.

nedjelja, 12. srpnja 2015.

Naselje Botinec

Položaj naselja Botinec (crveno)
Naselje Botinec je zagrebačko prigradsko naselje ( cca 5 300 stanovnika) koje pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb - zapad. Udaljeno je oko 4,5 km od užeg gradskog područja. Nalazi se južno od Remetinca, jugozapadno od Svete Klare i istočno od Blata, a na jugu dopire do gradske obilaznice. Zapadnim obodom naselja prolazi Brezovička cesta, koja prema jugu vodi do Brezovice, a na istočnoj strani nalazi se ruralno naselje, tzv. "Stari Botinec", s 49 kuća. Inače, naselje se satoji od Starog Botinca, Dupci i Botinca koji je izgrađen 1964. godine nakon velike poplave Zagreba.


Naselje je dobilo ime po grofovskoj obitelji Boti. U Botincu je 1848. bio utaboren Josip Jelačić u trenutku kad je proglašen banom, te je odande krenuo u Zagreb na bansku instalaciju. Botinec se ranije nazivao i Botinec Stupnički ili Stupnički Botinec.

Glavnina današnjeg naselja (osim "Starog Botinca"), nastala je nakon velike poplave koja je u listopadu 1964. pogodila Zagreb. Nakon poplave su u Botincu i Retkovcu sagrađena naselja montažnih kuća-prizemnica u koje su preseljeni stanovnici čije su kuće stradale u poplavi. Većina je stanovnika tada, nakon privremenog boravka na Velesajmu, u Botinec došla iz naselja Rudeš. Montažne kuće u Botincu bile su zamišljene kao privremeno rješenje, a preseljenim je stanovnicima obećano da će za nekoliko godina dobiti stanove, no to obećanje nije nikada ostvareno. Trideset botinečkih ulica nosi nazive prema djelima i likovima iz hrvatske književnosti, za što je zaslužan profesor hrvatskog jezika Blago Vranković, koji je 90-ih godina bio član komisije za preimenovanje ulica.


Naše naselje Botinac , može se pohvaliti i sa Eko školom te sa predivnim dječjim vrtićem, koji je jedan od najboljih vrtića u gradu Zagrebu.







Naselje je dobilo ime po grofovskoj obitelji Boti. U Botincu je 1848. bio utaboren Josip Jelačić u trenutku kad je proglašen banom, te je odande krenuo u Zagreb na bansku instalaciju. Botinec se ranije nazivao i Botinec Stupnički ili Stupnički Botinec.



  • U Botincu se nalazi katolička crkva Sv. Stjepana.
  • Od 1947. na području Botinca djeluje BC Institut za proizvodnju i oplemenjivanje bilja (od imena Botinec dolazi oznaka BC).
  • Klub dragovoljaca i veterana domovinskog rata osnovan je 2005. i broji oko 70 članova.
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo " Botinec" osnovano je 1972.
  • Nogometni klub "Botinec", koji je osnovan 1979 (od 1979. do 1983. zvao se NK "Vatrogasac"), a natječe se u 3. zagrebačkoj nogometnoj ligi.
  • U Botincu je 1991. osnovan košarkaški klub "Botinec", kasnije "Hiron-Botinec", koji je bio prilično uspješan, a kasnije je preimenovan u KK "Cedevita", te se preselio u dvoranu "Sutinska vrela".
  • Judo klub Braća Radić
  • Tae kwon do klub Lokomotiva
  • Podružnica umirovljenika
  • Odred izviđača „Bota“
  • Udruga Roma Hrvatske „Romski san“
  • Zavičajni klub „Zvonimirovac – Adolfovac“





Ulica Bašćanske ploče 5, Botinec
telefon: 654 60 71
e-pošta: mo_botinec@zagreb.hr




Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Ulica Bašćanske ploče 5, četvrtkom od 18:00 do 19:00.  






Dan Botinca se obilježava svake godine - 25. lipnja.