.

ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Složna i marljiva Podružnica umirovljenika Sopot

Sopot -  Ovih dana samo po prvi puta posjetili Podružnicu umirovljenika Sopot. Jedna je to od Podružnica, koja konstantno i predano okuplja svoje članove, čija brojka ne pada ispod stotinjak aktivnih članova, bez obzira na bolesti i smrtnost članova.

Kako bi se što bolje upoznali sa radom i aktivnostima ove složne i kreativne Podružnice - porazgovarali smo sa g. Ivanom Uhernik, predsjednikom Podružnice umirovljenika Sopot, koji nam je vrlo vješto sa iznimno mnogo susretljivosti i truda približio uspješni dugogodišnji rad i djelovanje same Popdružnice.



g. Ivan Uhernik, predsjednik
Podružnice umirovljenika Sopot
- Dobro došli. mi se sastajemo i družimo ovdje u prostoru mjesne samouprave, za koji ćete složiti, kako baš i nije nešto prostran.Na, žalost - tako je kako je - iako smo mi već više puta kroz svo vrijeme djelovanja pokušali pronaći neko drugo riješenje, kako bi mogli razviti još više aktivnosti, za koje postoji veliki interes unutar naše Podružnice umirovljenika Sopot.

No, nećemo vas više zamarati našim problemima, već ćemo se okrenuti vedrijim stvarima.

Sa ponosom mogu reći kako naša Podružnica okuplja nešto više od 100 vrlo aktivnih članova, točnije 113.

Naš osnovni program predviđa svakoga utorka spontano druženje. U tom terminu  zasjeda naš Izvršni odbor ako je potrebi donijeti poneku odluku. Htio bih također reći kako za naše članove organiziramo, također svakog tjedna, po dva puta redovno tjelesno vježbanje u  Domu za starije Sveta Ana (svaki ponedjeljak i četvrtak). Ovo ističem tako - detaljno sa namjerom - da informiramo i sve one koji nam se možda žele pridružiti.

Organiziramo, u ostalom kao i većina naših podružnica u Novom Zagrebu, posjet slabo pokretnim članovima.Tu akciju organiziramo nekoliko puta godišnje. Za one članove koje vidimo da nam ne dolaze duže vrijeme. da ih nema na vježbama, ili pak ne odazivaju na naše izlete - provjeravamo što je sa njima. 

Preko naše Matice hrvatskih umirovljenika , naše "centrale" preventivne liječničke preglede, a u našoj Podružnici održavamo svaki treći utorak u mjesecu - mjerenje krvnoga tlaka i razine šećera u krvi. U ovoj akciji nam svakako pripomaže naš Dom zdravlja, sa patronažnim sestrama koje dolaze ovdje u naš prostor Moram istaknuti, kako čaj jedanputa godišnje u naš prostor dolaze i liječnici iz istog Zdravstvenog doma.

Nastojimo, a za sada i uspijevamo organizirati svaki mjesec barem po jedan izlet kako bi što više i što bolje upoznali našu Domovinu. Evo, prošli mjesec  smo posjetili Liku ( o čemu je i pisao na vašim stranicama naš član ...) Točnije Otočac, Ličko Lešće i naselje Krasno i vratili se naravno - svježeg duha, novih impresija i ugodnog druženja.

Vrlo često proslavljamo  (i to uvijek veselo i u ugodnom društvu!) rođendane naših članova, u ovom prostoru.

U Podružnici već dugi niz godina djeluje dramsko literarna sekcija ( u posljednje vrijeme je malo počela "šepati" jer su članovi koji su inicirali njezin rad nešto bolesni, no upravo tražimo članove koji su skloni ovakvoj vrsti angažmana da nam se pridruže.Naime unutar sekcije djeluje nekoliko nadarenih pisaca poezije, ali i vrlo darovitih pisaca proze, drama... Tako da smo sada u nakani objediniti sva ta pisana djela, kako bi ih eventualno u dogovoru svih autora - zajednički , kroz jednu lijepu zbirku - objavili, odnosno tiskali.

Želio bih spomenuti, kako je pred nama organizacija i odlazak naših članova na također jednodnevni izlet, gdje bi posjetili Podravinu, prvenstveno Kloštar Podravski. Izlet ćemo održati 16. studenoga 2017. godine, sa prigodnim narodnim obredom - "krštenja mošta u vino!". Te posjet njihovom tamošnjem dvorcu Picok sa svim postavom dvorca, te posjet etno selu, što se spominje kroz medije - gdje žive deve, na području "Peski" u Podravskoj pustinji.


Za prosinac još nismo ništa organizirali, što se tiče izleta, jer ne znamo kakvo će biti vrijeme taj mjesec. Upravo iz tog razloga sa samom organizacijom krećemo nešto kasnije. Dosta povjerenja imamo u ove prognoze koje predviđaju vrijeme u slijedećih 14. dana. Naime, kada vidimo dali nas  vrijeme služi, tada i organiziramo izlet

U siječnju iduće godine, kako i obično, rekao bih već tradicionalno održavamo Godišnju skupštinu. To organiziramo sredinom siječnja. No, još se nismo definitivno dogovorili gdje ćemo to održati?! Naime, kao što sam rekao odmah u početku ovog našeg razgovora, mi imamo na korištenje samo ove prostorije, koja ni izbliza ne može zadovoljiti naše potrebe.Dok druge Podružnice nemaju takav problem, mi se redovito nosimo njiem. naime, mi za Godišnju skupštinu minimalno moramo osigurati 80 i više mjesta, naime, zbog kvoruma moramo imati najmanje 70. prisutnih članova.

No, mi se sa tim problemom uspješno nosimo, kako sam već rekao godinama, tako gdje platimo ručak u nekom ugostiteljskom objektu,. pa tamo ujedno dobijemo i dvoranu. No, uz sve probleme, naše su Godišnje skupštine jako uspješno organizirane, kako u onom stručnom dijelu.ali isto tako i u onom "manje" službenom , tako da nam se naši gosti sa velikom radošću odazivaju našem pozivu.

Za kraj bih vam zahvalio na posjeti u nadi ugodne obostrane suradnje!