.

utorak, 7. lipnja 2016.

Veselje sa ove naše, Novozagrebačke strane Save

Zagreb - jučer je održana završna večer  39. Smotre folklornih amatera grada Zagreba. Smotra folklornih amatera grada Zagreba, 39. po redu, kulturna je manifestacija koja okuplja sve folklorne ansamble u gradu Zagrebu, čija se djelatnost financira proračunskim sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Prema kriterijima i uvjetima Smotre, dužni su nastupiti svake godine s predloženim programima. 

Mi smo u završnoj večeri popratili tri kulturno umjetnička društva iz Novog Zagreba , Kulturno umjetničko društvo Orač iz naselja Lučko, Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara iz istoimenoga naselja, te Kulturno umjetničko društvo Sijač iz naselja Mala Mlaka.

Kulturno umjetničko društvo Orač, Mala Mlaka



Ivica  Mateša, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva  Orač,
Mala Mlaka
Što reći nakon ove jako dobre izvedbe mojih kud-ovaca na ovogodišnjoj 39. Smotri FA Grada Zagreba, samo riječi hvale ništa više. 

Ponosan sam na sve koji su danas skupa sa mnom sudjelovali na ovoj Smotri, jer toliko truda, napora i živaca naših voditelja i nas samih napokon se isplatio i to smo danas pokazali na pozornici. Jer kada je najbitnije i najvažnije dali smo 100%. Vratimo se mjesec dana u nazad, kada smo se jedva skupili da bismo došli na probu i uvježbavali korake nisam mislio da ćemo uspjeti, ali kako vidite jesmo.

Posebno bi pohvalio svirače koji su svoje dionice maestralno izveli, jer su dobili izvrsne pohvale od samoga žirija. Cure su odlično otpjevale svoje pjesme iako znamo da smo tu malo slabiji, ali kada treba dati ono najbolje one to daju u najboljem mogućem trenutku, jer svi mi znamo da nam je ovo najvažniji nastup u godini. Da ne zaboravim i naše plesače sve pohvale i za njih, ali nisam ni sumnjo u njih oni su uvijek na nivou kada treba.

I za kraj još jednom čestitam i pohvaljujem svoje članove Kud-a na odličnoj odrađenoj smotri i nadam se da će sljedeće godine biti još i bolja.

Kulturno umjetničko društvo Sijač, Lučko



Biserka Petrović, tajnica
Kulturno umjetničkog društva Sijač,
Lučko

- Danas smo na 39. Smotri  folklornih amatera grada Zagreba, gdje smo uz ostala Kulturno umjetnička društva nastupili i prikazali svoj rad i trud ostvaren kroz godinu dana, od prošle Smotre.

Iskreno se nadam odličnom uspjehu, jer su naši članovi, kao što ste imali priliku i sami vidjeti , odlično otplesali ali i otpijevali uz odličnu svirku naše tamburaške skupine. Potvrda mojim riječima je također gromoglasan pljesak zadovoljne publike, koja je u više navrata bodrila i pratila nastup.

Naša voditeljica Anita Huđek, inače članica i plesačica Lada, odlično je uvježbala ovu vlastitu koreografiju "Šlingom šlingana marama". Mišljenja sam kako će rezultati biti, kao i obično, odlični.



Anita Huđak, voditeljica
 Kulturno umjetničkog društva Sijač,
Lučko
-  Ja sam izuzetno zadovoljna nastupom našeg Kulturno umjetničkog društva, na večerašnjoj Smotri. Mišljenja sam kako su zaista lijepo izveli koreografiju. Meni je prije svega važno da su članovi na ovom nastupu doista uživali, što se je dalo primjetiti. 

Večersa smo izveli koreografiju, plesova iz Jalžabeta, to je jedno mjesto u okolici Varaždina. Ovdje želim pripomenuti, kako sam ja Varaždinka. Moja je koreografija, glazbenu obradu je napravio g. Zlatko Sokić, popularno zvani Ziga. Koreografija nosi naziv - "Šlingom šligana marama". Naime to su jedne specifične nošnje, pune, prepune šlinge, koje nema nitko u hrvatskoj, osim tih par mjesta u okolini Jalžabeta.

No, kao što ste mogli i sami svjedočiti i publika je također, definitivno uživala u našem nastupu.  Publika nije štedjela dlanove, već je smjelo nagrađivala naš nastup čestim pljeskanjem sve do kraja nastupa.

- Što mislite, kakav ste ostavili dojam na prosudbenu komisiju ?

Mislim iskreno, kako smo ostavili jako dobar dojam, pogotovo jer društvo nije par zadnjih godina dijelovalo "punom parom", koliko sam čula. Mišljenja sam da nam je ovo veliki povrata i iskorak. Nadam se da ćemo proći dalje, a sada sve je to na. Ja sam zadovoljna. Naravno uvijek može bolje i treba raditi da bude bolje, ali da smo bili odlični, veseli, nasmijani, to jesmo!

Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara



Ilija Bikić, predsjednik
Kulturno Prosvjetnog Društva Sveta Klara
-  Na današnjem završnom danu 39. Smotri  folklornih amatera grada Zagreba , mi smo sa svojim nastupom izuzetno zadovoljni. Izveli smo pjesme i plesove Posavski Bregi, zapravo predočili koreografiju koja bila kod nas na Proljetnim susretima. Pretsavljene u izvadbi , njihovog Kulturno umjetničkog društva Posavski Bregi, a mi smo  iskreno se nadam, na najbolji način predočili samu izvornu koreografiju pjesama i plesova Posavskih Brega.

