.

petak, 21. kolovoza 2015.

Naš savjet, ulažite u dobrosusjedske odnose

Ljude koji žive u istoj kući obavezno treba pozdravljati i progovoriti s njima prilikom susreta koju ljubaznu riječ. Ali sigurno im nećete, ako to nisu vaši prijatelji, zalaziti u kuću a još manje ulaziti u njihov privatni život, komentirajući taj život s drugim susjedima, odnosno, kritizirajući ih. Potrebno je znati kako kritika i ona dobronamjerna, prije svega vrijeđa ponos druge osobe. Uvijek krenite od sebe,  jer je već Konfucije rekao: “Meti pred svojim vratima ako ti smeta smeće na susjednom krovu”.

Naravno da nećete govoriti sa susjedima o svojim osobnim problemima i planovima jer velik dio to ne zanima. Nikako nemojte ulaziti u nečije probleme, a pogotovo biti sudac nekome tijekom obiteljskih rasprava.

Spremate li se za druženje u svom stanu i pretpostavljate kako će biti bučno, bilo bi najbolje o tome obavijestiti susjede. U slučaju ako prekršite pravila kućnog savjeta, ispričajte se,a susjedi će sigurno puno lakše preći preko nekih stvari.

Nastojte ne lupati vratima u svom stanu, pokušajte staze, krpe, ili još gore tresti preko balkona. Tresite vani na dvorištu kako nitko ne bi nakon toga imao posla s vašom prašinom, ili možda dlakama vašeg kućnog ljubimca.

Kada s nekim razgovarate kroz prozor nemojte se previše derati, jer ne moraju svi čuti ono o čemu pričate. Potrudite se biti što tolerantniji i izbjegavajte svađe i uvredljive izraze kada razgovarate sa susjedima.

Budite mudriji i prihvatite činjenicu kako ne živite sami na ovom svijetu i kako život u svojevrsnoj zajednici zahtijeva neke kompromise i naravno poštivanje određenih pravila.

Nema komentara:

Objavi komentar