.

srijeda, 12. kolovoza 2015.

Razgovor sa Ivicom Živković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ježdovec

g. Ivica Živković, predsjednik Vijeća
Mjesnog odbora Ježdovec
Srdačan pozdrav g. Ivica.

 Ježdovec - Zahvaljujemo vam u ime svih čitatelja našeg Portala "ROTOR", što ste pronašli i odvojili dio vremena, kako bi nas sve skupa upoznali sa vašim naseljem Ježdovac , kojemu ste vi, kao predsjednik Vijeća Mjesnog odbora na čelu.

- Pozdravljam vas u ime svih mještana, naših dragih Jaždovčanki i Ježdovčana i želimo vam od sveg srca opušten boravak u našem lijepom, tihom, ali ugodnom naselju za življenje.

- G. Ivica, kao predsjednik Mjesnog odbora Ježdovec sa kakvim se sve problemima Vijeće susreće, kako bi podignulo ukupnu kvalitetu življenja u samom naselju Ježdovec? 

- Siguran sam, kako neću izreći ništa novo, no našem naselju Ježdovac je prioritet svih prioriteta, postavljanje (polaganje cijevi) prije svega vodovoda, a samim time i odvodnje. Ovdje mislim na kompletno polaganje , od "glavne" Ježdovečke ulice u kojoj već sada postoji voda, do svih onih "kapilarnih" ulica u našem Ježdovcu, kojih moramo priznati nije mali broj.

Moram reći, kako postoje nekakve ozbiljne nakane da bi kroz naš Ježdovec ove godine mogao "proći" glavni kolektor. U razgovoru sa direktorom - odvodnje - obaviješteni smo kako je raspisan javni natječaj i po izboru najprihvatljivijeg izvođača, navodno će se početi sa radovima. Plan im je završiti postavljanje glavnog kolektora kroz Ježdovec, ovu i 2016. godinu. Tu se radi o  otprilike 5,5 km cjevovoda. Pokrajne ulice su sada u fazi izrade elaborata izrade i kada se započne sa glavnim kolektorom 2016. godine krenuti će se i sa tim i  ulicama.

Kroz našu glavnu - Ježdovečku ulicu - i kroz par pokrajnih ulica, Kušnjačići, Keseri ( ali ne svuda!), Studeni prolazi voda, no veliki preostali dio našeg naselja je i dalje bez vodovoda. Kako sada stvari stoje, moram izreći tužnu činjenicu, kako se za ovu godinu ni ne planiraju nikakvi radovi po tom pitanju. Dakle što se tiče vodovoda, naši mještani tek mogu razmišljati, hoće li se tek slijedeće godine započeti sa radom vodovodne mreže u našem Ježdovcu ili ne.

- Kako stojite sa plinifikacijom naselja Ježdovec ?

- Što se tiče plina, tu je stvar još lošija. Pinificirana je tek glavna ulica - Ježdovečka ulica. Zbog trenutačne socijalne situacija u čitavom društvu, interes mješta za plin je relativno mala. 

- Dodatni  izazovi  našeg naselja Ježdovec je  činjenici - što je iznimno razgranato, rašireno i  "šuplje". Naime, pojedine su ulice dosta dugačke (ima ih čak i dužih od kilometra) ali su sve većinom bez asfalta. Ove godine bi trebali asfaltirati tri (3) ulice: Ježdovačka ulica , odvojak od kb.87 do kb. 111.  Mirkulini odvojak od kb.36 do kb. 68 i Keseri odvojak od kb. 4a do kb. do 4 a. Sama realizacija ovih radova asfaltiranja bi se trebala se odviti u rujnu ili eventualno listopadu ove godine.

Prije sam spomenuo, kako je naš Ježdovec razgranat, raširen i "šupalj" ... Rezultat takve situacija na terenu je činjenica, kako na žalost, Ježdovec još uvijek nema - Prostorni Plan! 

Upravo iz tog razloga, naše se naselje ne može urbano kvalitetno razvijati. Sredinom devedesetih godina kada je u našem Ježdovcu zabilježeno 552 glasača, a prošle godine na izborima, bilo je evidentirano 1874 glasača, što pokazuje kako se naselja razvilo - tri puta. Spomenuti ću također, kako se za ovu školsku godine ( 2015 / 16) na području našeg Ježdovca, spominje broj od 33 učenika (prvaščića). To je po pozitivnim školskim standardima, gotovo razred i pol, a naše mjesto nema svoju osnovnu školu! Upravo i zbog ovog razloga, i ovaj puta - želim skrenuti pozornost na Prostorni plan.  Kako nema Prostornog plana, tako nema, ni - mogućnosti - ni planiranja izgradnje škole!

