.

utorak, 26. siječnja 2016.

Financijski fitnes za moćne žene


Novi Zagreb - Jeste li financijski jaka žena? Kontrolirate svoj dug, prihode, troškove, navike?

Financijski fitnes jednako je važan kao i fizički i mentalni fitnes.

Da biste ostali u formi morate vježbati.

* Uzmite vremena i razmislite o svojim financijama kao i financijskim navikama.

Napravite financijski plan, plan prihoda, troškova i štednje. Ako već imate takav plan provjerite da li se nešto promijenilo i plan uskladite sa novim stanjem.

* Identificirajte nedostatke osobnog financijskog plana.

Ako niste financijski neovisni razmislite kako to možete postati. Koliko vam često treba financijska potpora supruga, dečka, roditelja? Iz kojih razloga?

* Mjesečno pročitajte neki članak na internetu, u novinama ili pogledajte neku emisiju o raspolaganju novcem. Tako ćete ostati u tijeku s novitetima, otkriti nove stvari u starim navikama i prilagođavati svoje financije.

* Saznajte kuda vam odlazi novac.

Financijski stručnjaci kažu da prihode trebate podijeliti u kategorije, npr. 10% vaših prihoda neka ide u štednju i ulaganja, 25-40% na kredit za stan (ili dio na troškove podstanarstva, a dio za štednju za stan), 10-20%% na hranu… Provjerite koje su stavke prevelike i kako se na njima može uštedjeti.

* Svaki mjesec napravite saldo računa, mjesečnih prihoda i rashoda, ali i čekova i kartica. Platite sve dospjele obveze. Nemojte ulaziti u nedozvoljeni minus i budite uredan platiša. Tako ćete u slučaju potrebe za kreditom imati bolje predispozicije za njegovo dobivanje.

*  Ne zaboravite vi morate kontrolirati svoj novac, a ne da on kontrolira vas. Možda vi morate prilagoditi svoje ponašanje i potrošnju njemu, ali bilo bi dobro da vi uvijek unaprijed predvidite koliko možete i na što potrošiti, a ne da tijekom mjeseca otkazujete dogovore i obveze zbog manjka novca.

I zapamtite da je novac je samo alat. On će vas odvesti gdje god želite, ali on vas ne može zamijeniti kao vozača!

Nema komentara:

Objavi komentar