.

utorak, 28. kolovoza 2018.

5 savjeta za financijski oporavak nakon godišnjeg odmora

Sloboština - Dragi naši fanovi, evo nas iznova zajedno, ovoga pita imam potrebu podijeliti sa vama -  zanimljivu i praktičnu temu  - o financijskom oporavku nakon godišnjeg odmora.

Ljeto nam je gotovo pri kraju i većina ljudi je već iskoristila godišnji odmor. Pri povratku s godišnjeg odmora zasigurno ste primijetili kako su nam novčanici stanjili, ispraznili. Godišnji odmor vrlo često uključuje putovanja koja su poprilično skupa, čak i za one koji posjeduju vlastitu vikendicu na moru. Tu su naravno još i jednodnevni izleti, troškovi hrane, izlazaka u grad, suveniri
No, ne moramo putovati nikuda, ostanemo doma, ne ljetujemo - opet nekako u nama zavlada duh godišnjeg odmore, i nekako postanemo financijski popustljiviji prema sebi ali prema obitelji (djeca, roditelji, prijatelji) pa popuštamo u samokontroli trošenja, odnosno kupovanja,
Upravo iz tog razloga , mišljenja samo kako je upravo sada vrijeme da podijelimo sa vama pet mudrih savjeta, kako bi oporavili vaš kučni budžet, jer možda još uz koji rođendan dolaze Božićni blagdani i Novogodišnji praznici, pa evo novih izazove za neko novo "prekomjerno" trošenja.
Kao prvi savjet, predložili bi:
1. Kreditne kartice stavite na stranu
NE, ne morate biti isključivi i ne morate ih baciti ili prerezali škarama - iako bi vjerojatno najradije to i učinili. Spremite ih negdje u neku ladicu (duboko!) i nemojte ih koristiti koliko god duže izdržite
Budite uporni barem mjesec dana tijekom kojeg ćete koristiti samo gotovinu, a ne kreditne kartice. Svi mi volimo kartice. One nam pružaju različite pogodnosti (lažno nas financijski zavode).
Npr.  Ne moramo platiti ovaj mjesec, možemo sljedeći. Ne moramo platiti sve odjednom, nego na 5-6 rata. Malo po malo, ni ne shvaćamo koliko trošimo (van svojih mogućnosti!?)
Spremite ih, nemojte ih koristiti sve dok ne otplatite barem većinu onoga što ste provukli na kartice.

2. Uočite razliku između onoga što želite i što je potrebno kupiti
Dok se ne oporavite od troškova nastalih za vrijeme godišnjeg odmora, kupujte samo ono što vam je prijeko potrebno, a ne ono što biste željeli.
Npr. Stare cipele su već „izlizane“ i jednostavno su za baciti? Onda su vam potrebne nove. Ali tek ih tada kupite, ne samo zato što su vam „zapele za oko“ ili jer bi baš išle s onim hlačama za posao ili jer ste imali loš dan kojeg samo nove cipele mogu popraviti.
Prakticirajte ovu naviku neko vrijeme i vidjet ćete koliko stvari postoji bez kojih ipak možete. Na kraju svakog mjeseca, novac koji niste potrošili možete staviti na štednju ili riješiti neke dugove.
3. Jasno definirajte tjedni/mjesečni budžet
Troškovi režija su svaki mjesec gotovo isti. Ista je stvar kod hrane i potrepština za kuću. Na početku mjeseca ili kad dobijete plaću kupite sve što vam treba i odredite tjedni budžet za ostale osnovne stvari koje morate kupiti. Ostatak novca neka vam ostane na bankovnom računu, a ako ga ne potrošite do kraja mjeseca, stavite ga sa strane za one nepredvidive troškove koji vam se mogu dogoditi ili jedan dio ostavite na štednji za sljedeći godišnji odmor.
4. Aktivno utječite na troškove hrane
Troškovi prehrane su najveći mjesečni izdatak za svačiji budžet. No, i na hrani se može racionalno uštedjeti.
Npr. Za gablec na poslu, umjesto restorana (koliko god bio pristupačan cijenama) ili dostave, ponesite hranu od kuće.
Možemo uštedjeti i na odlascima na obiteljske večere u restoran (iako to "zaslužujemo! barem jedanput na mjesec). Izbacite sve grickalice, slatkiše, salame i svu ostalu prerađenu hranu.
Obično nam se to ne čini tako skupo, ali se izdaci na takve stvari tijekom mjeseca nakupe. Također, kupujmo na sniženjima. Poneke trgovine imaju sniženja i na osnovne namirnice. Ne moramo kupiti sve u jednom dućanu, nego prođimo i u nekoliko njih.
5. Mudri planiraju, stoga izplanirajte svoj godišnji odmor
Na ovogodišnjem odmoru smo previše potrošili?
Proanalizirajmo svoje troškove i pogledajmo na čemu možemo uštedjeti na sljedećem godišnjem odmoru.
Nemojmo nikako čekati kasno proljeće da isplaniramo sljedeći godišnji odmor. Rezervirajmo smještaj već ove jeseni, kada su nam daleko  veće šanse da pronađete jeftiniji, a kvalitetan smještaj. Također i avionsku kartu, ako planiramo na putovanje u inozemstvo, kupimo nekoliko mjeseci ranije.
Ne prepuštajmo se više slučajnostima, budimo mudri, pa  planirajmo. Uvjeriti ćete se i sami , kako se planiranje višestrukao isplati i financijski.Troškove koje možemo, planirajmo unaprijed i planirajmo ih u detalje jer se upravo zbog tih detalja dogodi da ne znamo kamo je “nestao” naš novac.
Uostalom, ako već sada isplaniramo sljedeći godišnji odmor, izbjeći ćemo sav onaj stres kod planiranja u zadnji tren.

Nema komentara:

Objavi komentar