Ovih dana smo kontaktirali i g. Darinka Kosor, predsjednika Gradske Skupštine Grada Zagreba, koji je potvrdio, kako bi do kraje ove kalendarske godine trebao biti realiziran Prostorni plan za "prsten" oko Zagrebe, a  među ostalim tu se misli i na naselje Ježdovec. Iskreno sa nadam kako će tako i biti. Što se toga tiče, veliki je broj mještana, dostavio "papire", predao zahtjeve kako bi se izvršila prenamjena zemljišta. Mi smo to sve skupa objedinili u ime Mjesnog odbora i predali Gradskom Uredu za prostorno planiranje, također smo se obratili Vijeću Gradske četvrti, gdje smo tražiti da podrže, izradu Prostornog plana, u radu Gradske skupštine, koja će se održati u tijeku ove jeseni.

Trenutno, bez Prostornog plana, situacija na trenu je kaotična, barem kod nas u Ježdovcu. No, siguran sam kako je tako u drugim naseljima slične problematike. Naime, Ježdovac je prepun (ja ih nazivam !?) malim industrijskim zonama. Imate hale sa (radnim strojevima) bagerima i sl., iz kojih curi ulje. Skladišta automobila, iz kojih također curi ulje. 

Cijelo je naselje Ježdovac vodozaštitno područje, te ako ovi - prvo spomenuti ne zagađuju, a legalizirani su objekti, neće onda ni obiteljske kuće zagađivati. Prema Prostornom planu, ljudi bi izgraditi obiteljske  kuće sa okućnicama, tu bi zasadili  vrtove, cvijetnjak i sl.  Tako bi mogli  pridonijeti kvaliteti života cijelog naselja, ali i ovog dijele Novog Zagreba / zapad 

Vodozaštitno područje kao vodozaštitno područje! No, u njemu zasigurno ima prostora na kojem se i ono može razvijati. Mišljenja sam kako se nešto što je proglašeno vodozaštitnim područjem, na mora - samo zato cijeli život sputavati rast naselja i zatvarati. Ako se nešto bude trebalo "zatvoriti" tada su to sigurno crpilišni bunari, koji se ograđuju.

Foto: Večernji list
No, sada sa obzirom na količinu smeća i otpada koja je pristiglo u Ježdovac, ponekad imate pravi istinski osjećaj, kako se od vodozaštitnog područja odustalo ili da se naš Ježdovec, pretvara u - rezervno smetlište! Po nezainteresiranosti gradskih službi, koje bi trebale pošteno odrađivati svoj posao (za koji su plaćene), doista su vrlo, vrlo ne zainteresirane za riješavanje ovog nama jako važnog problema. Abnormalne su količine najrazličitijeg otpada i smeća locirane na području Ježdovečke šume. Ogromni su iskopi šljunka i u njih deponirane ogromene količine otpada na području same šume (Šumarija Remetinec) što na privatnim parcelama, mještana stanovnika naselja Ježdovec. Ponavljam ponovno i ističem, kako je to je izuzetno veliki problem za stanovnike naselja Ježdovec, zbog zagađenja vode, koju su smo zbog neodgovornosti pojedinih ureda, ali bih dodao i ministarstava - prisiljeni i dalje piti. 

Mještani redom, koriste vodu iz bunara, koriste vodu koja je pod zagađenjem a sve to skupa izaziva veliku nelagodu kod mještana. Na vodovod se ne možemo priključiti, moramo čekati minimalno barem još godinu, dvije ... i piti vodu sa ovog kontaminiranog područja.

- Što ste sve vi, odnosno Vijeće Mjesnog odbora Ježdovec, učinili po pitanju saniranja tih abnormalnih količina smeća ?

- O tome smo obavijestili Ministarstvo okoliša, Vijeće Gradske četvrti Novi zagreb / zapad, policiju, inspekcije... U pravilu alarmirali smo i obavijetili sve mjerodavne službe, koje su zadužene na bilo koji način, za bilo koji segment ovog problema. 

19. lipnja, ove godine je održana sjednica Vijeća Gradske četvrti Novi zagreb / zapad po ovim pitanjima i tada su zaključene određene mjere koji bi se trebale realizirati... No, na žalost, do današnjeg dana ni jedna mjera još nije zaživjela. 

