.

petak, 28. rujna 2018.

Radna obljetnica 15.godišnjice rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva


Remetinečki Gaj - Ovih dana se obilježava 15 godina rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Organizirali su tom prigodom skupove u 4 različita grada Republike Hrvatske. Što znači Nacionalna zaklada brojnim udrugama, ne treba objašnjavati. Kroz brojne financijske natječaje koje objavljuje i provodi, udruge gledaju osigurati stabilnost u radu. Projektno financiranje rada udruga je borba za preživljavanje.

Mi smo se odlučili prisustvovati regionalnom obilježavanju u Opatiji. Cjelodnevni dvodnevni program je obuhvaćao panel razgovor o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i Europski socijalni fond, raspravu, rad u skupinama i predavanjima koja su bitna za prosperitet udruga ( informacije o mogućnostima financiranja, korištenje EU fondova, važnosti odnosa s javnošću u digitalno doba, zaštita osobnih podataka).

Kakvi su moji dojmovi? Fragmenti mi se vrte po glavi:
(mi: organizacije civilnog društva/ oni: davatelji financija)

Oni:
…. Toliko i toliko milijuna se ulaže u organizacije civilnog društva…natječaji….objave u medijima vas zavaravaju da nismo uspješni u korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF)…procedure…pravila…

Kvaka 22: ESF usmjerava udruge da ganjaju indikatore, stoga se puno uspješnih udruga zaglavilo u projektima. Previše usmjerene postaju potpuno ovisne o ESF. Ne ostaje kapaciteta za drugo. Novcima koje ESF daje udruge se osnažuju, ali se zatrpavaju administracijom. Treba se usmjeriti na više izvora financiranja kako bi udruge mogle bolje sudjelovati u donošenju odluka. Udruge nemaju kada i kako baviti se drugim jer je toliko posla oko ESF projekata.

Mi: Drugi izvori sredstava- npr Grad Zagreb. Za natječaje za projekte u 2018. prekjučer su objavljeni rezultati. Godina ima 12 mjeseci. Nama je odobreno na isteku godine. Što je s tim projektima prvih 9 mjeseci?. Kako tako raditi? Kad će biti isplate? Dignuti kredite pa čekati isplate? Ne može se jer kamate nisu prihvatljivi trošak? ZAŠTO UDRUGE IMAJU STROGE ROKOVE PRIJAVA, A DAVATELJI SREDSTAVA NEMAJU NIKAKVE?

Odgovaraju: shvatite i nas. Ni nama nije u interesu otezati

Puno udruga je zatvorilo svoja vrata jer se davatelji sredstava ponašaju kao da smo svi lopovi. Provjerava se svaka stavka, sitnica. Dogodit će se jednog dana da će biti financija, ali neće biti udruga koje su opstale za provedbu projekata. Pojela ih administracija.
(Gospođa iz riječke udruge kaže dokumentacija za prikaz udjela u plaći od 20% za 3 zaposlenika u 3 mjeseca iznosi 110 stranica papira!)

Kad postoje udruge sposobnih, zdravih ljudi koje se bore za ljudska prava, kvalitetniji život djece, kulture, zajednice, pa profiliraju stručnjake za plivanje u tim vodama, bore se, ali s glavom iznad vode.
No, koliko je onih udruga koje tome nisu vične? Udruge osoba s invaliditetom? Kako će slijepi i gluhoslijepi ispunjavati on-line prijavnice?, Udruge umirovljenika kojima je i svakodnevica problem za preživljavanje, udruge tjelesnih invalida koje broje na stotine članova na tek jednog zaposlenog. Dok članstvo ima silne zahtjeve u ostvarivanju svojih osnovnih životnih potreba.

Pa se počnemo vrtjeti u onom istom krugu marginaliziranih skupina. Udruga se brine za osnovnu kvalitetu života – puno članova, malo djelatnika. Toliko posla s članovima da se jedva stižu pisati projekti. Bez projekta nema novaca za programe s članovima. Projekti su prioritet. S projektima hrpa administracije koja oduzima vrijeme za bavljenje članovima. Na kraju najviše gube članovi- zbog kojih se sve to i radi!!

I kako se lijepo pitala jedna od nas: Zar se ne bi država trebala brinuti za standard svojih marginaliziranih članova, a udruga za nadstandard?
Država postavi klupu, a mi je obojimo?








Nema komentara:

Objavi komentar