.

četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Nije sve bez problema ni u Botincu, ali je ono ugodno naselje za živjeti

g. Ivica Čeh, predsjednik Vijeća
Mjesnog odbora Botinec
Botinec - Danas nas je ugostio Ivan Čeh, mlad, ali vrlo ambiciozan i odrešit, da svojim radom i djelovanjem, zajedno sa ostalim članovima Vijeća Mjesnog odbora Botinec pridonese boljitku naselja Botinec ali i šire.

- g. Čeh, možete li nam kazati odmah u početku ovog razgovora, ukupno stanje sa infrastrukturom (voda, odvodnja, plin, ulice ...) u naselju Botinec

- Prije svega želio bih pozdraviti svoje sumještane,drage Botinčanke i Botinčane, ali i sve čitatelje portala Rotor, za koje čujem kako ih je iz dana u dan sve više. Također zahvaljujem na zanimljivom pitanju. Naime, moram priznati, kako naše naselje već duži niz godina, ima zadovoljene sve potrebe oko spomenute infrastrukture. Zadnji radovi su se radili oko plinifikacije. Naravno, kako i mi imamo htjeli / ne htjeli probleme. Naime, jedan manji dio naselja ima izražene probleme sa odvodnjom, a posebno u vrijeme kiša ( stare odvodne cijevi se začepe i poplavljuju se podrumi!) Kako taj problem traje vremenski dosta dugo, učinili smo sve, kako bi ga riješili. Tu želim spomenuti i sumještane koji su prije mene bili u Vijeću Mjesnog odbora Botinec  i poduzimali raznolike akcije, kako bi se taj problem također riješio. Kako rješenja nema ni do današnjih dana, mi smo ponovno uputili dopise i Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad ali i g. Željku Fiolić, predsjetniku tog vijeća kako bi ponovno skrenuli pažnju na ove probleme dijela našeg naselja Botinec ali i na njegovo rješavanje. Također smo osobno pozvali g. Željka Fiolića, da se i sam uvjeri pravom stanju stvari za kišnih dana, gdje je on konstatirao, kako po pitanju tog problema treba reagirati odlučno i što prije. Nadu u skoro rešenje (iduće godine) ovog problema nam pruža i činjenica kako je sva projektna dokumentacija izrađena. Ostaje samo osigurati sredstva i prionuti radu, odnosno učinkovitom i dugoročnom rješenju ovoga našeg problema.

Želio bih ovdje istaknuti, kako smo ove godine uspjeli preko - Kapitalnih investicija Grada Zagreba - asfaltirati i nekoliko ulica: Ulica Zoraničevih planina, Ulica Zlatareva Zlata, Botinečka ulica, Ulica Šenoine Branke.

- g. predsjedniče, kakva je situacija sa plinom, u naselju Botinec?

- Iskreno mislim kako je situacija sa plinom sasvim - OK. Naime, kao što sam već spomenuo, plin je stigao do svake kuće, svakog stana, doma. Naravno, ostaje problem, mišljenja sam kao i u ostalim naseljima , gradovima - zbog teške socijalne situacije u kojoj se nalazi cijela naša država. Sumještani jednostavno nisu u mogućnosti , trenutno izdvjiti određeni iznos novca kako bi priključili plin. sasavim sam siguran, kako će se ta situacija uvelike promjeniti, kada se promjeni već spomenuta situacija u državi.

- g. Čeh, kako ste zadovoljni javnom uličnom rasvjetom?

- Također mislim kako je - OK .Sve ulice su osvijetljene. Kako primjećujem pregorene žarulje se na vrijeme zamjenjuju. Naime, ne smatram nešto problemom sve do onoga trenutka dok se mještani ne žale na nešto. Toga trenutka to postaje problem i mi ga tada krećemo riješiti. Kako se do sada nitko nije žalio na javnu uličnu rasvjetu, mišljenja sam, ponoviti ću - kako smatramo da trenutna javna rasvjeta, zadovoljava sve potrebe našeg naselja Botinec.

- g. predsjedniče, kako ste zadovoljni funkcioniranjem "zelenih otoka" i odvožnjom kućnog otpada?

- S obzirom kako se sada započelo sa naplaćujem komunalne naknade, dosta nam je mještana sugeriralo, kako bi bilo sasvim zadovoljavajuće da se odvoz kućnog otpada smanji sa tri na dva puta tjedno, što i sam smatram kao  odličan prijedlog. Iako je moratorij od strane grada na plaćenje , te komunalne naknade ( dok se ne izradi novi izračun) dijelim mišljenje pa i stav mještana o odvošnji kućnog otpada od samo dva (2) puta tjedno.



G. Ivica, mještan Botinca
Možda doista je nisam baš najbolji, koji bi realno kazao nešto o naselju Botinec jer ga zaista volim. U njemu živim od kada znam za sebe. 

Mišljenja sam kako smo u komunalnom smislu zaista riiešili sve probleme (možda ukupan dojam kvare dotrajale ulice , ali kako vidim i one se obnavljaju /asfaltiraju) . Nadalje, prometno smo dobro povezani imamo svoju autobusnu liniju, imamo svoj vrtić, školu. 

Kako vidim imamo dosta i dječjih igrališta. Možda malo prebviše imamo kafića, ali nam zato nedostaje jedna prava i kavalitetna pizzerija, te slastičarna, gdje bi za vrijeme proljetnih, ljetnih i jesenskih večeri mogli sjesti i družiti se ...



Što se pak tiče "zelenih otoka" tu imamo više problema. Naime imamo tek dva (2) "zelena otoka" (ne treba zaboraviti kako smo mi naselje od cca 7 do 8 tisuća stanovnika), a i na tim otocima, nemamo kontejnere za sav otpad, npr. na jednom nedostaje kontejner za plastiku! Mišljenja sam kako je našem naselju neophodno još nekoliko "zelenih otoka" i to što skorije. Problemi se javljaju oko "zelenih otoka" i sakon samog pražnjenja kontejnera, jer nitko ne čisti prostor, na kojima se oni nalaze, nakon njihovog pražnjenja. 

- slušajući iskustva sa "zelenim otocima", kakva su iskustva sa čišćenjem naselja odnosno pražnjenjem koševe za smeća, na autobusnim stanicama i drugdje?

- kao što sam kazao, tu nam se nitko ne žali, tako da ne vidimo tu problema. Svaki tjedan, ja mislim - dolaze radnici čistoće na biciklima i čiste i prazne te koševe. Kako sada stvari stoje, autobusne stanice su čiste i koševi se redovito prazne.

- g. Čeh, kako stoje stavari sa komunalnom tvrtkom Zrinjevac. Kako ste zadovoljni njihovim uslugama održavanja zelenih površina i dinamikom pružanja usluga?

- Ne mogu kazati, kako imamo lošu komunikaciju. Naime, kada ih se god nazove, oni dođu i odrade, sve što trebaju. Kako primjećujem oni imaju svoj kontinuitet po kojem rade. Parkovi su na vrijem pokošeni. Evo , nedugo smo postavljali ogradu oko praka kod ulice Baščanska ploča isto su nas kontaktirali i pitali os kuda do kuda želimo ogradu, sve se radilo po dogovoru. Ništa samoinicijativno sa nihove strane, tako da je odnos i komunikacija - OK. kada ih se pozvalo da nešto urade i interventno, nitko nikada nije kazao - ne.

- g. predsjedniče, kako su mještani Botinca zadovoljni javnim gradskim prijevozom?

-  Mišljenja sam kako su mještani zadovoljni javnim prevozom. Stvarno imamo svakih 15 minuta autobus, to je dosta korektno. Jedino što ne znam, zadnji autobus dolazi u 01,15 sati, dali ima potrebe za kasniji dolazak. No, na to se nitko nije žalio, tako da sam mišljenja da je to - OK. Zadnji autobus dolazi u 01,15 sati a prvi polazi u 5,00 sati. Mislim kako je to u redu. 

Mišljenja sam također, kako sa sve tri autobusne stanice, dobro pokrivamo samo naselje i htio bih tome dodati, kako se autobusne stanice redovito održavana, i natkrivena sa  onim najvećim nadstrešnicama.

- g. Čeh, što bi kazali o dječjem vrtiću u naselju Botinec ?

- Pa gledajte, o toj temi trenutno ne mogu reći nešto konkretije, jer sam relativno kratko na poziciji predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Botinec.  Mogu kazati sa onim što sam trenutno upoznat. Kako saznajem uvije ima pomalo problema pri upisu djece u sam vrtić. Taj problem se događa i ponavlja iz razloga što ostala naselja iza našeg Botinca, nemaju svoje dječje vrtiće. Da se radi o Botincu, kao Botincu, sadašnji kapacitet bi zasigurno zadovoljavao sve potrebe samog naselja, ali ... Ovdje bih htio pohvaliti "tete" iz vrtića, jer do sada nitko nije ostao ne upisanog djeteta u vrtić. Najeteže što se moglo dogoditi je pričekati do polovice školske godine, tada bi se zaista sva djeca upisala. kao što rekoh, niam čuo direktne pritužbe, uglavnom su one , kako roditelji nisu zaposleni a ne mogu upisati djecu i sl...  ednostavno to nije sukladno postojećom zakonima. "No ja ću početi raditi za dva mjeseca...." da , ali kako samo već istaknuli, zakon je zakon. Do nekih konkretnijih  i ozbiljnijih problema nismo došli, tako da ipak mislim kako je i sa našim vrtićem baš sve u redu.

