.

ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Izgradnja i sadnja gredice ispred KUC Travno

Travno - U subotu 16. travnja 2016. godine u 10,00 sati je započela praktična radionica u organizaciji Parkticipacija, udruge za urbanu permakulturu. Naime na ovoj radionici su članovi udruge prezentirali izradu sustava samonavodnjavajuće gredice (tzv. wicking bed) koji je naročito pogodan za uzgoj hrane u urbanim sredinama: zajedničkim vrtovima, balkonima ili terasama. 

Kako smo mogli primijetiti po broju okupljenih građana i ovaj dio (praktični) je poput predavanja (koje se održalo u četvrtak u prostorijama KUC Travno) pobudio veliki interes, kako stanovnika naselja Travno, također isto tako i ostalih Novozagrebačkih naselja.

Nakon uspješne demonstracije izrade gredice i sadnje povrća, članovi udruge Parkticipacija su  pozivali stanovnike Mamutice i Travnog da se nakon radionice uključe u brigu o zajedničkoj gredici s povrćem koja je smještena pred Kulturnim centrom Travno na platou Mamutice do kraja lipnja.


gđica. Sandra Dobrić,
članica Udruge Prakticipacija, Udruge
za urbanu parmakulturu
-
- Danas na platou "Mamutice" ispred KUC Travno Udruga Parkticipacija organizira radionicu za stanovnike neselja Travno, Novog Zagreba i cijelog Zagreba izradu samonavodnjavajuće gredice. To je jedan zgodan sustav koji pomaže građanima da na jednostavan način uzgajaju velike količine hrane, povrća i voća, na svojim balkonima ili na bilo kakvim drugim betonskim površinama. 

Znači sustav, koji je zgodan za sve one koji nemaju izravan pristup zemlji.

Ideja je zapravo da se gradskim ljudima, ljudima koji se možda neće moći svakodnevno, intenzivno baviti uzgojem povrća, da se pomogne - da zapravo, kroz jedan samoodrživi sustav, ne moraju puno brinuti, na svakodnevnoj bazi o gredici sa povrćem.

Znači, u principu radi se o tome da se napravi jedan sustav, koji se napuni vodom, kroz jednu cijev i onda se ta voda, koja stoji u sustavu, kapilarno diže kroz različite slojeve, koji su tu poput pijeska i onda zemlje, do samih biljaka.

Takav sustav omogućuje da gredicu , napunimo vodom, odnosno taj sustav napunimo jednom u dva tjedna i nakon toga možete slobodno, ako je potrebno, otići na more, odmoriti se  kad se vratite, u načelu vaše povrće bi i dalje, trebalo imati dovoljno vode, odnosno neće presušiti čak i u sušim vrućim balkonskim uvjetima.

- Čuli smo ovdje na radionici, kako u stvaranju naše gredice, samo nam mašta može biti granica. To ne mora biti drvena, kako je ovdje. Naime može to biti i neka betonska posuda, plastična i sl....

- Dakle , svatko će prilagoditi i svom kućnom budžetu i svojim nekakvim ambicijama vrtlarskim, a i svojim također mogućnostima u smislu prostora, koji ima na raspolaganju.

Te gredice uistinu mogu biti veći sustavi, mogu biti izrađene od drva, pa će možda izgledati, malo efektnije za nekoga tko voli taj izgled. Ali, ono što mi također ohrabrujemo je da se ne kupuju gotovi, novi, skupi proizvodi, nego da svatko pogleda što već ima doma.

Vrlo često imamo stare "kištre" u kojima su naše bake, čuvale posteljinu i sl . To može biti jako zgodan početak za nadogradnju i izgradnju jednog ovakvog sustava gredice. To može i stara kanta. Znači i u plastičnim kantama se može uzgajati povrće, princip je isti. Ista ta priča, to može biti od bilo kojeg drugog materijala.. U svakom sliučaju , ako postoji u kući nešto veće zapremine, od plastike, lima ili od starog drva, svakako je zgodno razmisliti, kako to prenamjeniti, umjesto da bacamo to na glomazni otpad i sl.

