nadjev , pa drugi dio tijesta. Peći na temperaturi od 200C ¾ sata.

Od šećera načini sirup sa malo vode, te ga kuhaj dok ne postane gusti sirupi dodaj tučenim bjelanjcima. Smjesu premaži po kolaču i stavi nakratko sušiti u pećnicu.

Nema komentara:

Objavi komentar