.

srijeda, 7. rujna 2016.

Otvorenje jučerašnje izložbe, Čovjek čovjeku radost

Trašnjevka - Jučer je u Izložbenom salonu u Tratinskoj ulici, nakon šest samostalnih izložbi i sudjelovanja na mnogobrojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama, Višnjica Kruhak Štefić, kao redovita i aktivna članica Hrvatskog likovnog društva Zagreb, za svoju sedmu samostalni izložbu odabrala temu - Čovjek čovjeku radost.

Potvrđujući  svojim osobnim angažmanom onu narodnu - Tko pjeva, zlo ne misli, Višnjica Kruhak Štefić, kao članica zbora Doma za starije osobe Sv. Ana iz Sopota, nastoji ljudima pružiti samo radost i veselje. Tako je na otvorenju izložbe također nastupila sa svojim pjevačkim zborom , čiji je također redoviti člam.

Puna nade i optimizma, rođene Zagrepčanka Višnjica Kruhak Štefić, je nakon umirovljenja 1999. godine, zamjenila gradku gužvu i užurbanost Zagreba za idiličnu tišibu i mir Kupinečkog Kraljevca, a vječito pedantno zbrajanje i oduzimanje u računovodstvu, za opuštene umjetničke hobije - glazbu i slikarstvo.




Višnjica  Kruhak Štefić, autor izložbe
Višnjica Kruhak Štefić, 28. rujna. 1944. - Zagreb

Završila srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Cijeli radni vijek radi do umirovljenja 1999. godine u računovodstvu Izdavačke kuće - Naprijed. Likovno obrazovanje stječe na tečajevima u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, u kojem je i sada članica - Kluba 17.

Aktivana je članica i Hrvatskog likovnog društva. Sudjelova je na zaista mnogobrojnim likovnim kolonijama i skupnim izložbama kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.



Tako autorica ove izložbe potvrđuje svoju vjeru u - radost življenja - koja se može manifestirati kroz različite oblike ljudskog djelovanja.



Milan Ilić, prof. povijesti i umjetnosti
, stručni voditelj Hrvatskog likovnog društva
otvorio izložbu
Ova izložba, koju sam dana imao priliku otvoriti je  vrlo zanimljiva po tome što donosi radost življenja.

Naime za razliku od one poznate - Čovjek je čovjeku vuk, naša kolegica Višnjica Kruhak Štefić donosi izložbu koja se zove: Čovjek čovjeku radost.

Radosti nam je , po mom skromnom mišljenju dosta potrebno u životu.

- gđa. Višnjica Kruhak Štefić je amater, ali zaista je ....

- Ovdje sve izlažu amateri. Međutim svi su oni prošli određeno školovanje, određenu edukaciju, jer slikati se ne može, bez određenih zanatskih znanja, koja su prijeko potrebna da čovjek zna, kako upotrijebiti, boju, kako napraviti finu liniju, kako složiti kompoziciju i kako složiti planove u kompoziciji.

Dakle, to je nešto što se uči, bez obzira da li ste amater ili akademski slikar. 

To morate znati. 

Kao što ne možete napisati knjigu, ako ne znate pravopis i gramatiku, ili skladati ako ne znate harmoniju , kontrapunkt,  itd...

- Kako vidimo, otvorenje izložbe je doista posjećeno, ima mnogo izloženih radova koji su zaista raznoliki.

-  Pa vrlo su raznoliki. Prikaz je od balerina, do glazbenika na istrumentima do pjevača, do onih koji čitaju, do ateljea, do ribarenja... Prema tome sve što čovjeku može pričiniti radost, ali učiniti radost drugima.

- Za kraj, što bi poručili?

- Ljudi, radujte se i više ulažite u radost nego u tugu.



Ivana Gagić Kičinbači
- Pratim rad autorice već niz godina. Kroz svoje likovno stvaralaštvo uvijek je bila sklona izrazito otvorenoj kromatskoj ljestvici s jakim svjetlosnim naglascima, hrabra u kompoziciji, veliki radnik.
Izrazito mi je zadovoljstvo što sam na ovoj izložbi otkrila u autorici i jednu pravu grafičarku koja je progovorila iz djela Crni blues i Baš me briga kroz snažan crtež. Izvrsne monokromna ostvarenja. Čestitam!




