Blato - Ovih dana smo posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - Glubiček, koje su upravo priprema ne veliku berbu svojih najzastupljenijih proizvoda - jabuka. Naime, ovo Obiteljsko poljoprivredno gospodrastvo je poznato po svojoj zaista dugačkoj tradiciji vezanoj iz zemlju ali i po svojoj inventivnosti, te vještom korištenju suvremenih svjetskih tehnologija. Upravo stoga, na plantažama ovih strpljivih i marljivih ljudi možete susresti, orahe, marelice, lješnjake, ruže,trešnje krumpir itd...
- Rad Love Amaty raste do 4 metra visoko, cvate roza crveno, listovi su smeđe crveno zeleni. Cvate u svibnju, a zrije od rujna do listopada. Srednje debeli okrugli plodovi su tamno crvene boje, iznimno sočnog mesa. Kod ove sorte kiseline i šećeri su poprilično izjednačeni, pa pašu skoro svakom. Plod u skladištu dočeka Božić. Za sve ove sorte je karakteristično spori rast i veliku rodnost.
Da, i mi smo se začudili predivnim ružama okruženima, brojnim stablima jabuka. No, kada smo kod obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva - tu ništa nije slučajno, već je sve urađeno vrlo pomno planirano i sa valjanim razlogom. Naime, kako smo saznali od ovih vrijednih ljudi - "ruža" je najnježnija biljka, te nam ona signalizira eventualni dolazak biljnih bolesti u našu plantažu. Upravo nam te ruže ( na čelu svakog reda jabuka, stoji ponosno zasađena ruža pružaju dva dana vremena, kako bi za to vrijeme uspješno prevenirali i spasili plantažu, a ujedno i urod od naleta pojednihzaraznih bolesti.
Spomenuli smo i krumpir.
Da, ni to nismo učinili slučajno zahvaljujući članovima ovog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Naime, ovi su marljivi i domišljati entuzijasti - ove godine zasadili po drugi puta krumpir, kako bi se uvjerili da krumpir kao kultura, uz dalmatinske i neretvanske krajeve može imati dvije berbe i u ovim našim - turopoljskim - zemljama.
Pozvani smo i mi da za nekih sedam dana, svjedočimo "povijesnom" iskopu - mladog rujanskog krumpira.
Ivica Golubiček, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva - Golubiček |
- Možete li nam reći kada ste se započeli baviti uzgojem vaših voćnih kultura, kroz Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - Golubić?
Naše bavljenje zemljom, poljoprivredom je obiteljska tradicija koja seže daleko u povijest, duže od dvjesto i više godina . Naime zbog "širenja" našeg grada Zagreba, bili smo na žalost primorani, obustaviti stočarsku i ratarsku proizvodnju . Stoga naše Obiteljsko gospodarstvo "prebacujemo" na voćarstvo i povrtlarstvo.
Naš cilj je napraviti i osnažiti "Zeleni kutak" u našoj trgovini u sklopu naše obiteljske tvrtke, kako bi našim sumještanima bili u prilici ponuditi svježe. zdrave i ne prskane zelene proizvode. One pak proizvode, koji ne zadovoljavaju kvalitetom ili su pak oštećeni tijekom proizvodnje prerađujemo u neke druge kvalitetne proizvode, tipa sokovi, pekmezi , zimnice. Sve te proizvode plasiramo, po zaosta povoljnim cijenama, što je postalo već tradicionalno i iznimno prihvaćeno od strane naših kupaca (koji dolaze u velikom broju i iz ostalih zagrebačkih kvartova) ali uvelike i od naših samih sumještana.
Marko Golubiček,(sin) član Obiteljskog poljoprivrednog godpodarstva - Golubiček |
- Trenutno radimo sa 17. sorti jabuka. Spomenuti ću neke: nositelji su "Zlatni delišes" i Idared u svakom voćnjaku kao oprašivači, tu su još "Brebun crveni", "Delišes stop" "Fuđi" "Galaxi"itd...
Spomenuo bih i sortu Red Love, koju uzgajamo kao prvi u Hrvatskoj.
Naime, raznolike vrste jabuke su potrebne iz prostog razloga, kako bi se mogle međusobno oprašivati.
Uz jabuke uzgajamo i 250 voćaka breskvi. sada smo posadili nove nasade lješnjaka. Lješnjak je nešto novo na našem tržištu. Naime, mi posadili "Tonda gentile delle langhe" (talijanska sorta) koji je jako cijenjen u slastičarskoj industriji za sladolede. Na žalost, lješnjak nećemo nuditi u maloprodaji , već smo ugovorili prodaju u slastičarstvu.
Ivica Golubiček, pokraj mladog krumpira (druga ovogodišnja berba) nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva - Golubiček |
Zasadili smo nešto i"probnoga" krumpira. Upravo ovih dana dozrijeva "mladi" krumpir, naša druga berba ove godine.
Ovim - pilot projektom - pokušavamo, vidjeti, kako će to u našem kraju uspjevati, kako bi i mi bili poput Dalmacije
- Kakvi su izgledi?
- Odlično! Evo, pogledati ćemo ga, a mi vas kroz nekih desetak dana pozivamo na berbu
Moram isto tako istaknuti, kako je cjelokupna naša plantaža pod sustavom navodnjavanje "kap na kap" sa centralnim bunarom. Naime, dana s bez adekvatnoga natapanja nema sigurne i ozbiljne proizvodnje .. Nadalje je u bliskom planu dizanje mreže. No trenutno nam je cilj, posaditi što više voćaka, pa ćemo nakon toga pokrivati.
Kako je na svakom početku ali i na svakom završetku red, posađena mirisna ruža (koja štiti naše voćnjake) tako smo započeli i proizvodnju likera od ruže.
- Kako vidimo, cijela obitelj je angažirana u rado vašeg Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.
- Da, kako vidite djed kosi sa traktorom, tata usmijerava i "drži" logistiku, ali pomaže i meni na ovim neizbježnim fizičkimradovima, dok je majke glavna u kuhinji, proizvodnja pekmeza itd...