Izvodili smo koreografiju Antuna Božića, tamburaški voditelj Mislav Bobić. Svakako smo im iznimno zahvalni na doprinosu, radu i trudu, kojim su doprinijeli odličnom nastupu.

Ali, prije svega veliko hvala svim članovima, koji su zapravo svojim odricanje, dolascima na probe doprinijeli tome da bude odličan nastup.



Boris Kihak, predskednik
Vijeća mjesnog odbora Sveta Klara
- Visjeli smo da ste  popratili nastup Kulturno Prosvjetnog društva Sveta Klara, na 39. Smotri folklornih amatera grada Zagreba u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

-  Da, bili smo na jednom lijepom kulturnom događaju. Nastupilo je deset Kulturno umjetničkih društava, pa tako među nima i našr Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara. Moram priznati kako sam bio ugodno iznenađen nastupom ovih mladih ljudi.

Bili su zaista odlični ikako evo vidimo kako je upravo mi kraj školske godine, kako u srednjim školama isto tako i na fakultetima, što je, moram priznati ipak malo utjecalo na  probe. 

Svim članovima društva čestitam na odličnom nastupu i iskreno se nadam na dobrim ocjenama. 

Mi dalje svi skupa nastavljamo svatko sa svojim radom, kako bi in dalje naše naselje učinili još ljepšim, ugodnijim mjestom za življenje svakog njegovog stanovnika.



Mislav Bobić, voditelj
 tamburaškog orkestra, Kulturno
Prosvjetnog društva Sveta Klara
-  Ja sam jako zadovoljan sa našim nastupom. Druge točke nisam gledao, ali sve u svemu sam jako zadovoljan s obzirom na to da je kraj školske godine. Upravo iz tog razloga , svirači nisu bili u mogućnosti dolaziti svi na probe. 

Mislim kako je slična situacija bila i sa plesačima, tako da sve u svemu sam jako zadovoljan kvalitetom našeg nastupa.

Za kraj bih svakako naglasio, kako planiramo slijedeću sezonu jedan samostalni koncert tamburaškog orkestra uz vokalne soliste, sa gostima instrumentalima i sa pjesmama koje nisu  folklorne već iz raznih žanrova suvremene glazbe.

Do sada smo bili jako angažirani oko pripreme za ovu smotru, no sada se radujemo pripremama za prvi koncert cijelog tamburaškog orkestra sa gostima, gdje koristimo ovu priliku i pozivamo sve mještane našeg naselja, ali i šire da nas dođu poslušati i uživati u prekrasnoj glazbi koju ćemo pripremiti, za tu priliku.




Antun Božić, folklorni voditelj
Kulturno Prosvjetnog društva Sveta Klara
-  Večeras smo uspješno nastupili sa koreografijom Pobreški, pjesme i plesovi Posavskih Brega. 

Kao voditelj sam jako zadovoljan, kako su plesačice i plesači i tamburaši i violinistica to izveli. Prethodilo je svemu tome mnogo napornih proba. Posavski Bregi su jedno specifično mjesto gdje je ples dosta živ i gdje je sve to skupa razigrano. Tako da smo tome pristupili na taj način. 

Prethodilo je tome, postavljanu koreografije, jedno opsežno ternsko istraživanje sa etnologinjom Ivanom Cerinski , baš iz Posavskih Brega, sa voditeljicom njigovog Kulturno umjetničkog društva Posavski Bregi (koji su nam bili gost, nedavno na našim Proljetnim susretima) uprabo iz tog razloga kako bi naši plesači osjetili. Što to zapravo jesu Posavski Bregi, tako da u suradnji sa njihovim Kulturno umjetničkim društvom Posasvski Bregi i predsjedništvom i sa ženama na terenu i sa kolegicom Ivanom Cerinski, njezinom sestrom i članovima Kulturno umjetničkog društva koji su nam došli pomoći odjevati nas danas.

Zahvaljujemo naravno i posudionici narodnih nošnji, na prekrasnim nošnjama koje su nam ustupili (baš na orginalima, nisu iz Posavskih Brega, ali su u fundusu) i svima koji su nam pomogli u odjevanju, u aranžiranju i  najviše izvođačima. Oni su neposredno zaslužni za ovaj uspjeh.

Nravno, pohvalio bih i publiku koja nas je zaista odlično podržala, no mislim isto tako kako je publika mogla biti zadovoljna. U prvom dijelu su više (kako sam ja stekao dojam) slušali i gledali , jer je bio mirniji dio, a onda su od polke na dalje .. Onda je to već bilo prihvaćeno puno bolje!

Ali sve u svemu, prosudbena komisija na okruglom stolu, nakon održane smotre, pohvalili posebno naše pjevanje i svirku i sve. Za koreografski dio su rekli da je jako dobro odrađen. Ideje , da bi drmeš još možda bit čvršći, što smo i sami svjesni. Kažem Posavski Bregi su jako, jako čvrsti i  evo postižemo to. Ovo je praizvedba, koreografija će tek zasijata punim sjajem, možda, kad plesačima bolje "sjedne".





"Kliknite" fotografije, kako bi ih povećali!






















Nema komentara:

Objavi komentar