.

petak, 23. veljače 2018.

Novo rukovodstva, isti ciljevi

Blato - U subotu 17. veljače 2018  je u društvenom domu Blato održana 16. Izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato. Odmah na početku moramo istaknuti, kako je ova Skupština pobudila veliki interes - sudeći po broju  prisutnih samih članova, gostiju i uzvanika. Naime, u društvenom domu Blato, gotovo se tražilo mjesto više kako bi se svi smjestili pred sam početka rada Skupštine.

I dok se još uvijek pripremao službeni dio, u neslužbenim razgovorima sa članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato, mogao se osjetiti veliki entuzijazam, ali i optimizam vezan uz budući rad vatrogasnog društva. Naime, kako smo doznali - na večerašnjoj skupštini će se birati novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora, stegovne komisije i delegata u Vatrogasnu zajednicu grada Zagreba. Naravno, kako nitko nije osporavao rad dosadašnjeg rukovodstva (kako i bi, kada su svi članovi društva, prije svega iskreni prijatelji, pa tek onda kolege vatrogasci) ali  su se svi držali one stare mudre poslovice - kako nova metla , bolje mete!

Naime, kroz razgovor članova Vatrogasnog društva Blato, ali i gostiju, mogli smo čuti kako usprkos odličnim rezultatima, koje ovo Društvo ostvaruje desetljeće i više  za redom, i uz također odličnu opremljenost u koju je ulože Vatrogasna zajednica grada Zagreba,  te uz visoko motivirane članove društva, koje se u posljednjih nekoliko godina - pomladilo (naime u Vatrogasnoga društvo je pristupilo podosta mladih visoko motiviranih  članova!?) konkretniji i  u mnogome kvalitetniji rad ovog društva uvelike usporava , nedostatak adekvatnoga Vatrogasnog spremišta - koji bi zadovoljilo sve potreba kako Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Blato, ali isto tako i Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Ovdje svakako na umu treba imati, kako je upravo Dobrovoljno vatrogasno društvo Blato  jedan od temeljnih društava koje u naselju Blato potiče i kreira mnoga društvena događanja i akcije. Upravo smo mnogo toga imali prilike čuti u Izvješću Upravnog odbora o radu Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Blato  za 2017. godinu.

Zbog malog prostora spomenuti ćemo samo neke.

Operativna postrojba izvršila je dvije samostalne praktične vježbe, a 18. svibnja organizirana je vježba u prostorijama Dječjeg vrtića Blato sa pet vatrogasaca. U mjesecu rujnu postrojba je sa pet vatrogasaca, sudjelovala na združenoj vježbi u Brezovici.

Dosadašnji predsjednici Dobrovoljnog
vatrogasnog društva Blato
S lijeva: Josip Imprić, Ivan Holjak, Žarko Tuškan
i Ivica Golubuček
U 2017. godini na zahtjev Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, postrojna bilježimo trideset i sedam intervencija i to: šesnaest intervencija ispumpavanja vode, sedam požara građevinskog otpada i smeća, te četrnaest intervencija gašenja požara otvorenog prostora, trave i niskog raslinja. Tijekom siječnja i veljače uslijed velike količine snježnih padalina dva puta su čišćena autobusna stajališta u naselju, kao i prilazi Mjesnom odboru i dječjem vrtiću, prostor ispred crkve i samostana u Blatu, te nogostupi u nenaseljenim dijelovima Blata. Prije Uskrsa i Božića, u mjesecu zaštite od požara, te prije proštenja, oprani su platoi kod kapelice u Blatu i kod križa u Blatu. Krajem siječnja sa četrdeset i pet članova odradili smo na godišnje bodovanje društva.  Isto tako, sa operativnom postrojbom, dobrovoljni vatrogasci Blata su pristupili natjecanju Vatrogasne zajednice grada Zagreba, u znanju, spretnosti i izdržljivosti. Dva puta u toku godine izvršena je provjera uzbunjivanja operativne postrojbe od strane zapovjedništva DVD-a, a jednom od zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Članovi društva prisustvovali su na nekoliko sprovoda užih članova njihovih obitelji. U tijeku 2017. godine  posjetili su i  članove koji su bili na bolničkim liječenjima. Organizirali su akcije sakupljanja i prodaje starog papira. U mjesecu ožujku sudjelovali su na godišnjoj skupštini Nogometnog Kluba Blato, a u travnju su sa dva člana sudjelovali na godišnjoj skupštini udruge umirovljenika Blato. U 2017. godini organizirana je i akcija dobrovoljnog darivanja krvi u društvenom domu. 

Zaista je mnogo toga, hvale vrijedno - istaknuto u radu Dobrovoljnog vatrogasniog društva u protekloj godini. Konkretni rezultati su tu, no nedostaje kako smo več istaknuli, adekvatno vatrogasno spremište, koje bi uvelike osnažili  i proširilo rad i djelovanje ovog marljivog i složnog Vatrogasnog društva.

Zato su te večeri oči bile uprte u novo izabrane članove Upravnog i Nadzornog odbora, stegovne komisije i delegata u Vatrogasnu zajednicu grada Zagreba, a posebno u novog predsjednika Ivicu Golubičeka, te zapovjednika, od kojih se očekuje da upru svu svoju snagu, kreaciju, poznanstva i sve ostalo, kako bi se za vrijeme njihovog mandata ostvario - toliko željeni cilj - izgradnja Vatrogasnog skladšta, na kojem im pružaju direktnu podršku i članovi Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Naravno, kako i mi redakcija portala Rotor, također pružamo bezrezervnu podršku i spremni smo pripomoći , kada se od nas to zatraži.

Nakon službenog dijele Skupštine uslijedio je onaj opušteniji dio uz svečanu večeru, gdje se i dallje pripovjedalo, lobiralo, dogovarali, analiziralo stenje i mogućnosti izgradnje Vatrogasnog spremišta.

Iskreno se nadamo, kako će prema nekim najavama, nakon kupnje zemljišta izgradnja skoro započeti.



Vlado Pisačić, predstavnik Vatrogasne
 zajednice grada Zagreba
- Kao predstavnik Vatrogasne zajednice grada Zagreba, moram istaknuti kako sam iznimno zadovoljan radom i ostvarenim rezultatima u protekloj godinu  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.

Ovo društvo okuplja zaist veliki broj aktivnih članova u odnosu na spremište i opremu koju posjeduje. 

Vatrogasna zajednica grada Zagreba je voljna uložiti i sredstva i  novac u ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo Blato, ali bez doprinosa samog društva, odnosno inicijateive , na žalost Vatrogasna zajednica grada Zagreba, nije u prilici inicirati izgradnju vatrogasnog spremišta.

U koliko se pronađe prijeko potrebna lokacija budućeg vatrogasnog spremišta, Vatrogasna zajednica grada Zagreba neće gubiti ni trenutka kako bi pomogla pri izgradnji vatrogasnog spremišta za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.

Naime , ovo vatrogasno društvo sa svojih šesnaest vrlo aktivnih i vrlo uspješnih godina to i zaslužuje!



Boris Zrnc, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Blato
-  Moram istaknuti kako sam zaista ugodno iznenađen ostvarenim rezultatima , ali entuzijazmom članova Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Blato, posebice kada znamo u kojim i kakvim uvjetima rade i djeluju.

Kao Vijeće mjesnog odbora, zasigurno ćemo  uprti sve snage, kako materijalne - ali i sve ostale - kako bi napokon krenuli konkretno rješavati taj višegodišnji gorući problem - Vatrogasnoga spremišta. 

Naravno, kako očekujemo da sve inicijative, ideje , prijedlozi, akcije i sl. - dolaze upravo od rukovodstva Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blata, ali i njihovog članstva.

Za početak poduprijeti ćemo prvu etapu - kupnju građevinskog zemljišta - sa osiguranih  500 tisuća kuna, koje su već predviđene kroz - Male komunalne akcije -  za 2018. godinu, našeg naselja.

Za kraj želio bih reći, a siguran sam kako dijelim mišljenje većeg broja građana, kako će  izgradnja Vatrogasnog spremišta uvelike utjecati i na samu kvalitetu življenja u našem naselju Blato. Zato ovom ljudima, našim sugrađanima , dobrovoljnim vatrogascima zaista želim odličan vjetar u jedra u izgradnji Vatrogasnog spremišta Blato.



