.

ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Betlehemsko svijetlo mira u Novom Zagrebu

Remetinečki Gaj - I ove su godine članovi Izviđačkog odreda Savski Gaj donijeli Betlehemsko svijetlo mira iz Beča u naš Novi Zagreb.

Naime, običaj je da izviđači Betlehemsko svjetlo svake godine donesu u prvostolnu crkvu zemlje iz koje dolaze, a odatle kreće na put prema brojnim biskupijama, župama i domovima. 

Ove godine smo popratili dolazak izviđača sa svijetlom mira u Crkvu Župe Blažene Djevice Marije Majke Božije Remetinec / Blato.



Andreja Dubnjaković, načelnice
Udruge skauta Savski Gaj
-  Betlehemsko svijetlo Udruga skauta Savski Gaj već nešto duže od dvadeset godina donosi u Hrvatsku,skupa sa Savezom izviđača Hrvatske.

Naime, sve je započelo na jednu Božićnu večer 1986. godine u jednoj emisiji Austrijske televizije u kojoj ljudi pomažu jedni drugima. Jedna je gledateljica odlučila, kao zahvalu darovati, svjetiljku umjesto poklona - tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe . ideja betlehemskog svijetla mira.

Zato na prvu nedjelju Došašća predsjednik Austrijskih izviđača u spilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svijetlo mira i Austrijski izviđači iz Betlehema svijetlo mira donose u Beč. Nakon ceremonije u Beču izviđači iz drugih zemalja prenose betlehemsko svijetlo mira u svije zemlje, pa tako i u Hrvatsku.

Moram istaknuti kako smo mi jako ponosni, jer smo mi prije nekih dvadesetak godina isto tako prvi ponijeli svijetlo mira u Ameriku u Čile.

Za kraj bih svima u ime Udruge skauta Savski Gaj poželjela blagoslovljen Božić i neka im svijetlo mira obasja njihova srca i svima želimo puno dobrote, sreće i veselje.



Betlehemsko se svjetlo čuva do danas do Božića, a jučer na Badnjak je gorjelo u gotovo 30 europskih zemalja.