.

utorak, 20. veljače 2018.

Izlet Sopoćanskih umirovljenika u Čakovec

SopotČlanovi Podružnice umirovljenika naselja Sopot su 15. veljače 2018. godine posjetili Čakovec, grad Zrinskih. Bio je prekrasan sunčan dan.  Sva polja pod snijegom činila su predivan prizor putem od Zagreba do Čakovca.

Čakovec je najsjevernije središte u Hrvatskoj - sjedište Međimurske županije - njezino glavno sjecište upravnog, gospodarskog i kulturnog života.  To je pradavno rimsko odmorište između rijeka Mure i Drave.  Izrazitiji gospodarski i kulturni uspon Čakovca počinje 1546. kada dolazi u posjed obitelji Zrinski. Vlasnikom utvrde 1547 godine postaje Nikola Šubić Zrinski Sigetski kada ovaj castrum postaje znamenit po graditeljskoj raskoši, a slavno po europskome kulturnom duhu. Taj sjaj nastavljaju i njegovi potomci.

Juraj IV. Zrinski dodijelio je 29. svibnja 1579. privilegije stanovnicima podgrađa čakovačke utvrde čime je stvorena osnova za razvoj Čakovca kao slobodnog trgovišta. Taj se datum danas obilježava kao Dan grada Čakovca.

Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, vrlo lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, odlični kulturni i sportski sadržaji, razlozi su za ugodan život dvadesetak tisuća žitelja u tom prekrasnom gradiću. Koliko je skladan i brižno uređen govori i činjenica da je tri godine zaredom 2008, 2009 i 2010. osvojio nacionalno priznanje za najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske.

S vodićem smo obišli centar grada, Franjevačku crkvu i samostan Sv. Nikole na Franjevačkom trgu. Vidjeli smo nevjerojatno lijepe stare građevine i vrlo vješto uklopljene nove građevine. Posjetili smo mjesto na kojem je nekad bila Židovska Sinaoga, Gradsku kavanu i Tvrđavu Stari grad – simbol grada.

U tvrđavi smo obišli Muzej Međimurja osnovan 1954. godine kao Gradski muzej zavičajnog tipa, što je ostao do danas. Karakter Muzeja definiran je kao kulturno-prosvjetni s područja Međimurja. Već 1955. godine čitav kompleks Staroga grada stavljen je pod zaštitu i dobiva status Kulturno-historijskoga spomenika Rješenjem Konzervatorskog zavoda Hrvatske u Zagrebu.

Nakon obilaska Muzeja otišli smo u Gornu Dubravu u restoran „K Jeleni“ gdje smo vrlo lijepo dočekani s muzikom, odličnim ručkom i čuvenim Štrigovačkim vinom. Sjajno smo se zabavili uz muziku i ples, a neki su i prošetali .



















Ispričavamo se zbog lošije kvalitete, pojedinih fotografija.

Nema komentara:

Objavi komentar