Novi Zagreb - Bliži nam se blagdan
"Svih svetih" pa je u tradiciji naših obitelji, da se u prehrani malo
posustane u obilnim i kaloričnim obrocima.Najčešće se pripremaju jela od riba i
pretežno povrća, pa ćemo ovaj puta govoriti upravo o ribama.
Poznato je da
je, osnovna podjela na morsku i slatkovodnu ribu. Imamo ih na obje strane više
vrsta, i po kalorijskim i po zdravstvenim vrijednostima, ali i po cijeni
koštanja. Izbor je različi i velik.
Način pripreme
ribe može biti procesom kuhanja (gotovo najednostavniji), pečenja, prženja i
gratiniranja. U posljednje vrijeme, nude se i fileti bijele ribe - karpačo
(carpaccio), prelivene limunovim sokom i sl.
Riba je
zdrava i hranjiva namirnica - posebno plava morska riba. Sadrži punovrijedne
bjelančevine, A i D vitamine mineralne tvari (fosfor, jod).Posebno naglašavam
da je riba izvor omega -3 zasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utječu na
smanjenje kolesterola u krvi.
Kod kupovanja
ribe moramo paziti da su posve svježe. Po vanjskom izgledu možemo prepoznati
pokvarenu ribu - ima blijede škrge, upale i mutne oči, mekano meso.
Slatkovodna
riba obično dolazi u bazenima hladne vode, ili kao morska riba u tucanom ledu i
hladnjačama, ali ipak valja pripaziti.
Važno je da
se odmah pripreme, a i nikako ne zamrzava ponovo, jednom odmrznuta riba!!
Nažalost,
statistika nam pokazuje da se u nas riba malo koristi u prehrani (osim u
dijetalnoj), bilo u obitelji, ili u kolektivnim ustanovama (vrtići, škole i
sl.).
Predlažem
slijedeće recepte
1. Inčuni s krumpirom
- 1 kg ičuna
- 50dag. krumpira
- kosani peršin
- 4-5 režnijeva kosanog češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 dl. bijelog vina
- sol, papar
Inčune
očistimo od glave i repa, i osušimo papirnatim ubrusom. Malo posolimo. oguljene
i oprane krumpire narežemo na ploške i kuhamo oko 10 - 15 minuta. Ocjedimo.U
nauljenu vatrostalnu posudu rasporedimo ploške krumpira, posipamo kosanim
peršinom i češnjakom, solimo i paprimo. Možemo dodati i grančicu ružmarina.
Gore posložimo gusto složene inčune, pospemo kosanim peršinom i češnjakom,
nakapamo maslinovim uljem i vinom. Pečemo u pećnici na 2oo C, oko 15 - 20
minuta. Pustimo da kratko odstoji i poslužimo.
2. File soma
"Orly"
- 60 dag.
fileta soma
- 15 dag brašna
- 3 kom. jaja
- 2 dl. piva
- ulje za prženje
- 1 sok od limuna
File soma
nakapamo limunovim sokom i lagano posolimo. U međuvremenu brašno, žumanjke i
pivo izmiješamo u gusto tekuće tijesto (paziti da nema grudica), i lagano
umiješamo čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Ostavimo masu da kratko odstoji.
File soma umačemo u pripremljenu smjesu - tijesto - i pržimo na ugrijanom ulju,
dok meso soma ne poprimi zlatno žutu boju. Izvadimo iz ulja i stavimo na
papirnati ubrus, da upije suvišnu masnoću. Kad popržimo sve filete, možemo
poslužiti uz krumpir salatu, ili neko drugo kuhano povrće, ili pak samo neku
umaku (hren, tartar i sl.).
3. Pastrva sa
začinskim travama
- 4
manje pastrve
- sol,
papar,
- 2
čečnja češnjaka
- 1
mala žličica majčine dušice (u prahu)
- 4
lista lovora
-
kosani peršin
- 8 -
10 kom tanko izrezane slanine u trake
- 3 - 4
žlice ulja
- 2
limuna
- 6 - 8
dag . maslaca
Pastrve
očistimo, operemo i osušimo papirnatim ubrusom. U trbušnu šupljinu stavimo
usitnjene začinske trave, kosani češnjak i peršin.Svaku pastrvu ovijemo sa
dvije dugačke trake slanine, i učvrstimo čačkalicom. Posudu u kojoj ćemo peći
pastrve namažemo uljem, posložimo pripremljene pastrve i polijemo rastopljenim
maslacem. Pečemo u pećnici na 200 C 20-25 minuta. Za vrijeme pečenja pastrve
zalijevamo sa sokom iz posudu. Kada su pastrve pečene poslužimo ih
prelivene, sokom od limuna i kosanim peršinom. Prilog po želji - kuhani krumpir,
razno kuhano povrće ili riža.
U slast,
vaša Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar