.

četvrtak, 22. veljače 2018.

Odbacivanje starijih osoba

SopotRazdoblje u kojem živimo nameće nam neke nove standarde, umjesto temeljnih ljudskih vrijednosti, mjerilo uspjeha postaju izgled, moć i bogatstvo. U medijima i društvu nameće se kult mladosti i ljepote pri čemu iz utrke s lakoćom ispadaju mlade osobe pa ne čudi što je sve manje mjesta za one starije. 

Svi žele biti mladi, bogati i uspješni.

Neminovno je da u starijoj dobi ovisimo u velikoj mjeri o podršci i pomoći drugih osoba. Upravo u toj dobi osobe su izložene nizu negativnih promjena kao što su smrt supružnika, bliskih članova obitelji i prijatelja, bolest, invalidnost, umirovljenje ali i smanjenje prihoda, životnih uloga i aktivnosti u gotovo svim životnim područjima. Sve to često dovodi do usamljenosti i socijalne izolacije, a najveći izvor zadovoljstva starijim osobama postaje društvo, suosjećanje i emocionalna potpora bliskih osoba iz njihovog okruženja.

Iako se suvremeni pristup skrbi o starijim osobama temelji na deinstitucionalizaciji i što duljem ostanku u vlastitom domu, veliki broj osoba odlazi u domove za starije osobe. Smještaj starije osobe u dom ne znači i njezino odbacivanje iako su takve predrasude prisutne i danas. Najvažniju ulogu u adaptaciji na život u domu ima stav osobe koja je smještena ali i daljnja podrška i prisutnost članova obitelji te zaposlenika doma i ostalih korisnika.

Teškoće u prilagodbi na novonastale okolnosti jedna su od dominantnih karakteristika starenja, a za što uspješniju prilagodbu na dom i prihvaćanje izmijenjenih uloga u domskoj sredini važnu ulogu predstavlja organiziranje dnevnih aktivnosti. Na raspolaganju je desetak slobodnih aktivnosti pa se osobe ovisno o interesima i psihofizičkoj sposobnosti mogu prema vlastitoj želji uključiti. Osim toga, obilježavaju se svi državni praznici i blagdani te organiziraju razna kulturno-umjetnička i sportska događanja. Sve navedeno doprinosi većoj socijalnoj uključenosti i prilici za međusobno druženje, povezivanje i sklapanje novih poznanstava.

Radeći u domu za starije osobe kao socijalna radnica imam priliku vidjeti humane primjere pomaganja kroz rad volontera koji poklanjaju sebe i svoje vrijeme starijim osobama, druže se s njima, razgovaraju, šeću, pomažu oko služenja s računalima  i mobitelima, čitaju im, prate ih do bolnice, uče strane jezike i mnogo toga.

Na svima nama je da damo svoj doprinos i zapitamo se kako bismo mi htjeli da se drugi odnose prema nama ako doživimo visoke godine života. Često zaboravljamo koliko su nas naši roditelji ili bake i djedovi voljeli i uložili truda i ljubavi da postanemo osobe kakve smo danas i da sada baš ti isti ljudi trebaju našu ljubav, toplu riječ, strpljenje i najvažnije od svega da budemo uz njih.

Nema komentara:

Objavi komentar