.

petak, 21. kolovoza 2015.

Što vam može pomoći kod bolnih menstruacija

Na redovan ciklus menstruacije mogu utjecati razne bolesti, kao i stres, a mnoge žene svoje intimno zdravlje kontroliraju redovno kod ginekologa, kroz redovne preglede. No neke osnovne stvari vezane za menstruaciju ipak trebate znati, a kako bi u svakom trenutku znale u kakvom ste zdravstvenom stanju, te kako ublažiti menstrualne bolove, donosimo par savjeta.
Ponekad su ciklusi koji nisu redovni, zapravo redovni. Neke žene jednostavno ne ovuliraju redovito, zbog čega niti nemaju redovite menstruacije. Na menstruaciju mogu utjecati razne bolesti, kao i stres. Redovni ciklus menstruacije može biti od 25-og do 35-og dana. Zbog toga ne znači da ako vam istog datuma svaki mjesec ne stigne menstruacija, da nemate redovite menstruacije.
Ukoliko vaše tijelo gubi na masnoći, znači da ćete vjerojatno imati i problema sa menstruacijom. Gubitak masnoće u tijelu izaziva uzbunu u tijelu, koja uključuje sistem za preživljavanje. Zbog toga će doći do izostanka menstruacije.
Ukoliko vam velike tegobe svaki mjesec izaziva PMS, možete ga i spriječiti! Vaši najbolji saveznici u sprečavanju PMS-a će biti kalcij i vitamin D. Pojačan miris kalcija i vitamina D smanjuju šanse za pojavu PMS. Isto tako trebate pripaziti i na prehranu! Jedite četiri obroka na dan, koji trebaju sadržavati mliječne proizvode, nemasno mlijeko ili svježi sok od naranče.
Kraći menstrualni ciklusi, poput onih koji traju samo 15 dana, mogu ukazivati na nedostatak željeza u organizmu. Osim na nedostatak željeza u organizmu, kraći menstrualni ciklusi mogu ukazivati i na niski hemoglobin ili na miome.
Gubitak krvi za vrijeme menstruacije ne bi smio izazivati neravnotežu kod žene, osim ako nema nekih drugih zdravstvenih problema. Ako vam menstruacija izaziva zdravstvene probleme, najbolje je da se obratite liječniku.
PMS nikada ne traži slatko, što znači da je vaša pojačana potreba za slatkim isključivo u vašoj glavi, te vaš organizam uopće nema potrebu za tim. Radije slatko za vrijeme PMS-a zamijenite zdravim namirnicama koje vam neće škoditi.

Autor: A.Z.,

Nema komentara:

Objavi komentar