.

četvrtak, 16. srpnja 2015.

Slobodno vrijeme, odmor, njega i opuštanje

U razvijenim zapadnim zemljama sve više se mijenja i shvaćanje o kvaliteti života, koje se više ne mjeri nužno materijalnim stanjem, već odnedavna veća se vrijednost pridaje: ulaganju u zdravlje, zdravim navikama, dobrom raspoloženju, životu ispunjenom različitim pozitivnim iskustvima i na budućnost orijentiranom osobnom i profesionalnom razvoju.


Ubrzanom životnom tempu, mentalnoj i emocionalnoj iscrpljenosti, pomanjkanju kretanja, neadekvatnoj i neredovitoj prehrani, te stresnim stanjima,  dnevno, tijekom rada, ali i za vrijeme slobodnog vremena, te čak i za vrijeme uz obitelj, izloženi su svi gotovo svi ljudi u urbanim gradskim sredinama.

Veliki dio te populacije, imaju potrebe da svoj kratki odmor provede kvalitetno, želeći pri tome u što kraćem vremenu, oporaviti svoj organizam, te napuniti svoje psihičke i emocionalne baterije novom energijom, za efikasan osobni i profesionalni rast i razvoj.

Radi se o potrebama koje rastu iz dana u dan,  paralelno sa rastom broja stanovnika koji su izloženi urbanim životnim okolnostima, imaju sjedeći način života, zanemaruju rekreaciju, zdravu prehranu i vrijeme posvećeno sebi, zbog nedostatka vremena ili nepostojanja takvih navika.

Slobodno vrijeme je prilika da se bavimo aktivnostima koje nas oslobađaju negativnih posljedica stresa i unaprijeđuju naše ukupno zdravlje, psihičko i fizičko.

Stres je svakodnevna reakcija organizma koja pozitivno utječe na čovjeka u domeni jačanja biokemijskih potencijala ili adaptacije organizma na pojačane zahtjeve. No negativne posljedice prekomjernog stresa su najčešće prisutne u životu suvremenog čovjeka, te je itekako bitno spoznati kako prevenirati štetnu stresnu reakciju i koristiti metode i programe za otklanjanje negativnih posljedica stresa.

Prekomjerni stres može ostaviti brojne posljedice na ljudsko zdravlje, te izazvati ozbiljna oboljenja.

Wellness i spa oaze trebaju nuditi programe u kojima se ljudi  mogu opuštati od napora svakodnevnog života, zauzimajuci aktivnu i pasivnu ulogu u različitim programima: opuštanja, svijet sauna, svijet masaža, njega i ljepota….

Posjeta wellness spa centru , rekreacija u prirodi, planinarenje, vožnja bicikla, jogging, plivanje, planinarenje, joga, meditacija, samo su neke od mogućih aktivnosti kojima možemo ispuniti naše slobodno vrijeme, i kad nismo na godišnjem odmoru.

 Vrlo je važno da u aktivnoj potrazi za optimalnim životnim stilom, ne zaboravimo druženje sa porodicom i ljudima koji nas ne opterećuju, već oplemenjuju, na uživanje u glazbi, umjetnosti, prirodi i svim onim lijepim stvarima koje nas okružuju i čine nam da "živimo uživajući život" !






Pitali smo za vas stručnjake, kako vježbati po vrućini?

Koji je zapravo smisao ovakvih biciklističkiha staza u Zagrebu?






Nema komentara:

Objavi komentar