.

srijeda, 19. kolovoza 2015.

Kako spremno dočekati kućnog ljubimca, što je sve potrebno znati?

Šta će te radite idućih desetak, petnaestak godina?

Možda vam se ovo pitanje čini glupim, ali baš to je pitanje koje si prvo trebate postaviti kada odlučite nabaviti kućnog ljubimca. Evo ih još nekoliko:
  • Jeste li spremni i da li imate dovoljno vremena i volje da  bar četiri puta dnevno prošetate psa?
  • Da li je dijete u Vama još dovoljno prisutno da uživate u svakodnevnoj igri sa psom?
  • A što je sa godišnjim odmorom, da li ste spremni napraviti kompromise, pa odustati od mondenog odmarališta koje ne prima pse, a mjesto ljetovanja birati prvenstveno po tome da li je prijateljski nastrojeno prema životinjama?
  • Da li ćete odustati od kave sa kolegama sa posla, jer vaš ljubimac nije bio vani već 8 sati?
Niste li sigurni u svoje odgovore možda je rješenje da još malo promislite o svemu tome. Najgora je varijanta da maštanjem o repiću koji maše kada se vratite kući i svim onim divnim stvarima koje nam kućni ljubimac pruža, zaboravite da je pas velika obaveza, te da se mnoge stvari mijenjaju kada on uđe u obitelj. Ukoliko ste odgovorili negativno na gore postavljena pitanja ne znači da ste loš ili sebičan čovjek; to samo znači da još nije došlo vrijeme da nabavite kućnog ljubimca. Tko zna, možda se za godinu ili dvije okolnosti promjene, pa udomljavanje ljubimca bude puno prihvatljivije nego u ovom trenutku. Zrelo promislite prije nego donesete odluku jer sigurni smo da zadnje što želite, je slomiti jedno malo srce kada ga odbacite, jer ste nakon nekoliko mjeseci shvatili da za sve obaveze koje dolaze sa dolaskom kućnog ljubimca u Vašu kuću,  jednostavno nemate vremena ili volje.

Odgovorili ste pozitivno na sva ta pitanja i sada ste nestrpljivi da što prije upoznate novog ljubimca. No pričekajte trenutak – razmislite prije svega kakvog psa zapravo želite?

Niste li u stanju odabrati između njemačkog ovčara, setera, retrivera, pekinezera i irskog vučjeg hrta, jednostavno izaberite sve njih. Udomite križanca. Križanci su oduvijek bili najpopularnija pasmina. Križanci, mješanci, dvorištari, dodževi, kako god ih zvali, oni čine većinu pasje populacije na zemaljskoj kugli. Kako i ne bi, križanci imaju sreću sa genetikom, jer se je priroda svojom selekcijom pobrinula, da ostanu one dobre osobine, a nestanu one loše. Zato se često priča o tome kako su križanci zdraviji i kako duže žive. Ako se odlučite za štene križanca teško je pretpostaviti kako će pas izgledati kada odraste, no i to je dio zabave. Nemate li avanturističkog duha najbolje bi bilo izabrati odraslog psa. Tada znate što imate i propuštate sve one problemčiće koji vas čekaju ako udomite štene. Odlučite li se da križanac bude pas sa kojim ćete provoditi vrijeme bila bi izvrsna ideja sterilizirati/kastrirati svoga ljubimca. Tužna je činjenica da su većina pasa u azilima i prihvatilištima upravo križanci.

Prije nego što Vaš novi četveronožni član obitelji uđe u Vaš dom, morate se pripremiti. Kupite ogrlicu i povodnik koji odgovaraju veličini psa kojeg uzimate. Uzimate li štene, ne zaboravite da će njegov vrat rasti, pa je najbolja opcija kupiti ogrlicu kojoj se može regulirati veličina. Namjestite veličinu ogrlice tako da između nje i vrata psa ima dovoljno mjesta za dva prsta. Ogrlica može biti od najlona, kože ili metala. Ne preporučaju se one pretjerano tanke jer će se pas gušiti ukoliko malo potegnete uzicu. Davilice se koriste za dresuru i ona nije predviđena da bude stalna ogrlica vašeg psa. Nije loš izbor ni ham, koji ne stoji psu ovo vrata nego oko prsa. Koristeći ham imate bolju kontrolu nad psom, a njemu je neusporedivo udobnije.

