.

nedjelja, 12. srpnja 2015.

Naselje Odra

Naselje Odra, često puta znaju onako simpatično i u šali nazvati i "zagrebačkim Beverly Hills" jer u sebi povezuje rezidncialni urbani duh Zagreba i pitoresku turopoljske ravnice. 

Položaj naselja Odra  (crveno)
Naselje je smješteno blizu izlaska na zagrebačku obilaznicu, te na sve pravce autocesta - oko tri minute udaljenosti, zatim blizu buduće autoceste Zagreb-Sisak i blizu Domovinskog mosta

Središte Odre, sa prekrasnim pogledom na Crkvu Sv; Juraja


Do središta Zagreba osobnim se vozilom može doći za oko deset minuta od gradskog poglavarstva. Naselje je povezano javnim gradskim prijevozom; ZET-ove autobusne linije 166, 229, 268 i 315 te željeznička linija.

Spomenik Bl. Alojzie Stepincu
u dvorisštu Crkve  Sv, Juraja
Naselje Odra Također ima i franjevački samostan, groblje, veterinarsku ambulantu, liječničku ambulantu, poštanski ured, dječji vrtić, nekoliko sportskih klubova, kulturno umjetničko društvo  "Mladost", te brojne druge sadržaje koji život u Odri čine ugodnim, no zasigurno ima mjesta i za uvođenje brojnih drugih sadržaja.











  • DVD "Odra"
  • KUD "Mladost" već 36 godina (osnovano 22. studenog 1976. god) neprekidno djeluje u Odri, u Turopolju. Osnovni cilj Društva je očuvanje tradicije kako Turopoljsk...og kraja, tako i ostalih krajeva Hrvatske. Na programu Društva osim nezaobilaznih Turopoljskih plesova, nalaze se i koreografije Slavonije, Baranje, Posavine, Hrvatskog Zagorja, Like, Starih splitskih plesova, Podravine te plesovi Bunjevaca. U Društvu se plešu i plesovi sela Lučelnice u Vukomeričkim Goricama koje je istražila dugogodišnja voditeljica gđa Barica Faber. Društvo je ostvarilo mnoge kontakte i prijateljstva s društvima diljem Hrvatske, ali i izvan granica. Od inozemnih nastupa tu su gostovanja u Mainzu, Českim Budějovicama, Pragu, Sutriu... 2008. godine ponovno je obnovljena suradnja s našim dragim prijateljima, Gradišćanskim Hrvatima iz Narde u Mađarskoj koja je započela još davne 1989. godine. U KUD-u postoji i veliki broj narodnih nošnji, što originala što replika.To su narodne nošnje Turopolja, Međimurja, Splita i Lučelnice. U Društvu postoji veliki instrumentarij koji se danas koristi zaslugom dugogodišnjeg glazbenog voditelja prof. Danijela Fabera. Od samog osnutka, punih 30 godina voditelji su bili već spomenuti g. Danijel i gđa Barica Faber. Danas su njihovi nasljednici dugogodišnji članovi KUD-a g. Ivan Gledec i g. Miljenko Papić. Predsjednica KUDa je gđa Mirna Maravić. Društvo okuplja veselu mladež koja dijeli entuzijazam prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi, prema plesu, pjesmi, nošnji, tamburi.

  • NK "Odra"
  • Šahovski klub "Odra"
  • Stolnoteniski klub "Odra"
  • Karate klub "Omega"
  • Podružnica umirovljenika Odra – Hrašće 
  • Društvo športske rekreacije „Šport i glazba“
  • Športsko društvo „Odra – nogomet“




Najstariji trag civilizacije na ovim prostorima datira iz doba Rimskog carstva, a dokaz tome je rimska nadgrobna ploča iz 2. stoljeća. Naselje Odra se prvi puta spominje 1334. godine kao župa Odra među ostalim župama zagrebačkog arhiđakonata već 1334., zajedno s pripadajućom joj crkvom sv. Jurja Mučenika, u popisu Zagrebačke županije. Dan sv. Jurja se slavi kao veliki praznik, te se uz taj dan njeguju različiti običaji od kojih je najpopularniji ophod mladeži po naseljima. Na taj dan se već tradicijski održavaju koncerti na orguljama crkve sv. Jurja Mučenika.

Stara fotografija naselja Odra
Osnivanje škole u Odri

Kada se 1772. godine radilo o osnutku škole u Velikoj Mlaki, pomišljalo se da se škola osnuje u župnom selu Odri. 3. studenoga 1774. godine turopoljsko je spravišće raspravljalo o osnutku ove škole. No, taj prijedlog nije usvojen, čak je i plem. općina turopoljska smatrala prigodnijim da se škola prenese u Donju Lomnicu. Za to se posebno zalagao školski nadzornik Mirko Vory. Tada je Odra ostala bez škole.

1818.godine se ponovno otvara pitanje o osnutku škole. No, i to je bilo samo na papiru i nije provedeno.

Tek 1857.godine za vrijeme župnikovanja Gjure Barabaša u Odri se otvorilo iznova pitanje osnutka škole. Čim je došao, počeo je raditi kako bi se osnovala škola. S prijateljem, predstojnikom Jankom Nemčićem i s općinskim poglavarstvom pokušao je uvjeriti župljane o potrebi škole, što mu je i uspjelo.
stara škola
        
10. siječnja 1858. sazvana je sjednica na kojoj je odlučeno da se na općinskom zemljištu na trošak župe ispeče 100 000 opeka i 10 000 crijepova za krov. Ciglana je bila na Dužju kraj odranske šume. Svaka kuća davala je po 2 metra drva za pečenje cigle.

Škola je kupila 1600 čhv. zemlje za novu školu od Janka Markulina gdje i danas stoji školska zgrada. Stanovništvo je davalo težačku i prijevoznu radnu snagu. Ukupno 2 000 radnika i 700 kola za prijevoz materijala. Novac za plaćanje građevnih majstora "ubran" je od naroda. (2 for. po osobi = 1611 ljudi)
10. prosinca 1850. školu su preuzeli od graditelja kotarski predstojnik Janko Nemčić, kotarski školski nadzornik Jakob Kos i županijski mjernik. Uz njih se još spominje i tamošnji župnik Gjuro Barabaš koji je u to doba i došao za župnika u Odri.

Školu u Odri pohađala su tada i djeca iz Buzina, Obreža i drugih sela.

2.prosinca 1859.godine izabran je većinom glasova na općinskoj sjednici Milan Kobali za prvog odranskog učitelja. Napravljen je i popis školske djece po maticama krštenih. Nabrojano je 80 djece. 22. siječnja župnik je oglasio u crkvi taj popis.

29. siječnja škola je svečano otvorena, a sljedećeg dana, 30. siječnja počela je nastava.







Odranska ulica 82, Odra
telefon:
e-pošta: mo_odra@zagreb.hr







Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Odranska ulica 82, ponedjeljkom od 19:00 do 20:00.