- kada smo spomenuli vrtić, evo došlo je vrijeme da kažete nešto i o osnovnoj školi..

- Zahvaljujem i na ovom pitanju, i tu bih se želio možda čak napraviti važan, jer sam mišljenja kako je naša škola jedna od uređenijih u Gradu. Ravnatelj g. Štimac, dosta odlično upravlja školom. Kapaciteti škole su sasvim dovoljni za naše naselje, a još k tome bih doadao, kako škole ima manje/više svako naselje, tako da nemamo barem u ovom slučaju "pritiska" sa strane.

- g. predsjedniče, kakva je situacija sa dječjim igralištima u naselju Botinec?

- I u na ovo pitanje bih odgovorio, kako sam mišljanja da je i u dječijim igralištima naše naselje dobro riješeno. Kao što sam već spomenuo imamo dva  (2) igrališta, oba su ograđena. Unutra su smještene sve potrebne naprave, igraćke koje zadovoljavaju sve uzraste. Ono što bih ovdje htio spomenuti, je da smo također izradili svu projektnu dokumentaciju za buduće eko igralište u sastavu škole.Taj eko park bi bio prevenstveno BIO park, gdje bi školska djeca, mogla zasaditi školski vrt. Tu bi nile i klupice, no pravo težište je usmjereno prema sadnji uzgoju, njegovanju biljaka. kao što rekoh sva potrebna dokumentacija je već prosljeđena, te stoga očekujemo sredstva i same radove , kroz "Plan malih komunalnih akcija" slijedeće godine.

Ovdje bih također htio spomenuti potrebu  za  "trim stazom" koju su inicirali mlađi sumještani . To su sumještani od 20 do 25 godina. Mišljanja sam kako je ideja odlična i kako to nije neka velika investicija. Ta staza bi bilo poput one na Jarunu, dakle zaista realno svojom veličinom, ali korisno  mnogim mještanima, koji se rekreativno bave sportom u našem naselju. Ideja je da se ta trim staza smjesti ili u školskom dvorištu, kako bi imala nadzor ili na nakoj drugoj javnoj površini.

- g. Čeh, kakva je situacija sa tržnicom Botinec?

- doista ste me malo zatekli, ne nikako ne znanjem odgovora, već činjenicom, kako je Botinec naselje kuća, tako da poneki imaju svoje vrtove, dok ostatak gravitira, što poslom ili ostalim obavezama - prvenstveno centru grad. Emotivno smo svi vezani za našu tržnicu, ali mislim kako tu trenutno uz blizinu trgovačkih centara , tržnica nema svoju ekonomsku isplativost. Naravno, naša tržnica još uvijek živi, tako da "kumice" iz susjednih naselja dovezu i prodaju svoje proizvode, no to je u manjim količinama.

- Za kraj ovog našeg zanimljivog i ugodnog  razgovora, u kojem smo mogli doznati gotovo sve o trenutačnom stanju vašeg naselja Botinec, g. Čeh, molim vas da nam kažete nešto o društvenom životu samog naselja. Kada se slavi dan, naselja? 

-  Na žalost naše naselje Botinec, još uvijek nema svoj dan, iako smo u fazi dogovora, koje je započelo Vijeće Mjesnog odbora . Siguran sam kako će se dogovor postići i o samom datumu, ta da će i naš Botinec imati dan, kada ćemo ga slaviti i u njemu se svakako prisjetiti naših sumještana koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote na oltar domovine. Iskrena nam je žalja da se u tu proslavu uključe sve udruge, klubovi, društava i poružnice, te da svi skupa pokušamo pronaći čak i sponzore, koji bi stali finacijski iza ove oraganizacije. Mišljenja smo također, kako bi nakon proslave dana, svu eventualnu dobit, razdjelili našim udrugama , klubovima, društvima civilnog života.

- Koje sve udruge, klubovi, društva, podružnice djeluju u naselju Botinec?

- Imamo nogometni klub "Botinec",  Dobrovoljno vatrogasno društvo "Botinec", Udruga - Izvor Ljubavi, Udrga Lječenih alkoholičara, Udruga Branitelja Botinec, Podružnica Umirovljenika Botinec i trenutno se osniva noiva udruga u organizaciji umirovljenika, kao glazbena sekcija

G. Čeh, zahvaljujemo vam na ziasta ugodnom i sadržajnom razgovoru, u ime svih mještana Botinca, ali i svih čitatelja portala ROTOR. sasvim smo sigurni kako smo uspjeli svima, prikazati barem jedan mali dio Botinečke svakodnevice, te skrenuti pozornost na neke stvari koje se mogu i žele učiniti boljima kroz plan i kacije Vijeća Mjesnog odbora Botinec, kojem u ste vi , kao predsjednik na čelu.


Nema komentara:

Objavi komentar