Novi Zagreb - Dragi moji Novogodišnji čitatelji,
Ova
kolumna izlazi uoči odlaska Stare Godine i očekivanju Nove 2017. Godine.
Posljednji dan godine zovemo uobičajeno „Stara Godina“ ili Silvestrovo.
Novogodišnje pripreme traju danima, ali svečani doček započinje u večernjim
satima, bilo u krugu obitelji i
prijatelj ili pak u restoranima u društvu većeg broja ljudi, ili na gradskim
trgovima i slično. U organiziranim dočecima obično se poslužuje pečenja –
odojak, svinjska vratina, rebra, pa i ja predlažem Hrustavo pečenje.
Za
mezu – predjelo uz žestoka pića možemo poslužiti jednostavno jelo „ Slana pita
od poriluka“. Na stolu se nude i kuhane češnjovke sa hrenom, kuhana vratina ili
slično meso uz umake od hrena, ajvara
ili kiseline (krastavci, pečena paprika).
Poslije
ponoći , nakon pjesme, plesa i međusobnog druženja, tradicionalno jelo je
sarma.
Prema
narodnoj predaji za Novogodišnju noć ne
poslužuje se perad (kokoš, pile, pijetao).
Ako
je društvo i dalje prisutno, pred jutro dobro dođu za posluženje kisele juhe
ili vinski gulaš.
Ja
Vam savjetujem dobro zagorsko jelo
„Štrukle u juhi“.
Za
desert, osim uobičajenih slastica (orehnjača, makovnjača, sitni kolači),
predlažem „Pitu od jabuka“.
Osvježavajući
desert, ujedno najdraži kolač Grofice Anke Jelačić – našla sam u dokumentima
skupljanjem recepata kuharica koje su radile na dvoru Jelačića u Zaprešiću ,
posebno kuharica Hanka Skurjeni.
Knjiga
se zove „Novodvorska kuharica“ , izašla je 2001 godine u organizaciji Pučkog
otvorenog učilišta u Zaprešiću. Razdoblje oko Nove godine poseban je doživljaj,
jer se opraštamo od jednog dijela našeg života i gotovo uvijek priželjkujemo da
nam nadolazeća godina bude ljepša, radosnija i bolja od prethodne.
Ne
preostaje mi nego da Vam i sama zaželim ispunjenje Vaših želja, uz uobičajeno
čestitarenje
Sretna Vam Nova 2017 godina!!!
Božica Mirić
Slana pita od poriluka
-
1 omot smrznutog
lisnatog tijesta
-
50 dag poriluka
-
45 dag svježeg
kravljeg sira
-
3 jaja
-
Sol, papar
-
1 žlica Vegeta
-
2 žlice mrvica
-
3 češnja češnjaka
-
Bosiljak
Poriluk
narežemo na kolute, operemo i skuhamo u malo slane vode. Zatim ga ocijedite i
ohladite. Svježi kravlji sir zgnječite, dodajte jaja, mrvice, Vegetu, papar,
nascjeckani češnjak, bosiljak i pripremljeni poriluk. Po želji dosolite i dobro
izmiješajte. Odmrznuto tijesto razvaljamo
u veličini tepsije ( 30x20 cm). Tepsiju malo namažite, obložite
tijestom, stavite nadjev i prekrijte drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta
nabodite vilicom i pecite na 225C oko 40 minuta.
Pečenu
pitu narežite na veće ploške i toplu poslužite.
Savjet:
ohlađena pita može se brzo i dobro ugrijati u mikrovalnoj pečnici.
Hrustavo pečenje
-
80 dag mlade
svinjetine s kožicom
-
Mast za pečenje
-
Sol
-
Ulje
Mlada
svinjetina s kožicom , od bilo kojeg komada (kare, vratina, but, lopatica i
slično) izvrsna je za pečenje u komadu. Svinjetinu operite pa zarežite kožicu
uzduž i poprijeko u četvorine veličine 1 cm. Zarezujte u dudbinu do pola
slanine, ali ne do mesa.
Zatim
meso posolite s unutrašnje stranje i po površini, a potom kožicu obrišite i
osušite. Meso stavite peći u tepsiju na vruće ulje ili na mast. Za vrijeme
pečenja premazujte pečenku uljem iz lončića, a u tepsiju dolijevajte malo mlake
vode. To ponavljajte dok pečenka ne omekša.
Pecite
na 200-220 C oko 2-2,5 sata, ovisno o debljini komada mesa.
Štrukle u juhi
Tijesto:
-50
dag mekanog brašna
1
jaje
2 žlice
ulja
1 žlica
octa
Sol,
mlaka voda
Nadjev:
40
dag svježeg sira
3
jaja
1 dl
kiselog vrhnja
Sol
10
dag maslaca
Juha:
4 žlice
ulja
5 dag
luka
1
žličica crvene paprike
2
žlice kiselog vrhnja
Peršin,
žličica Vegete
Umjesite
tijesto za štrukle od navedenih sastojaka na isti način kao za savijaču, ali
neka bude čvršće. Važno je da je dobro izrađeno i da počiva oko pola sata.
Svježi
sir, jaja, vrhnje i sol dobro izmiješajte za nadjev.
Razvučeno
tijesto poprskajte rastopljenim maslacem, pa nadjev rasporedite do polovice
tijesta. Pomoću stolnjaka savijte usku savijaču, pa je rubom tanjura razrežite
na oko 8 cm dugačke štrukle.
U
široj posudi na ugrijanom ulju propirjajte sitno kosani luk, dodajte papriku,
pa odmah zalijte litrom vode. Sve malo posolite i dodajte Vegetu. Kad juha
zakipi, stavite 8 štrukli jednu do druge i kuhajte oko 15 minuta. Na kraju
dodajte sitno sjeckani peršin.
Štrukle
poslužite zajedno sa juhom u dubokim tanjurima.
Danas
najčešće kupujemo smrznute štrukle, pa je priprema kraća i jednostavnija.
Savjet:
preostale štrukle zamrznite i upotrijebite ih u nekoj drugoj prilici
pripremljene na drugi način, npr. zapečene ili kuhane , slatke ili slane.
Pita od jabuka
(najdraži recept Grofice Anke Jelačić)
Tijesto
40
dag brašna
15
dag margarina
10
dag šećera
1
prašak za pecivo
3
žumanjka
Malo
vrhnja, limunova korica
Nadjev
1 kg
jabuka
Malo
limunova soka
6-8
dag šećera
Malo
cimeta
Preljev
3
vrhom pune žlice šećera
3
bjelanjka
Umijesi
tijesto i podijeli ga na dva dijela. Prvi dio stavite u lim, zatim nadjev , pa
drugi dio tijesta. Peći na temperaturi od 200C ¾ sata.
Od
šećera načini sirup sa malo vode, te ga kuhaj dok ne postane gusti sirupi dodaj
tučenim bjelanjcima. Smjesu premaži po kolaču i stavi nakratko sušiti u pećnicu.
Nema komentara:
Objavi komentar