Stevo / Stiv, Matić, slikar
- Večerašnju autoricu ove zaista dojmljive i vesele i razigrane izložbe, (tu mislim na izložene slike, ali i na gostovanje pjevačkog zbora -Zagrebački pušlec - pri samom otvaranju) poznajem od naših zajedničkih  početaka sa učilišta i slikarskih radionica.

Moram priznati, kako su me uvijek njezini radovi snažno privlačili svojom koloritnošću, živosti, snagom, i jasnom porukom.

Kroz sve ove godine, vrlo često smo na veliko zadovoljstvo, izlagali na skupnim izložbama ali i u onima sa humanitarnim karakterom.

Za kraj bih čestitao dragoj  Višnjici Kruhak Štefić na 7. samostalnoj izložbi, pod zaista lijepom i orginalnom nazivom - Čovjek čovjeku radost, uz iskrene želje da nastavi svojim slikarskim radom i dalje bilježiti radost života oko nas. Ona to radi, zaista odlično.



Nevenka Ilić, voditeljica pjevačkog zbora
Zagrebački pušlec

- Ovdje sa ponosom želim istaknuti kako je autorica večerašnje prekrasne izložbe, na sreću i naš dugogodišnji vrlo aktivan član. 

Kako možete i sami vidjeti, naš pjevački zbor redom okuplja pjevače i pjevačice treće životne dobi, iz cijelog Zagreba. 

Trenutno se okupljamo i vježbamo u prostorijama Doma za starije osobe Sv. Ana,  u Sopotu, kojemu svesrdno i ovom prilikom zahvaljujem na ustupanju zaista lijepog prostora.

Kako sam već spomenula, naši su članovi sa područja cijelog grada Zagreba, pa tako nikada ne znam , kao voditeljica, tko će se sve pojaviti na našoj probi ili čak nastupu, zbog daljine, bolesti ili neke obaveze, tako da smo po mom mišljenju sasvim opravdano našem zboru dali naziv - Pušlec, odnosno , Zagrebački pušlec.

Kada sam spomenula izostanke, tu nikako ne mogu ubrojiti našu večerašnju domaćicu, koja nas je ugostila na svojoj izložbi. Naime, ona je od onih koje čak ni vremenski uvjeti ne mogu osujetiti u dolasku na probu ili nastup, iako živi najudaljenije od svih ostalih članova.

Za kraj bih se željela zahvaliti u svoje ali i u ime svih ostalih članova našeg veselog a sa izborom uvježbanih pjesama, zaista širokog, raznolikog i veoma zanimljivog repertoara, na pozivi na nastup pri otvaranju ove, mislim sedme samostalne izložbe.

Ujedno čestitamo, našoj Višnjici, na svim ostvarenim dosadašnjim rezultatima, kako u slikarstvu, ali i u njezinom pjevačkom opusu. 

I za kraj, naravno kako bi došli uveličati ovo otvorenja, našim nastupom pa baš i da nas i nije službeno pozvala, u ostalom to smo učinili mnogo puta do sad na njezinim izložbama, kako skupnim, ali i i samostalnim kako bi sa njom - podijelile radost kulturnog stvaralaštva.



Višnjica Kruhak Štefić, autorica izložbe
čovjek čovjeku radost
- Prije svega htjela bih zahvaliti svim prijateljima, kolegama slikarima, kolegicama pjevačica  i posjetiocima, što su svojom nazočnošću uistinu uveličali ovo moje otvorenje sedme  samostalne izložbe, pd nazivom - Čovjek čovjeku radost.

Moram priznati, kako sam ovom izložbom nakon punih 16. godina likovnog stvaranja, po prvi puta izložila svoje slike na kojima su ljudi, koji se raduju onome što rade.

Mišljenja sam kako nam svima u ovom zaista užurbanom i digitaliziranom svijetu nedostaje radosti, zagrljaja...

Upravo to, ovom izložbom želim prizvati ne samo u svoj već i sve živote ljudi na ovome svijetu.





































Nema komentara:

Objavi komentar