.

četvrtak, 29. rujna 2016.

Što se to fino kuha

Novi Zagreb - Osnovni pristup prije procesa projektiranja kuhinje je taj da se kuhinja ne definira kao neki usputni prostor, već da kuhinja ima različita područja rada koja je potrebno integrirati u jednu cjelinu i onda tu cjelinu u ostatak stana.

Nakon stila ili dizajna po zahtjevu klijenta važno je definirati modul za optimiziranje performansi, pogotovo kod malih kuhinja.

U kuhinji postoje zone skladištenja (hladnjak i elementi za pohranu hrane, posuđa, malih kuhinjskih aparata), kuhanja (štednjak i pećnica), pripreme (radne površine za pripremu hrane) i čišćenja (sudoper, perilica posuđa). Ova područja su stalno u kombinaciji i svatko će ih prilagoditi sebi kako bi proces pripremanja obroka bio najučinkovitiji.

Kod projektiranja novih prostora gdje  smještaj priključaka (dovod, odvod, plin, el. energija) nije još definiran - prilagodit ćemo ih sebi. Kod postojećih priključaka (ukoliko ne želimo u investiciju pomicanja priključaka) - morati ćemo poštivati raspored već postojećih.

Kod izrade kuhinje dobro je uložiti u kvalitetniji materijal i okove. Samim time će i kuhinja  biti dužeg vijeka. Stil kuhinje obično prati ostatak stana. Međutim, kako se i stilovi brzo mijenjaju, da biste danas-sutra promijenili izgled kuhinje dovoljno je promijeniti fronte (vrata kuhinjskih elemenata), ili staviti druge ručkice, prebojati fronte (to neka napravi stručna osoba), "presvući" vrata samoljepivom tapetom... 

Umjesto pločica između gornjih i donjih elemenata sve češće se stavlja kaljeno staklo. Staklo je zahvalno jer se održava lakše nego pločice s fugama, možemo ga staviti u bilo kojoj boji koju zamislimo ili dezenu, a i postavlja se lako i direktno na već postojeće pločice. Osobno, više preferiram staklo od pločica jer se lako tretira sredstvima za čišćenje staklenih površina i nema mukotrpnog čišćenja umrljanih i zamašćenih fuga.

Osim pločica i kaljenog stakla moguć izbor je i drveni panel. Tu moramo biti oprezni radi visokih temperatura, tako da materijal mora biti prilagođen za visoke temperature.

Ako želimo brzi make over kuhinje - postoje i boje za pločice. Na čistu površinu nanese se primer pa kad se primer osuši površina se oboji u željeni ton s bojom za pločice. No, tu valja bti svjestan toga da boja nije trajno rješenje, jer nije otporna na grebanje i slično.

Danas imamo zaista veliki izbor materijala za kuhinjske elemente, od obične iverice, preko iverala, MDF-a do punog drveta. Sve je stvar stila, želje i mogućnosti, tj. dubine džepa.

Kod malih kuhinja elementi u visokom sjaju i staklo između elemenata su pun pogodak jer reflektiraju svjetlost i kuhinja se čini većom nego što jest. Na pod također u tom slučaju treba staviti pločice većih formata, jer će i one takve vizualno povećati prostor.

U veću kuhinju, ako prostor dozvoljava, možemo smjestiti tzv. otok. Služit će i kao kuhinjski elemenat, a radna površina može poslužiti i kao stol ili se na nju može postaviti štednjak.

Dobra ventilacija je svakako potrebna u kuhinji. Kod postavljanja nape zaista je bitno da ima odvod zraka. Jer imati napu bez odvoda znači imati samo 30 posto njene funkcije. U zadnje vrijeme sve češće imamo kod izrade kuhinje zahtjeve za ugradbenim napama. Lakše se održavaju i zauzimaju manje prostora.

Aparati ugradbeni ili ne - stvar je osobnog ukusa. No, oku je ugodnije kada su ugrađeni u elemente i tada kuhinja djeluje kao jedna kompaktna cjelina.

Za kraj bih još spomenula rasvjetu - Centralno svjetlo je potrebno, no isto tako predlažem i svjetlo ispod gornjih elemenata. Jer kad ste za radnom površinom radite si sjenu ukoliko imate samo centralno svjetlo na stropu. 

Osim rasvjete na dnu gornjih elemenata, instalirajte i utičnice, njih koliko god mislite da vam je potrebno. One se neće vidjeti a izbjeći ćete hrpu utičnica na zidu. Čemu bušiti pločice ili staklo kada možete riješiti to na elegantniji način.


Većina kuhinja je uglavnom bijela ili u kombinaciji s drvenim dezenom. No predlažem da se malo ohrabrite i poigrate se bojama. Ako već nemate hrabrost da kuhinjske elemente stavite u neku zanimljivu boju, barem da na zid stavite kaljeno staklo u nekoj boji koja prati ostatak vašeg stana, ili zavjese na prozoru, teglicu s cvijećem, posudice, veselu sliku u akrilu ... personalizirajte svoju kuhinju i napravite odmak od standardnog i već viđenog...













Nema komentara:

Objavi komentar