.

utorak, 4. kolovoza 2015.

Grafiti

Grafiti su generički pojam za od privatnih osoba nanošene slike ili napisana slova na površinama javnog prostora a pojavljuju se u raznim oblicima. Ponekad se grafiti priznaju kao umjetnički oblik suvremene urbane umjetnosti a ponekad grafiti se javnoj percepciji općenito smatraju vandalizmom.


Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osjećaj mogu na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada, dok u nemaštovitim rukama samo povećavaju vizualnu zagađenost prostora. Neki ih ljudi poistovjećuju s natpisima, na primjer: Marko voli Anu, Mi smo najbolji... 

Velika razlika je između grafita i natpisa. Grafiti nisu način komunikacije, grafiti su način pokazivanja socijalnih problema, problema općenito i pokazatelj nečije mašte. Veoma je važna konstrukcija slova, kojoj se pridaje velika važnost. Grafiti su dio hip hop kulture. Autori protuzakonito nanesenih grafita mogu biti kažnjeni.

Neki od radova na našem rotoru:





Grafiteri iz Praga /Češke / su navratili ukrasiti 
prostor na našem rotoru.
Fotografirano 4.kolovoza. 2015.god.

I nadalje ćemo pratiti sve radove u našem rotoru, Pošaljite nam i vi fotografije svojih radova (jedini je uvjet da se radovi nalaze na području Novog Zagreba / zapad.

Svakog mjeseca (početkom) objavljujemo nove grafite, naših majstora - koji su nastali u prolazima našeg rotora.


Nema komentara:

Objavi komentar