.

četvrtak, 8. rujna 2016.

Kako pripremiti nekretninu za prodaju ili najam

Novi Zagreb - Prije par godina kupovali smo stan. Nakon što smo odlučili koje bi veličine otprilike trebao biti, za koliko novaca  i u kojem kvartu -  krenuli smo u potragu. Naravno, ne više na način da zaokružujemo oglase u oglasniku i zivkamo nego putem interneta.


Ovdje su izuzeti stanovi koji se prodaju za adaptaciju po povoljnim cijenama. To je jedna druga priča...

Prvo što nas privuče oglasu je cijena i kvadratura. I onda otvarate oglas  da vidite fotke. A na njima svega i svačega sam se nagledala. Upadaju mi u oči hrpe prljavog suđa u kuhinji, ostaci hrane na stolu, razbacane stvar po hodniku, daska za peglanje nasred sobe, nepospremjen krevet, perilica u kupaonici koja se jedva nazire od naslaganog rublja, mrlje po zidu...ok, jasno mi je da ja neću kupiti niti tu dasku za peglanje ni kore od naranče na kuhinjskom stolu i da toga vjerojatno neće biti ako dođem pogledati stan, no, svejedno, upada u oči. I to baš onako  bode.

Dakle, prije nego odlučite fotografirati svoju nekretninu za oglas -  primite se pospremanja. Fotografirajte prostor preko dana da uđe prirodna svjetlost. Po potrebi upalite i svjetla u stanu kako bi prostor na fotografijama izgledao svjetliji. Također, prostorije snimane aparatom sa širokokutnim objektivom na fotografijama izgledaju veće i prostranije. A fotografije su te koje prve privuku potencijalnog kupca ili najmoprimca da pogledaju vaš oglas.

Isto tako kada ostvarite kontakt i potencijalni kupac ili najmoprimac dolazi pogledati vaš prostor, a najavit će se sigurno prije i neće vam banuti na vrata tu sekundu - potrudite se maksimalno ostaviti dojam čistoće i urednosti.

Pospremite krevete, sklonite rublje gdje mu je mjesto, daske za peglanje, usisavače ne ostavljajte nasred sobe. Oslobodite kuhinju od prljavog suđa, ostataka hrane i masnih packi po kuhinjskim elementima. Skinite kamenac sa slavina u kuhinji i kupaonici. Očistite umivaonik i kadu. Posložite četke, češljeve i kozmetiku. Pospremite cipele i papuče iz hodnika. Sklonite s vidika dotrajale i flekave tepihe. 

Zidove po potrebi sanirajte i osvježite bojom. Plijesan  i razna oštećenja na zidu nisu primamljiva ni kod kupnje ni kod najma. Operite vrata i dovratke. Operite prozore. Sanirajte i obojite stolariju ako je to potrebno.

Pustite prirodnu svjetlost u stan podižući rolete. Oslobodite prolaze većih komada namještaja. Tako ćete i prostor učiniti većim. Obrišite prašinu. Očistite pod. Zamijenite žarulje koje ne rade. Ako imate kućnog ljubimca  - neka su njegove zdjelice za hranu i vodu čiste a prostor očišćen od dlaka.

Osim percepcije vida važna je i percepcija mirisa. Zamislite kada uđete u nečiji stan pa vas zapuhne ustajali miris, ili miris plijesni i vlage, ili neugodan miris iz wc-a ili miris po kućnom ljubimcu.....Stoga, otvorite prozore i provjetrite prostor. Bez obzira bila zima ili ljeto pustite neka čist zrak uđe. Osvježivači prostora, čista posteljina na krevetu, čisti ručnici u kupaonici, buketić mirisnog  cvijeća u boravku i zdjela svježeg voća u kuhinji učinit će nosu ugodu. I oku.

Ako imate kuću, neka i Vaše dvorište i vrt ostavi prvi dojam odličnim. Očistite ga od korova i lišća, sklonite nepotrebne stvari, obojite ogradu....

Želite li prodati ili iznajmiti prostor na neka ulaganja, po potrebi, morate biti spremni. S namještajem ili prazan - vaš prostor mora ostavljati dojam čistoće, urednosti i održavanosti. 

I ne zaboravite na miris. Taj nam se osjet  prvi aktivira. I ono što detektira ostane zabilježeno.




Nema komentara:

Objavi komentar