To samo pokazuje određenu nezainteresiranost, gradskih službi spram rješavanja ovoga problema. Kako vidimo, prošlo od toga mjesec i pol dana, odgovorni su trebali poduzeti potrebne i zacrtana korake , ako ništa drugo, tada bar pojačati kontrolu, odnosno zaustaviti trenutačni dovoz smeća na području Ježdovečke šume. 

Gorka je činjenica, da se i danas, (postoji nesmetana mogućnost!) dok i mi evo razgovaramo - dovozi smeće. Moramo priznati, kako primjećujemo u nešto manjim količinama. Sada se to dovozi, vikendom, često i  noću. 

Upravo ti noćni dolasci, najviše zabrinjavaju nas mještane Ježdovca, jer se dovozi smeće, za koje se ne vidi - što se dovozi?  Uz svu tehnologiju (kamere...), koja je danas dostupna, ništa se nije napravilo, odnosno ništa se nije pokrenulo! Nikakvi koraci, kako bi se to sve skupa zaustavilo. Vrlo često to kod mještana Ježdovca izaziva sumnju na određenu korumpiranosti, pojedinih gradskih i državnih institucija. Ili je po srijedi njihova nemoć. Ili je tek  jednostavno nesnalaženje, kako riješiti ovaj problem.

- U prvom dijelu razgovora malo smo se dotaknuli i problema škole u naselju Ježdovac, možete li sada biti, malo konkretniji ?

- Mi u naselju Ježdovec, imamo područnu školu, tj. potpadamo pod Osnovnu školu Lučko. To je područna škola koja se sastoji od dvije prostorije, ona je za današnje uvjete neprimjerena. Nešto se doista (malo) obnovila, ali uglavnom zalaganjem samih mještana (roditelja). Izmjenjena je stara dotrajala stolarija, uvedeno je grijanje... Na žalost, u samoj školi nema prostora (mogućnost) za prehranu, tako da su djeca koja pohađaju ovu školu i u tome bitnom dijelu zakinuta. Dok njihove kolege u ostalim školama dobivaju dnevni obrok (užinu) naša djeca nisu te sreće. Također ne postoji sportska dvorana. U zimskim se mjesecima nastava tjelovježbe  odvija u učionici. Vježbanjem podižu prašinu, znoje se, pa ponovno nakon tjelovježbe nastavljaju učiti i pisati u toj istoj učionici. 

Preko ljeta postoji jedno igralište iz škole, gdje mogu vježbati vani. To se naziva škola, no u punom smislu riječi to nikako ne zadovoljava taj pojam. Taj naziv nije  dostojan prostora ali i vremena u kojem se nalazi. Nije reprezentativan primjer niti Ježdovca ali ni Grada Zagreba. Dok pojedine škole dobivaju tkz. "pametne ploče"  u nekim školama (nema osnovnih uvjeta) kako bi djece mogla konzumirati običnu užinu! To je u najmanju ruku sramota, iako  se  voli isticati (kad kome, odgovara) kako je naš Grad Zagreb europska metropola! Doista, Zagreb bi trebao to biti, u nekima segmentima to doista i je, ali u nekima zaista nikako nije. 

S obzirom na broj stanovnika koji se u Ježdovcu rapidno povećao ( u zadnjih dvadesetak godina!), po stopi od oko tri puta, postoje realne potrebe da se započne razmišljati i o izgradnji suvremene i moderne škole, tim više kada se govori, o obrazovanju u jednoj smjeni. Sadašnja škola u Lučkom sigurno to nije u mogućnosti pružiti. U ostalom i ona je nagrižena  zubom vremena. Ježdovec je zaista, gledano statistički po prosjeku životne dobi stanovnika - mlado naselje. Ističe se, također  i sa velikim prirastom djece, tako da u Ježdovcu postoji opravdana potreba i za barem jednim  dječjim vrtićem. Vrtić koji je izgrađen u Lučkome, vjerovatno nije u mogućnosti  zadovoljiti  ni potrebe samog naselja Lučkoga.

- g. Živković, možete li nam reći kakva je situacija sa javnim prevozom ?

- Sa javnim prevozom smo zadovoljni koliko, toliko. Prije otprilike, sedam do osam godina  organizirali smo jednu - peticiju - kojom smo uspjeli "produžiti" javnu liniju od Savskog Mosta, preko Ježdovca do Prečkog. Tako smo sada povezani sa dva terminala. Broj autobusa u odnosu na prije se povećao. Naravno da bi se sve to skupa moglo još poboljšati, nije to ni blizu idealnoga, ali u pruženim okolnostima, mišljenja sam kako je javni prijevoz kroz naše naselje Ježdovac - solidan. 

