.

četvrtak, 29. rujna 2016.

Naša svakodnevna prehrana

Novi ZagrebSjećam se vremena kada nam je "Vegetina kuhinja" bila gotovo jedina emisija i svijetionk u šire upoznavanje pripreme i posluživanja hrane. 

Danas je produkcija iz područja gastronomije i kulinarstva prilično bogata, rekla bih i "prebukirana".

Nema novina, časopisa, brošura,TV emisija i kuharica različitih sadržaja / od općih do specijaliziranih/, koji nam ne nude recepte jela za svakodnevnu upotrebu - dali je baš uvijek primjenjiva s obzirom na odabir namirnica, vrijeme pripreme, ali i cijenu koštanja sirovina - što nije zanemarivo. Nadam se, da ćete se složiti sa mnom.

Ovu našu kolumnu počinjem sa osnovnim stvarima, korisnim za naše zdravlje, a to je zdrava i pravilna prehrana. Ta naša prehrana je mnogo važnija, nego što smo navikli o njoj misliti.

Uvaženi liječnici i nutricionisti upućuju nas da pravilna prehrana utječe na stvarnu dob čovjeka. Ako je ispravna, može dodati 12 - 13 godina našeg života, i naravno toliko oduzeti, ako je neispravna.

Ovdje skrećem pozornost, da u današnje doba susrećemo se sa sve većim zagađivačima zraka, vode, pa tako i hrane.

Zato je važan odabir namirnica i kupovina onih koji nam koliko - toliko garantiraju zdravstvenu ispravnost.

Sezonsko povrće, voće i riba su idealne da ih pripremamo kada nam stižu na klupe naših tržnica i vrijednih kumica.

Ovdje dodajem, da je i priprema od velika važnosti - ne predugi procesi kuhanja, pečenja ili prženja, kako bi se sačuvale što više hranjive vrijednosti.

Mnogi misle da je zdrava hrana preskupa. Ako je kupujemo kada nije sezona, sigurno je tako, pa ponavljam važno je svakodnevnu prehranu prilagoditi ponudi sezonskih namirnica i staviti je je na naše jelovnike. Tada je i cijena dostupnija.
Naravno, da možemo pribjeći i "smrzavanju pojedinih namirnica" za period kada ih nema svježih, što se dosta udomaćilo. Važno je da ih ne "odmrzavamo pa ponovo smrzavamo" gube na vrijednosti, a mogu biti i škodljive.l

Sada ću vam predložiti jedno zdravo jelo, koje može biti namaz na kruh, ali uz dodatak tjesteninama i glavno jelo uz neku svježu salatu.

Upravo se nalazi na klupama tržnica.





Namaz od patlidžana



  • 2 srednje velika patlidžana
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica soka od limuna
  • malo nasjeckanog zel. peršina
  • malo nasjeckanog bosiljka (svježeg)
  • sol, papar


Patlidžane dobro operite, i još vlažne stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih oko 40 minuta, često ih okrečite da lijepo posmeđe sa svih strana. Pečenim patlidžanima izvadite mesnati dio, dobro ga izgnječite i poprskajte sa limunovim sokom, dodajte maslinovo ulje i sve ponovo dobro izmiješajte i na kraju umješajte kosani peršin, bosiljak, papar i sol.

Možemo poslužiti na prepečenom kruhu - brusketi, i ukrasiti crnim maslinama.

Umjesto predloženog namaza, možemo pripremljenu smjesu dodati kuhanoj tjestenini. Parmezanom možemo posuti, pa poslužiti uz svježu salatu , kao glavno jelo.

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar