.

srijeda, 19. kolovoza 2015.

Kako se motivirati, (posebno nakon godišnjeg odmora!) na čišćenje doma?

Čista i uredna kuća mnogima je prioritet, međutim, dok su jedni uspješni u svladavanju ovog zadatka, drugi baš i nisu te im je čista i uredna kuća – samo pusta želja i san. Ipak, čišćenje ne treba biti nešto od čega se znojimo već i od same pomisli već rutina koju ćemo obavljati sa zadovoljstvom.

Motivacija je, kao i u većini drugih stvari u životu, najveći problem. Evo nekoliko načina pomoću kojih se možete motivirati na čišćenje kuće:
  • Slušajte glazbu – dobra, energična glazba može biti pravi motor za čišćenje kuće. Bilo da volite rock, klasičnu ili, pak 'kuruzu' nađite nešto što vam odgovara i što ima dobar ritam. Vidjet ćete da će uz njihanje bokova i pjevušenje čišćenje kuće biti barem 50 posto lakše.
  • Obucite udobnu odjeću – tko bi čistio u uskim trapericama koje stišću pri svakom saginjanju? Najbolje je obući nešto staro, široko i komotno jer u ovome ne samo da ćete se osjećati ugodnije nego vam neće biti žao ako se uprljate ili ako se podrapa te će unijeti dodatni štimung u cijeli posao.
  • Odredite rok – dakle, odredite koliko danas želite čistiti kuću, od toliko do toliko sati. Ili odredite da danas pola sata perete kupaonicu. Kada vremenski rok završi jednostavno prestanite s poslom i odredite si novi za sutra. Ovako će sve biti lakše i nećete se osjećati kao da morate baš sve danas napraviti (jer doista i ne morate!).
  • Čitajte članke o uređenju doma – primjerice, ovaj članak je samo jedan u nizu koji vam može pružiti toliko željenu motivaciju. Dokazano je da čitanje o ovim temama doista podiže spremnost za uzimanje stvari u svoje ruke.
  • Kupite novo sredstvo za čišćenje – uvijek se stvori određena vrsta uzbuđenja kod kupovine nove stvari pa zašto ne biste probali s novim sredstvom za čišćenje? Ovako ćete osjećati jaču potrebu da ga isprobate kako čisti.
  • Probajte se mijenjati s prijateljima i rodbinom – opće je poznato da se više trudimo kada radimo za druge nego za sebe, barem kod većine. Stoga evo jedne ideje – zamijenite se s najboljom prijateljicom ili rođakom i očistite jedna drugoj po jednu prostoriju u domu. Ovo može biti prava zabava i prilika za dobro upoznavanje.
  • Uključite cijelu obitelj – kod nas se još uvijek smatra da je čišćenje kuće isključivo ženski posao. Dakako, u modernim obiteljima to ne treba biti tako, štoviše bitno je da cijela obitelj čisti jer svi žive u tom prostoru koji se čisti. Pozovite djecu i supruga, neka se svatko pozabavi jednom prostorijom!
  • Nagradite se – ako dobro završite posao, odredite što će vam biti nagrada. To može biti čokolada, odlazak u kino, nova knjiga… što god bilo, bit će odličan podsjetnik da je čišćenje uspješno obavljeno, ako ništa drugo, onda zbog nagrade!

Nema komentara:

Objavi komentar