.

ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

5 zakona za korištenje klima uređaja koje nikada ne smijemo prekršiti

Cilj ugradnje klima uređaja u prostorije je osigurati ugodnije životne i radne uvjete. No, njihovo korištenje može imati i negativne posljedice koje je vrlo lako izbjeći ukoliko se pridržavate osnovnih pravila.



U suprotnome bi i vi mogli završiti kod liječnika s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao kronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.
Ove zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine su posljedica korištenja rashladnih uređaja tj. nova epidemija uzrokovana sve većom dostupnošću tehničkih aparata. Klima uređaji koji su danas neophodni, te stoga i dostupni  svima, jedan su od razloga  velikih gužvi u ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci.

"Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatiziranom prostoru može dovesti do upale uha"


Osnovna pravila korištenja klima uređaja
  • Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije veća od 7 do 10 stupnjeva, u suprotnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do 'šoka' koji negativno utječe na zdravljeDugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim žilama i živcima odvijaju usporenije.
  • Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio 'šok'.  Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, i nakon toga klima uređaj možete ugasiti"
  •  Održavanje i čišćenje klima uređaja je također važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jedno godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.
  • Klima uređaj nikad ne smije puhati direktno u vas. Također, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu klima uređaja može smetati i namještaj u koji klima puše pa ako je potrebno, razmjestite  namještaja za optimalan rad klima uređaja.
  •  Obratite pozornost na to, koliko vrućine uđe kroz prozor tijekom dana za ekonomičnije trošenje električne struje. To je bitno jer što se klima 'bori' s više vrućeg zraka to će "jače" raditi i tako će se trošiti više električne struje. Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju.


Na taj način ćete klima uređaju olakšati posao te mu produžiti vijek trajanja, a i potrošiti  manje električne struje, stoga i manje novaca.

Nema komentara:

Objavi komentar