Ivica Golubiček, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
- Večarsa sam na prijedlog naših članova izabran na dužnost predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato. Pred nama svima - kako ste imali priliku čuti i vidjeti -  u našem društvi je jako puno posla.

Osobno ću se vrlo časno angažirati u rješavanju svih zadataka, problema i izazova.

Jedan sam od osnivača sa g. Žarkom Tuška, kojega sam upravo zamjenio, punih sam 16. godina u upravi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.

Stoga ću ponesen svim tim iskustvo, smoći snage i volje da unaprijedim rad društva. Naravno, kako ću uključiti  sve članove, a posebno mlade, koji već sada imaju neke nove ideje i teže nečem novom.Iskreno se nadam kako ćemo svi skupa, baš kao i do sada , podići  rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato na neke nove razine.

- Za kraj ovog našeg razgovora, zamolili bi vas da nam prokomentirate ove odlične rezultate koje ste ostvarili u protekloj 2017. godini.

- Ostvareni  rezultati u 2017 godini, su zaista za pohvaliti. 37. intervencija, takav rezultat imaju kolega iz samo nekih društava u gradu Zagrebu, od ukupno 58 Dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Zagreba. Naime, uz to je bilo raznih osiguranja po cijelom gradu, rad sa župom u svim segmentima i sl. Mišljenja sam , kako ćemo teško skoro nadmašiti te rezultate, ali radićemo zdušno, sve ono što će biti potrebno za boljitak našeg naselja Blato, ali svakako i okolice.

Za kraj bih iskoristio priliku te zahvalio svima onima, koji  direktno ili indirektno podržavaju rad Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Blato, počevši od Podružnice umirovljenika Blato, Nogometnog kluba Blato, podupirajućih članova, svih mještana pa i do samih članova našeg društva.Naime, počeli su nam se vraćati članovi koji nisu bili aktivni po desetak godina, a uz to nam se pridružuje veliki broj mladih što nas iznimno raduje. 



Tomislav Petrović, zapovjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
- Prije svega bih zahvalio svima koji su utjecali na to da  ja večeras zauzmem odgovornu dužnost zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.

Večeras ste također imali priliku čuti, kako je u protekloj godini bili iznimno mnogo intervencija, što sa naše strani nije dobro, ne zbog izlazaka, rada, truda i sl, već zbog vatrogasnog stava, kako mi vatrogasci moramo raditi na preventivi a što manje na aktivnim požarištima, ispumpavanjima itd.

Iskreno se nadam kako ćemo mi to svi skupa u buduće, snažnijom preventivom ipak malo to uspjeti izmjeniti. Također želim istaknuti kako ćemo nastojati u svom radu dostići zaista odlične rezultate dosadašnnjeg zapovjedništva (Ratimira Štefana / zapovjednik i  Tomislava Jajetića / zamjenik zapovjednika) kako bi nastavili ovaj odličan timski rad i u buduće.

- Vidimo kako ima dosta mladih u vašem društvi, naime i vi sami ste dosta mladi....

-  Vašu tvrdnju mogu potkrijepiti sa činjenicom kako smo samo prošle godine učlanili šest novih članica, koje će ove godine ići na tečaj za vatrogasca. Također ustrajno radimo na motiviranju i uključivanju mlađih članova sasvim malog uzrasta u suradnji sa našim Dječjim vrtićem Zvončići, što pomalo pruža rezultate...

Za kraj bih htio kazati, kako zaista od srca želim zasigurno kako i većina  ne samo naših vatrogasaca, već i mještana našeg naselja, da se u mom mandatu ostvari - kruna - našeg rada, a to je Vatrogasno spremište.

Naime, po mom promišljanu , Vatrogasno spremište, ne bi podiglo kvalitetu življenja samo u samom naselju Blato već i daleko šire - čak i gradu Zagrebu. Taj zaključak crpim iz pouzdane informacije kako bi se tu okupljali mladi skloni humanitarnom radu, volonterskom radu, odnosno pozitivnoj i kreativnoj energiji, koje veličaju ljudske vrijednosti.



















































Nema komentara:

Objavi komentar