.

ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Otpad kao resurs i kompostiranje u Travnom: radionica i predavanje


Travno - Kulturni centar Travno i Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu pozivaju vas na predavanje i radionicu o mogućnostima kreativnog zbrinjavanja otpada i brige za okoliš koji će se održati u Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17, u Zagrebu:

* Četvrtak, 9. lipnja 2016. od 19 do 20 sati

Otpad kao resurs
Predavanje o kreativnim načinima brige za okoliš kroz smanjenje otpada, kompostiranje i uradi-sam rješenja

* Subota, 11. lipnja 2016. od 10 do 12 sati
Radionica kućnog kompostiranja

Predavanje i radionica pružit će kreativne primjere kako predmete koji nam više nisu potrebni možemo kroz jednostavne i svakodnevne prakse pretvoriti u vrijedne resurse i pritom smanjiti troškove u domaćinstvu. Radionica kućnog kompostiranja će pružiti praktični primjer kako od kuhinjskog otpada proizvesti vrijedan resurs – kompost – koji se može koristiti za daljnji uzgoj hrane u vrtovima i balkonskim gredicama, te poboljšanje kvalitete tla i bioraznolikosti u urbanim sredinama. Hrana nije otpad, a komposta nikad dosta!


Kad organski otpad poput kuhinjskog i vrtnog otpada i papira završi na odlagalištu, razgrađuje se u uvjetima bez kisika te proizvodi neugodne mirise i metan, staklenički plin 25 puta jači od ugljikovog dioksida. Ove posljedice znatno utječu na klimatske promjene i slabiju kvalitetu zraka koju svakodnevno mogu osjetiti stanovnici Novog Zagreba. Pored zagađenja okoliša, bacanje biorazgradivog ili drugih vrsta otpada također uzrokuje dodatne negativne posljedice u ekološkom, ekonomskom i socijalnom smislu: odbacivanje starih predmeta i proizvodnja novih zahtijeva dodatno crpljenje prirodnih resursa za proizvodnju, te iziskuje dodatna financijska izdvajanja kućanstava za nabavu novih predmeta.

Više informacija
Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu: www.facebook.com/ParKticipacija
Kulturni centar Travno: www.kuctravno.hr

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Uključite se: aktivno i solidarno za Novi Zagreb!

Nema komentara:

Objavi komentar