.

utorak, 3. svibnja 2016.

9. Međužupanijski proljetni folklorni susreti u naselju Sveta Klara


Sveta Klara - U subotu 30. travnja 2016. godine je u sportskoj dvorani O.Š. Sveta Klara, su uspješno sa ispunjenim tribinama održan i tradicionalni 9. Međužupanijski proljetni folklorni susreti.

I ove susrete je organiziralo, već tradicionalno sa mnogo žara i entuzijazma Kulturno prosvjetno društvo - Sveta Klara. Mišljenja smo kako je ova kulturna manifestacija već odavna prerasla županijske okvire, a svojom kreativnošću, inventivnošću i idejom zasigurno se može  svrstati u one manifestacija, koje svojom kvalitetom, sadržajem i brojnošću samih sudionika može pokazati nadahnutu čaroliju folklora, raznolikost narodnih nošnji ali ljepotu ukusa izložene gastronomije, lokalnih jela i kolača.





- Između mnogih izloženih i za degustaciju spremnih jela i kolača, koje smo zatekli na izložbenim prostorima gostiju ove kulturne manifestacija, izdvojili bi zbog svoje orginalnosti, ali naravno i ukusa - Vidovečki gibenek.


Kako smo uspjeli doznati, Vidovečki gibanek nedavno je od strane udruge žena iz Vidovca, koja je ujedno i nositelj žiga, zaštićen žigom izvornosti od strane državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i kao takav postao je zaštićen proizvod Vidovečkog kraja po izvornoj recepturi. 


Prigodna Gastro izložba nas je iznenadila, svojom veličinom i raznolikošću. Naime, ovdje se moglo kušati zaista mnogo toga raznolikog , ugodnog oku ali i ukusno nepcu. Od domaćih čvaraka, preko "mesa iz masti", sušenog mesa i "špeka" pa sve do domaćeg sira, kruha i cijelog niza kolača po domaćim, starim i provjerenim receptima. Ovdje zaista treba istaknuti trud svih izlagača i zahvaliti im na orginalnosti, te na susretljivosti pri pružanju mnogobrojnih odgovora na postavljena pitanja, prisutnih degustatora.


- Po odluci - stručnog ocjenjivačkog suda - za "Najljepše tradicionalno ruho susreta" ove godine je pripalo Kulturno umjetničkom društvu Vidovec iz Vidovca, na izradi replike, orginalne narodne nošnje iz svoga kraja.

Gromoglasan pljesak publike pri proglašenju ovogodišnjeg laureata je samo potvrdio ispravnu ovogodišnju odluku organizatora.

Ovdje treba naglasiti, kako ovo proglašenje ni izbliza nema namjeru (od strane organizatora) činiti ono što je zaista nemoguće, a to je - birati najljepše narodne nošnje! Svima nama je jasno, kako su sve narodne nošnje prelijepejer u njih je uz ostalo utkana ljubav i duša i zemlja, Hrvatskog čovjeka, njegove obitelji, roda i kraja u kojem živi.

Iskrena namjera kroz ovakvu prezentaciju narodnih nošnji je potaknuti sve sudionike na daljnji rad očuvanja i izrade replika narodni nošnji svoga kraja.


Nakon zanimljivog službenog dijele programa 9. Međužupanijskih proljetnih folklornih susreta, ovdje u naselju Sveta Klara, nastavio se i onaj drugi malo opušteniji ali ništa i ničim manje  vrijedan dio ove zaista svake hvale vrijedan kulturni susret.

Naime, nakon što su gosti:
  • Kulturno umjetničko društvo - Elizabeta, Jalžabet
  • Kulturno umjetničko društvo - Pušća, Pušća
  • Kulturno umjetničko društvo - Ogranak seljačke sloge, Posavski bregi
  • Kulturno umjetničko društvo - Vidovec, Vidovec
i domaćin:
  • Kulturno prosvjetno društvo - Sveta Klara, Sveta Klara
izveli svoj program, slijedio je zajednički domjenak i ugodno druženje duboko u noć.

Uz sve ostalo, toliko lijepo i drago što čini ove susrete nezaboravnima, vrijedi istaknuti i još jedan motiv koji se nas posebno dojmio. Naime, zaista je bilo prekrasno vidjeti i doživjeti na opuštenom domjenku kako sasvim spontano iz svih Kulturno umjetničkih društava, iz njihovih glazbenih družina, nastaje samo jedan zajednički tamburaški orkestar, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i sve prisutne svojom razigranom glazbom zove i mami na ples.

Na kraju treba zahvaliti svima onima, na podršci - koji su došli svojim prisustvom i nesebičnim pljeskom uveličati i ovogodišnje 9. Međužupanijske proljetne folklorne susrete.




g. Jadranko Baturić, podpredsjednik
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
- Naselje Sveta Klara je oduvijek bila perjanica u mnogim kulturnim zbivanjima. Naime u naselju Sv. Klara se nalazi najstarije Kulturno umjetničko društvo. Također ima najveći broj Kulturno umjetničkih društava.

Ovim 9. Međužupanijskim proljetnim folklornim susretima, su dokazali da su broj 1!

I Kulturno umjetnička društva, goste koja smo večeras imali priliku vidjeti i diviti u njihovim nastupima - uživaju europsku, odnosno međunarodnu reputaciju.

Upravo zbog toga zahvaljujem svima, koji rada u organizacija ove važne kulturne manifestacija, također i svima, da to sve ovako savršeno izgleda. Iskreno se nadam, kako će se  tradicijska kultura hrvatskog naroda zahvaljujući ovakvim individualcima, sačuvati zauvijek.



g. Tomo  Svačko, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Vidovec

- Naše je društvo osnovano davne 1995. godine. U ovih, nešto više od dvadeset godina, uspjeli smo uraditi dosta toga, manji dio  ste imali priliku vidjeti na sceni.

Ovdje na "štandu" smo predstavili gotovo sve vrijednosti našega kraja. Osim folklora i kulturno umjetničkog društva, također  njegujemo i Kulturno gospodarsku zabavnu manifestaciju - Zeljerijada, koja će se i ove godine po 19. puta  održati u našem naselju Vidovec.

Na kraju bih ispred našeg Kulturno umjetničkog društva Vidovec, pozdravio sve ove divne ljude, koji se bave folklorom i kulturom u ovom kraju. Imali smo divan susret, prije dvije godine u Vidovcu, pa smo večeras obnovili te dvine i lijepe uspomene.Ovdje je zastupljen veliki entuzijazam. Vidi se koje su tu vrijednosti. Mi smo zapravo čuvari, narodnog blaga.

- Vidimo kako ste na svom izložbenom prostoru izložili dosta kolača.

- Sve su ovo autohtoni kolači, između kojih bih istaknuo - Vidovečki gibanek - , on je zaštićen. Sve je to rad i trud naših žena. Naime mi smo zeljarski kraj, bavimo se poljoprivredom, ali naše žene izrađuju takođet i ove divne narodne nošnje i prekrasne ručne radove.

Također bih spomenuo za kraj, kako uz sve ostalo već spomenuto, također i njegujemo - Najveću sarmu na svijetu. To možete vidjeti od 16. do 18. rujna 2016. godine, na 19. Zeljarijadi, kod nas u Vidovcu. Očekujemo vas, dobro došli!




gđica. Martina Premužić, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Pušća
-  Mi smo po prvi puta ovdje na 9. Međužupanijskim proljetnim folklotnim susretima, ovdje u naselju Sveta Klara i moram priznati kako smo ugodno iznbađeni, naime jako nam je lijepo. 

Prvenstveno nam se sviđa, kako je sve lijepo uređeno, organizirano, svaka čast organizatorima.

Mi smo se predstavili našom domaćom koreografijom - Pjesme i plesovi Pušćanske fare, Sv. Jurja.

Ovdje na izložbenom prostoru smo predtavili, našim gastro proizvodima. To su uglavnom  razne sušene mesne delicija, ali i  kolači kiflice, poznati štrukli.

Na kraju bih posebno zahvalila našim mladim tamburašima, koji u svom OPG - u proizvode bućino ulje, jabučni ocat, bućine koštice, koje također možete vidjeti na izložbenom prostoru. Velika hvala i našoj Ani  Marini Berić, koja je pripremila sve ostale delicija.

Pozdravljamo, još jedanput zaista vrijedne organizatore, vjernu i prekrasnu publiku i vidimo se i na slijedećim susretima.




g. Siniša Slavin, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva - Elizabeta,
Jalžabet
- Zaista se od srca zahvaljujem našim ljubaznim domaćinima, što su nas pozvali da i mi budemo dio ovog predivnog folklornog susreta i događaja. Moram priznati, kako smo zaista zadovoljni samom organizacijom, gostima i kvalitetom programa.

- Vidimo, kako je i vaš izložbeni prostor, uz ostale, zaista prepun raznolikih jela.

-  Da, Mi smo izložili samo jedan dio naših tradicionalnih jela, koja su se nekada spravljala kod nas. Spomeiti ću neka, za sve one koji nisu bili u prilici posjetiti naš izložbeni prostor ovdje na 9. susretima. Istaknuo bih, Štrudlu od zelja i oraha,  Zlevka, od kukuruznog brašna sa orasima,  Sirna pita, Čvarci i svakako  mesna plata -  Meso iz banjice.  To je meso koje se čuva u kosanoj masti. Također možete vidjeti dvije vrste sira, dimljenji i kuhani sir (kravlji).

- Kako smo imali priliku vidjeti i doživjeti, upravo je vašem Kulturno umjetničko društvu  dodijeljeno priznanje za - "Najljepše tradicionalno ruho susreta" .

-  Prije svega zahvaljujemo , stručnom ocjenjivačkom sudu. Naime, mi smo svjesni kako imamo jako lijepu narodnu nošnju. Trudimo se očuvati nošnju, onakvom orginalnom, kakva je bila. Znanje smo crpili iz starih knjiga. Nošnja za koju smo primili Priznanje datira od prije 170. godina..

Ove nošnje u kojima nastupamo, su replike u kojima pokušavamo što vjernije preslikati orginale.

Naše Kulturno umjetničko društvi - Elizabete, je osnovano 1996. godine. Do sada brojimo nešto više od 800. nastupa u zemlji i inozemstvu. Posjetili smo Italiju, Poljsku, Crnu Goru, , Makedoniju, Bugarsku, Portugal. Trenutno djelujemo u četiri sekcije: voklana sekcija,  folkolrna starija sekcija, folklorna mlađa sekcija i tamburaška sekcija.. kroz godinu organiziramo tri manifestacije:  Uskrsni koncert, Adventski koncert i Međunardna revijalna smotra folkora - "Šlivlani dani" u srpnju, kod nas u Jalžabetu. Pozivamo sve zainteresirane, da dođu, sa nestrpljenjem ih očekujemo



g Ilija Bikić, predsjednik
Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara
-  Večeras su se održali 9. Međužupanijski proljetni folklorni susreti, dakle prije devet godina smo započeli organizaciju ove zaista zapažene i uspješne manifestacije.

Prvotna organizacija obilježavanja dana naselja - Klarinje, je bila u našoj organizaciji, no nakon ujedinjavanja proslave od svih udruga civilnog društva u našem naselju Sveta Klara. Tada smo u sklopu toga organizirali svoje folklorno događanje i tako smo slijedom ideje prije devet godina započeli Međužupanijske proljetne folklorne susrete. Za sada su međužupanijski, ali bude više sredstava vrlo brzo će prerasti u međunarodne.

Ovim Susretima smo apsolutno zadovoljni. Zašto? Zato jer svake godine dovodimo Društva iz različitih, dijelova naše Domovine i pokazujemo raskoš, ljepotu i bogatstvo različitih krajeva. I zapravo, to je bit i čar, ovakvog događanja i druženje, gdje je naša publika iz naselja Sveta Klara u prilici vidjeti folklor cijele Lijepe naše, ali i uzvan granica, sa obzirom kako su nam prije par godina gosti bili gosti iz Bosne i Hrecegovine.

- Večeras smo uz ostala kulturna, odnosno folklorna događanja imali priliku vidjeti na izložbenim prostorima gostiju , ostalih kulturno umjetničlih društva  i gastro ponudu krajeva iz kojih dolaze i sama društva.

-  U koliko se dobro sjećam, već od 2. susreta se krenulo sa tom idejom. Naime, odmah od samog početka se krenulo sa izborom - Najljepšeg tradicijskog ruha, samih susreta. Tim izborom pokazujemo i skrećemo pozornost na ljepotu i raskoš, ali pružamo i čar Društvima (čim je natjecanje, bez obzira, kakva nagrada bila - tada se javi dodatna motivacija!)

Da, sa Etno- gastro smo od 2. Međužupanijskih proljetnih folklornih susreta, što se pokazalo zapravo predivno.  Prije svega, publika je bila zadovoljna, potom i mi domaćini, baš kao i gosti, koji su pokazali oduševljenje, jer uz sam nastup (pjesmu i ples) koji predoče, pokažu najljepšu nošnju ali i nadopune svojim tradicijskim jelima, odnosno rukotvorinama i radovima svojih Društava.

- Kakvi su vaši ovogodišnji dojmovi u pravo održanim 9. Međužupanijski proljetni folklorni susretima?

- Prezadovoljni smo svakako! Naime mi ne organiziramo, na način da pozovemo 10.kulturno umjetničkih društava i ne predočimo ono što zapravo je bit našeg folklornog djelovanja, a to je druženje i prijateljstvo.

Kod nas se sve to događa spontano polako od samog početka Susreta isprva na službenom dijelu, no potom, na dijelu koji će sada uslijediti u prostorijama našeg Društvenog doma.Što se tiče samog folklornoga dijela programa, izvrsno je bilo! Zapravo,  naši gosti iz Jalžabeta su pokazali različitost unutar jedne Županije. Naime i gosti iz osu također iz Varaždinske Županije, kao i Jalžabet, ali tu imamo priliku vidjeti sasvim različitu nošnju, različiti ples. Također, gosti iz Posavskih brega, koji smo ove godine prvi puta pozvali, ali njihovu koreografiju ćemo na ovogodišnjoj Smotri, mi predstavljati. Odnosno, pokušati ćemo replicirati. Na ovaj smo način htjeli vidjeti iz prve ruke na koji način i kako to naši i orginalni izvođači plešu.

Na kraju ne bih htio da ne spomene naše drage goste iz Pušće, koji su pokazali raskoš ovog Zaprešićkog podsljemenskog dijela folklora.

Zapravo, upotpunjeno, prošli smo ove godine kroz naše Susrete, sjeverozapadnom Hrvatskom, sa osobitim naglaskom na folklor sjeverozapadne folklorne panonske zone .



g. Ivan Barilović, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva - Ogranak
seljačke sloge, Posavski bregi
-  Kulturno umjetničko društvo - Ogranak seljačke sloge,  Posavski Bregi se nalazi na Posavini. To je jedno selo pokraj Ivanićgrada. Naše društvo njeguje isključivo izvorne pjesme i plesove iz Posavine. Prošle godine je naše društvo svečano i sa ponosom proslavilo 80. godišnjicu postojanja.

kroz svoje dugo djelovanje, možemo izdvojiti, kako smo sudionici 1. Smotre folklora u Zagrebu. Svakako ćemo nastupiti i ove, jubilarne godine. Također smo nastupali van granica naše Domovine: Češkoj, Franscuskoj itd... Također smo nastupali diljem Lijepe naše, na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i sl... Kroz svo to vrijeme smo uspjeli snimiti prvi nosač zvuka - Lepe moje revno pole. Ovaj nosač zvuka, sadrži sve pjesma našeg kraja. 

Spomenuo bih također, našu žensku pjevačku skupinui njihov DC -  Z breške cirkve. Tu su snimljene pjesme koje se pjevaju kroz cijelu godinu, baš u Breškoj crkvi. 

Također smo izradili prvu Etnografsku mapu, gdje vidimo sve ljepote naših Posavskih nošnji.

Za sami jubulej - 80. godišnjicu smo uspjeli izraditi glazbeni spomenar, gdje smo nootno i takstualno zabilježili sve pjesme i plesove iz Posavine.

- Ovdje u Svetoj Klari se nalazimo po prvi puta na  9. Međužupanijskim proljetnim folklornim susretima. Moram priznati, kako je ovdje prekrasno. Gosti su prekrasni, a domaćini još bolji! ne bih htio zaboraviti naglasiti, kako su djeca iz neselja Sveta Klara, nešto posebno. Ova su djeca, stvarno nešto što treba njegovati i čuvati. U biti, dječje skupine, baš kao i kod nas u Posavskim bregima su regrutacija za A skupinu. Bez njih, vjerujem kako će se svi složiti - nema budućnosti! A, ova djeca naselja Sveta Klara, koju sam večeras imao prilike vidjeti su - posebna!



gđa.  Marina Pucević, izslanica
Gradonačelnika, grada Zagreba,
 izaslanik ZAFAZ
-  Večerašnji koncert je zaista bio prekrasan. Domaćini su se zaista jako potrudili. Doveli su zaista renomirane goste, koji su svi u večerašnjem nastupu bili izvrsni, veseli , mladi, prpošni... bilo ih je pravo zadovoljstvo gledati i slušati.

No, gotovo isto, kao što je bilo na plesnoj pozornici, kako je svako društvo je prikazalo, uz svoje nošnje, svoj ples  i običaje svoga kraja, gotovo ista situacija je bila i za gastro stolovima.

Sva društva su predstavila svoje delicije i tako su na i na taj način oduševili. Nešto novo, neobično, a vrlo, vrlo ukusno! Tako da je sve skupa za svaku pohvalu. Plus pet!

Upravo svjedočimo, početku onog "drugog" dijela ovog druženje, što upravo i je cilj ovakvih druženja. Naravno, kako je osnovni cilj da se prezentiraju običaji svoga kraja. Da se ponosno pokažu narodne nošnje. Da se očuvaju te nošnje, da se sačuva ta tradicija, naših krajeva, naših djedova i baka. Sve što si uni stvarali godinama, decenijama, stoljećima, da mi očuvamo. 

Cilj je također,da se okupe i ta djeca, maknu sa ulice . No jedinom ih možete privući, motivirati na taj način da ih negdje odvedete da negdje otputujete na jedno ovakvo druženje, veselje , ples! Tada djeca o tome, pričaju i dosta dugo, nakon samog događaja.

Dakle, cilj ovakvih nastupa je upravo ovo druženje poslije. Evo, ovo što sada vidimo na plesnom podiju, tamburaši jedni sviraju domaći i vidimo kako već sada dolaze i drugi i kako im se pridružuju sa tamburama. Upravo vidite na plesnom podiju, radost. Svi skupa plešu, podij je ispunjen. Na ovakav način vidimo i sami svijedočimo, kako je taj cilj ispunjen!



g. Boris Kihak, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Sveta Klara
-  Ova uspješna kulturna manifestacija je još samo jedna u nizu, događanja koja se u naselju Sveta Klara, gotovo redovito događaju. No, nije ni čudo, od četiri Kulturno umjetnička društva i puno aktivnosti biti i puno plesa i radosti, te zadovoljstva.

Danas smo, svjedočili manifestaciji, koju je odlično organiziralo Kulturno prosvjetno društvi - Sveta Klara. Ovo je 9. po redu Međužupanijski proljetni folklorni susreti, koji se održavaju u Svetoj Klari. svake godine kod nas gostuju druga društva iz Lijepe naše. Tako da društvo njeguje kompletne tradicija naše Republike, a pozivaju jedni druge. To je lijepo, kada se mladi druže, no isto tako na taj način razvijaju, ne samo folklorne običaje, nego i druženja i ljudskost i  sve ostalo što je danas potrebno u našoj i obitelji.

- Uz glazbu, ples, folklor, bili su postavljeni gastro stolovi - pojedinih kulturno umjetničkih društava.

- To, je već tradicionalno. Kad nam u Svetu Klaru dođu nam prijatelji iz različitih djelova Hrvatske. Tako i mi, Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara, kada  putujemo negdje u goste kod njih. Uvijek je običaj, da se uzme nešto reprezentativno iz domicilnog mjesta, da se tamo pokaže. Da li je to gastro (to znači, nekakve lokalne delicija) ili je to nešto etno, to nešto od raznih rukotvorina, svega čime se društvo bavi.

Evo, i naše Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara ima jednu etno radionicu, gdje vrlo aktivno izrađuje, i za Uskrs, Božić i za razne prigode, poklone. To je vrlo lijepo, i velim, taj se nekako običaj ustalio i to su nastavili i ostali njegovati. Lijepo je to vidjeti, kada jedno društvo reprezentatira svoje običaje i  sve ostalo.







"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!

















































Nema komentara:

Objavi komentar