Loše je jedino to, što na pojedinim lokacijam u samom mjestu, nedostaje dovoljan broj - autobusnih stanica. Ovdje govorim prvenstveno o ulici Mikulini, na djelu Ježdovečke ulice , također kod ulice Biškupići,  Radska ulica, Voljkovička, gdje je jako velika koncentracija mještana i oni moraju dosta hodati (složiti ćete sa sa mnom, kako to po zimi i nije baš ugodno!) po Ježdovečkoj ulici do najbliže autobusne stanice. Na tom bi području bilo poželjno napraviti nove autobusnu stanicu. 

O samim autobusnim stanicama, njihovim kvalitetama, izgledu - najrađe ne bih ni komentirao. 

One doista ne liče na autobusne stanice, i pitanje je da li se tako mogu nazivati. Naime, tek malo asfalta i rubnjaka i ništa drugo - ne čini autobusnu stanicu. O nadstrešnicama ili o klupama, možemo samo sanjati.

- Recite nešto o društvenom prostoru u Ježdovcu...

- Postoji kao Društveni dom, kojega koristi mjesna samouprava, no u većini vremena stoji prazan , ne iskorišten. Ne postoje određene udruge koje bi se bavile nekim zajedničkim ciljevima, također ne postoje kulturno umjetnička društva, ne postoje ni sportska društva..Postoji  Udruga građana Ježdovec, ona koristi taj prostor. Prostor koriste također političke stranke, koje djeluju u našem Ježdovcu, i to je to.

- Da li ste zadovoljni javnom rasvjetom?

- Javna je rasvjeta relativno dobro postavljena kroz cijelo naselje Ježdovec, osim u pojedinim ulicama. Recimo,  u ulici Prkanj . Pola te ulice rasvjetu ima dok druga polovica nema. Prije godinu i pol, predali smo zahtjev Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, no do danas nismo zaprimili nikakav odgovor. Ovih dana planiram posjetiti g. Željka Fiolića, predsjednika Vijeća Gradske četvrti Novi zagreb / zapad, kako bih saznao, u kojoj je to zaista fazi, jer za očekivati je da su barem projekti napravljeni. U ulici Keseri, postoje stupovi, koji su još drveni (bez betonskog podnožja). No nije stvar što su samo drveni, oni su toliko "grbavi" kao da ih je netko baš najgrbavije tražio .... Ti su stupovi postavljeni sredinom devedesetih. Dakle malo su novijeg datuma, te stoga je bilo i opravdano očekivati da su malo ravniji i da su ipak postavljeni na betonska postolja.

- g. Živković, kakva je javna prometna signalizacija, pružali sigurnost sudionicima prometa u vašem naselju Ježdovac ?

- U Ježdovcu postoji jedan semafor, koji je postavljen na izlazu prema susjednom naselju Rakitju, što je sasvim u redu. Taj dio se tu zaista riješio, jer je tu prije bilo stanovitih problema. Prema Lučkom pak, je bio predan zahtjev ( negdje oko 2006. godine), govorimo o raskrižju  Ježdovečke ulice i Karlovačke ceste. I zaista su radovi započeli. Povukli su se kabeli, učinili  postolja za semafore i zbog ne riješenih imovinsko pravnih odnosa (tako nam je službeno bilo rečeno!) radovi su prekinuti i do dan danas nisu nastavljeni. Iako to nije u jurizdikciji našeg Mjesnog odbora, mišljenja smo ako bi tamo zaista bilo potrebno postaviti semafor (dakle završiti započeto!) ako ništa onda zbog sigurnosti u prometu, ali i zbog vrlo čestih dužih kolona ( za vrijeme odlaska i vraćanja sa posla!), koji nastaju zbog velike gustoće prometa.

Na kraju ovog našeg, vjerujemo - zanimljivog - razgovora, g. Živković, želimo vam zahvaliti na odvojenom vremenu, u ime svih čitatelje portala Rotor. 

Sigurni smo, kako je ovo tek početak naše dugoročne suradnje - gdje ćemo mještane Ježdovca ali i sve ostale stanovnike Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, redovito informirati o svim novicama koje se događaju u svim naseljim, društvima, klubovima, udrugama...


Nema komentara:

Objavi komentar