- Molimo vas da nam kažete za kraj. Ova gredica će biti ovdje izložena ovdje do kraja ljeta. No može doći netko, tko će sve zrele plodove pobrati... Kako to rješavate?

-  Ideja gredice na javnoj površini je da tematiziramo javni prostor i da pokažemo da da građani kroz vlastite građanske akcijemogu predlagati, bolja, kvalitetnija rješenja za javne gradske prostore, koja će, možda biti kreativnija, koja će možda uključiti zajednicu. I da se svi  oko javnog prostorakao zajedničkog možemo i trebamo angažirati da ga učinimo što boljim i što zanimljivijim za što kvalitetniji život u kvartu.

Ono što je naravno, izazov javnog prostora, je da je on svačiji i ničiji. Ponekada se tako odnosimo prema njemu. Mi pokušavamo, zapravo kroz mini projekt, znači kroz postavljanje gredice pred KUC Travno u razdoblju od tri mjeseca. Znači od današnjeg dana do kraja lipnja. Pokušavamo, zapravo vidjeti na koji način će se zajednica odnositi prema tom povrću.

Svakako , kada je nešto na javnoj površini, svima je dostupno i svi moraju , trebaju imati pristup tome. I mi ohrabrujemo, da ljudi plodove rajčice i sl, koji će tu rasti, konzumiraju. Jer hrana se uzgaja da se ona , na kraju i pojede.

No, naravno, apeliramo i na nekakav etički ptincip u djeljenju zajedničkih resursa, kaso što je javni prostor, gdje ćemo ipak paziti da, nekakavo naše korištenje ne ide na uštrb drugih, koji također imaju pravo koristiti taj prostor.

Zapravo, tu na jednoj mikro razini, pokušavamo vidjeti na koji način obogatiti javni prostor, činiti ga za dobrobit zajednice. Učiniti ga zanimljivijim, ali istovremeno, osvijestiti da ono što je zajedničko, nam uistinu svima pripada. Si trebamo imati pristup, ali također trebamo paziti da naše korištenje, na naki način ne ugrožava pravo drugih, da sito koriste taj prostor, odnosno što je na tom prostoru.

Kako se npr. ja mogu uključiti oko ove naše gredice, jer je očito da ne mogu samo uzimati?

-  Dakle gredica je zamišljena tako, odnosno taj sustav funkcionirada postoji jedna cijev koja prolazi kroz slojeve vode i gredica se ne zaljeva, zaljevanjem zemlje koja je na površini nego se zaljeva na način da  se u razervoaru sa vodom koji je vidljiv i koji će svatko prepoznati, kada dođe do gredice, napuni vodom.

Također postoji jedan preljev, znači gredica se puni sve dok iz jednog dijela, iz jedne rupe u  samoj gredici, kroz koju prolazi cijev, ne počne istjecati lagano voda. Kada voda započne kapati, to znači kako je sustav napunjen. Tako da svatko , tko to želi , može u bilo kojem trenutku doći i napuniti gredicuna taj način, kroz tu cijev. Naravno pazeći da, vode ipak ne bude previše, a to će signalizirati, upravo taj preljev.

Također svatko može slobodno, naravno doći i posaditi, ako uoči da je možda naka biljka uvenula. Naravno, uvijek je moguće da se ne "primi" sve kako treba. Svatko može doći i ako postoji još prostora na gredici, posaditi si neku novu biljku koju želi ili također svatko može i konzumirati te plodove. Gredica će tu ostati do kraja lipnja, a bilo bi dobro da je u lijepom stanju, ali svakako na kraju ćemo te plodove ipak pobrati.

- Dakle , ovo je ogledni primjer.. Da li je ideja da već na godinu, ovdje na ovom platou bude više gredica?

- Bilo bi lijepo da se drugi angažiraju oko toga i da vidimo više ovakvih aktivnosti i sadržaja u četvrti.



Pogledaj video








"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!














Nema komentara:

Objavi komentar