.

utorak, 3. travnja 2018.

Sjeti se onog osjećaja kada skužiš vic koji u početki nisi

Novi Zagreb -  Neke poteškoće koje nam se čine kao nedostaci koje smo stekli tijekom života mogu se pokazati kao velike prednosti, ako im tako pristupamo.

Gubitak

Neki događaji u kojima nismo uspjeli, smatramo da smo izgubili. Možemo nabrajati sve ono što smo izgubili. Malo je sve ovo nejasno u momentu dok se borimo za nešto čega još nemamo, no očekujemo da će biti dio nas. Navodim ovo kako bi naglasila koliki su apsurdi razmišljanja o gubitku u tom momentu.

Manimo se toga

Baš bi mi bilo drago kada bi mnogi od nas shvatili koliko će biti u prednosti, ako ne razmišljamo o gubicima koji bi mogli samo doći, prvenstveno ako tako gledamo na to.

Istraživanja su pokazala da se pozitivci lako nose sa situacijama izazova, dok pesimisti ne. Zanimljivo je da će pesimisti onemogućiti sebi start ili trenutak da nešto započinu. Jednako tako ako su i krenuli blokirat će si mogućnost da vide sve one trenutke koji im idu u prilog
.
Što sad

Jedan kvalitetan i sadržajan život sastoji se od bura, nevera i sunčano toplih, ugodnih dana. Kakav stav izgradimo prema svim dijelovima svog života takva će nam biti „krvna slika“ života. Pod „krvnom slikom „ smatram ne samo tjelesno zdravlje, nego i način razmišljanja koje određuje ponašanje koje će dominirati u našem karakternom liku. Po tome će nas prepoznati ostali, a s druge strane to će biti odrednica našeg društvenog životi i njegove kvalitete.

Tko je kriv

Oni koji su svjesni ovih parametara i imaju razumijevanje toga, nemaju potrebe za svoje propuste i neuspjehe tražiti krivce niti u sebi niti van sebe. Prihvaćanje života poput jedne igre čiji smo kreatori mi sami daje nam mnoge slobode i otvara oči kako bi mogli zaista uočiti koliko mogućnosti još imamo, a nismo ih niti dotakli. Svaki novi događaj je baš onaj pravi jer tek iza njega se krije ono što dolazi, a do sada to nismo mogli vidjeti. Stoga dopustiti da se nešto događa bez AKO stopiranja tek je sljedeća moguća stepenica kojom si dozvoljavamo zakoračiti.

Što dobivaš

Rastava braka je veliki događaj i šlag na stresnom dijelu života kojeg imamo više ili manje. Istraženo je da postoji pozitivan i negativan stres. Ovo je definitivno onaj dio kojeg ne želimo imati. Rastavom braka, ako idemo sada u sitnice možemo u tisuće rečenica objasniti što smo sve izgubili ili oni koji su u braku što bi sve mogli izgubiti. Mogla sam navesti bilo koji drugi događaj kao popravni ispit našeg djeteta, krš i lom kroz koji je prošao naš auto, pa smo sada bez njega i sl.

Izabrala sam rastavu koje ima mnogo danas, na svakom petom ili možda trećem koraku. Težak trenutak kroz koji sam trebala proći bez rana i ožiljaka, vrlo idealističko razmišljanje bar za ono vrijeme. Smeća se u globalu svi želimo riješiti, bar oni koji ga raspoznaju pod tim nazivom. Smeće je općeniti pojam koji u sadržava misaone, emotivne i voljne procese kojima vladamo. Gledajući s te strane, možemo zaključiti da smeća ima podosta i da njegovom čišćenju nema kraja, odnosno nema odmora jer je to svakodnevni posao.
Uglavnom, pronašla sam, nakon dosta dugog vremena, prednosti koje imam s obzirom na druge. Krenula ih cijeniti i dati im višu vrijednost na način da ih koristim. Navest ću jednu dosta jaku prednost.

Kad si u kompi (možete smatrati brakom, možda nekim poslovnim timom ili ekipa) neminovno se javlja osjećaj kako ću se osloniti na nekoga smatrajući da treba osim mene i netko drugi raditi, da trebam podijeliti poslove i slično. Kad ostaneš sam u ovom ili onom obliku ostaješ jedini sugovornik sam sebi jedino biće na koje se možeš osloniti, jedina osoba kojoj možeš vjerovati i jedina osoba koju možeš ako hoćeš kriviti. Možda zvuči bolno, no prednost je golema. Kad se vratiš u tim ne vršiš pritisak na pojedince jer to možeš odraditi sam pa se ne dovodiš u očajnu poziciju što može osjetiti osoba koju tlačiš. Ljudi najviše grizu kad osjete da su potpuno zamjenljivi i kad im dokučiš da nisu bitni i presudni za nečije razmišljanje, osjećaje i stavove u životu. Nitko ne voli biti upecan. I mreža je bolje mjesto, bar se nadaš da možeš pobjeći u upitnom trenutku.

Dobivaš ono što želiš

Ovo je ipak moja najdraža deviza da dobivam upravo ono na čemu radim. Pogreške koje radim su samo moje i naglasak da tuđe nisu moje, sada to razumijem. Prednosti uvijek ima više nego nedostataka, naravno samo ako tako želimo gledati, a to je moj moto definitivno.

Uspjesi su dio mog osobnog rada kojeg sada više cijenim i zamjećujem. Zamjećivati znači zapamtiti svaki svoj uspjeh........tako se učimo gledati i tražiti ono što nam treba za dalje.

U kojim krivo izabranim koracima ste u stanju naći nova učenja i koja su to?
Koja odabirete i zahvalni ste im, te krećete dalje?

Koliko ste dalje od „jučer“?

Zapišite to!

Nema komentara:

Objavi komentar