Nabavite identifikacijsku “bombicu” koju ćete prikačiti na ogrlicu. Na papirić koji se nalazi u tubici napišite svoje ime, prezime, adresu i broj telefona. Izdatak za taj komadić metala ili plastike je vrlo malen, a ako vam se pas izgubi bit ćete presretni što on to ima na sebi.

Potrebne su vam i dvije zdjelice, jedna za hranu, druga za vodu. Izaberite između zdjelica od keramike, metala ili plastike po svom vlastitom ukusu (jednako kao što ćete izabrati boju koja se Vama sviđa), ali veličinu prilagodite psiću. Ukoliko ste udomili štene neka zdjelica bude manja. Kada naraste zamijenit ćete ju drugom, većom. Ukoliko imate psa sa dugim ušima neka zdjelica bude uža (neka ne moči uši u vodi), a ako imate psa u tipu boksera ili mastifa, neka zdjelica bude šira (neka voda ne šprica svuda oko zdjelice).

Kupite i manju količinu hrane jer nešto morate imati kod kuće, a veću količinu je bolje nabaviti kada već znamo što naš pas voli. Ne zaboravite nabaviti i neke poslastice, pas će vam biti zahvalan zbog njih, a mogu poslužiti i kao nagrada kod dresure.

Još neka igračka i to je sve.

Iako ćete biti u velikoj napasti da sve svoje prijatelje i rođake pozovete u goste da upoznaju psića, pričekajte sa tim bar tjedan dana. Dopustite mu da se prilagodi, da dobro upozna Vas i svoj novi dom, pa ga novi ljudi neće zbunjivati niti plašiti.

Ako već imate kućnog ljubimca dajte im vremena da se upoznaju. Starosjedilac će lakše prihvatiti novo štene, ako se vaše ponašanje prema njemu ne mijenja.
Nije lako štenetu, kao ni odraslom psu, kada prvi puta dođe u novi dom. Svejedno je da li je pas spavao ispod klupe u parku ili na svilenom jastuku, promjena će za njega biti traumatično iskustvo. Vjerojatno će mu nedostajati poznati mirisi, zvukovi, osobe koje poznaje ili ako je štene, nedostajati će mu majka-kuja, braća i sestre. Da bi mu prve dane olakšali što je moguće više napravite mu odmah njegov kutak, mjesto gdje će se osjećati sigurno. Nije potrebno odmah trčati u prvi dućan s opremom za kućne ljubimce, dovoljno će biti ako mu napravite krevetac od priručnih stvari. Tko od nas nema neki stari prekrivač ili jastuk? Odlučite li se ipak odmah za kupnju novog kreveta (neke stvari jednostavno ne mogu čekati!) neka to bude od materijala koje je lako očistiti i oprati, a idealna veličina je ona koja vašem psu daje dovoljno prostora da se rastegne na njemu. U njegov ležaj ili u njegovu neposrednu blizinu, postavite par igračaka, pogotovo imate li neku igračku koju je koristio u svom starom domu.

Njegovo mjesto neka bude u kutu prostorije gdje se vaša obitelj najčešće zadržava ili u nekom drugom dijelu sobe gdje će imati svoj mir, ali i vas u vidokrugu. To će mu pomoći da se što prije osjeti kao dio obitelji.

Ne treba stavljati njegov ležaj na neko skriveno mjesto u strahu da će nagrditi vašu dnevnu sobu koju ste sa toliko ljubavi opremali. Pas instiktivno svoj ležaj održava čistim, a stavite li mu neki veseli pokrivač soba će samo dobiti na ljepšem izgledu. Sjetite se romantičnih filmova; dvoje voljenih, kamin i pas na prostirci pred kaminom.

No uz sav naš trud neki će psi ipak te prve, najteže noći, biti uznemireni. Možda će lajati. Štenci će vrlo vjerojatno cviliti. Pokušajte riješiti situaciju tako da uz štene stavite pokriveni sat. Kucanje sata će podsjetiti štene na majčine otkucaje srca. Radio je gotovo jednako dobra solucija. Ako vaš novi član obitelji i dalje plače, provjerite ga…možda se samo želi uvjeriti da nije sam.

Nema komentara:

Objavi komentar