Novi Zagreb - Dragi moji, sigurno se sjećate pjesmice :
"Pliva patka preko Save, nosi pismo na vrh glave........
Ovaj put vam ne donosim
pismo, ali donosim s ljubavlju recepte o toj cijenjenoj ptici - patki,
koju svi rado vidimo i kušamo pogotovo za našim blagdanskim stolom. Tim više,
što patke pripremamo narazne načine, nije samo tradicionalno jelo za "Svi
svete", već je upravo u ovom vremenskom razdoblju, njezino meso i
najkvalitetnije. Patke imamo domaće i divlje. Nama su dostupnije domaće, koje
se uzgajaju u našim seoskim domaćinstvima, ali ponekad i u predgrađu većih
gradova, pa je ponuda na policama trgovina, ali i tržnicama velika i raznolika.
Ne moramo uvijek kupiti čitavu patku (pogotovo ako je obitelj mala), već imamo
ponudu patke u dijelovima (polovinu patke, zasebno batak, karabatak, pačja prsa
i sitniš (glava, vrat, krilca, želudac...). Na ovaj način zaista je dostupna
svima za kupovanje. Divlje patke manje su dostupne, love se prema određenim
pravilima i vremenskom razdoblju (poznato je to u lovačkim društvima), pa ih
često nalazimo i u "smrznutom stanju" u trgovinama. Za razliku od
domaće patke, meso im je zdravije jer sadrži manje korestola, i manje
kalorijskih vrijednosti.
No, vratimo se našoj domaćoj patki
- koju svi rado konzumiramo pripremljenu na različite načine: kuhanjem, prženjem, pirjanjem - od
juhe do glavnog jela sa prilogom. Prilog patki mogu biti žitarice najčešće - heljidina kaša- zatim
voće (jabuke, naranče, smokve, kesten, suhe smokve), a nekad i panceta za bolji
okus, a ovisi o odabiru recepta i kraju u kojem patku pripremamo.
Za kraj današnje kolumne, a s
obzirom na "svečarski ručak", dodajemo i kolač od kestena.
1.Patka punjena heljdinom kašom
- 1 patka
- 20dag heljdine kaše
- 10dag masti
- 1 glavica luka
- 1 jetrica
- sol
- papar
- 1 vezica peršuna
Probranu kašu operemo u većoj
količini mlake vode, ocijedimo, a potom je kratko prokuhamo u slanoj vodi. Luk
sitno nasjeckamo, a jetricu narežemo na manje komade. Na dijelu masnoće
popržimo luk i jetricu.Potom dodamo ocijeđenu kašu i papar. Sve dobro
promiješamo, maknemo sa štednjaka i umiješamo nasjeckani peršin. Patku (racu)
očistimo i posolimo izvana i iznutra.
Potom je napunimo pripravljenom
kašom i stavimo u lim na preostalu mast. Pečemo u pećnici na 200 -220 C oko 1,5
sati. Tijekom pečenja patku zalijevamo sokom od pečenja, a u lim nalijemo malo
tople vode. Pečenu patku narežemo na komade i zajedno s nadjevom složimo na
pladanj. Ukrasimo pladanj i uz to poslužimo salatu po želji.
2. Pačja prsa na mediteranski
način
- 2 komada pačjih prsa
- 1 dl.ulja, malo maslaca
- 40 dag. pellata
- 10 dag. crnih maslina (bez koštica)
- 2 češnja češnjaka
- 1 dl. bijelog vina
- lovor, majčina dušica
- sol, papar

3. Rolada od kestena
Nadjev:
- 20 dag. kesten pirea
- 10 dag. maslaca
- 1 žlica ruma
- marmelada od šipka
- šećer za posipanje

Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar