.

srijeda, 4. svibnja 2016.

I traženje posla je posao

Novi Zagreb - Nitko vam ne može pomoći jednim savjetom da pronađete posao, ali uz sustavan pristup i mnogo dobrih savjeta značajno povećavate svoje šanse i stječete prednost pred konkurencijom.

Što je najvažnije za traženje posla

* Radite na svojim interesima. 
Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, kod traženja posla uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvijek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni dio u kojem ćete biti najbolji.
* Pronađite svoju konkurentsku prednost
 – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Morati ćete se dodatno potruditi, ali i povećati šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte što se još traži i učite osnove nekog drugog jezika. Kada tražite posao, pronađite i nešto ključno na sebi što možete razvijati, a što će vam dati prednost u odnosu na druge kandidate.
 * Napišite dobar životopis.  
Za traženje posla životopis je ključan. Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, životopis morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napišite novi životopis. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.
* Tražite veze.  
Kada tražite posao, trebate ga tražiti na svim stranama. Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći pronaći zaposlenje. Dajte im kopiju svojeg životopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zapošljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogućnostima.
*  Kontaktirajte poduzeća u kojima biste voljeli raditi.  
Traženje posla ne može se svesti na javljanje na oglase. Čak i ako nemaju raspisane natječaje poduzećima u kojima biste voljeli raditi pošaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeća je da imaju kontinuirano otvorene općenite natječaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na web stranicama poduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati.
 Nemojte samo tražiti oglase, nego opsežno istražujte. 
Informacije o najboljim radnim mjestima često su tajna. Prikupljajte informacije sa svih mogućih strana o slobodnim mjestima, potencijalnim poslodavcima. Traženje posla ne može biti samo posjećivanje stranica s natječajima.
* Napravite online potporu. 
LinkedIn, Twitter, Facebook ili profili na stranicama za potragu posla mogu vam pomoći pri traženju posla.
* Postavite dnevne ciljeve i ostvarujte ih. 
Ovo je jedna od krucijalnih točaka. Ako već dugo tražite posao sigurno vas je lako omesti jer sve vam je drugo zanimljivije. Definirajte točne poslove koje trebate dnevno obaviti vezano uz traženje posla.
* Nemojte se osamljivati. 
Ako ste nezaposleni i živite sami traženje posla se može činiti beskonačnom i besciljnom. Pokušajte ostati u vezi s osobama vašeg kruga zanimanja i razmjenjujte iskustva.
* Pripremite se za svaki razgovor. 
Prođite kroz tipična pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, a bilo bi dobro kada biste se raspitali i kod prijatelja koji tamo rade ili su radili, te potražite maksimalan broj informacija na internetu i po forumima o poduzeću u koje idete na razgovor.

Nema komentara:

Objavi komentar