.

srijeda, 7. veljače 2018.

Bez obzira na sve probleme, odlučne smo izdržati i ići dalje

Botinec - Ovih dana smo posjetili vježbačice i plesačice Zumbe, pod stručnim vodstvom g. Katarina Baković licencirane stručne instruktorice u društvenim prostorijama lokalne samouprave, kako marljivo, složno i sa mnogo entuzijazma treniraju. 

Naime, kako su naša znanja o Zumbi zaista bila krhka, neznatna, malo smo se informirali te saznali kako je Zumba  plesna disciplina koje je već odavno zarazilo čitav svijet, munjevitom brzinom ulazi u sve više fitness centara u Hrvatskoj te osvaja hipnotičkim ritmovima i jednostavnim ali zabavnim plesnim pokretima. Na prvi pogled, još jedna u nizu vrsta aerobica ali ako zavirimo ispod površine vidjet ćemo velike razlike između Zumbe i aerobic programa.

Glazba, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine Zumba program jedinstvenim i revolucionarnim u fitness svijetu a time i drugačijim od aerobic programa. Sva tri elementa zasebno nisu jedinstveni ali njihova kombinacija stvara poseban, novi i dinamičan fitness doživljaj. Naravno kako sve ovo pozitivno utječe na kreativnost, psihički dinamičku usredotočenost i iznomno fizičko zdravlje samog tijele, kako onih manjeg uzrasta pa sve do onih koji su u umirovljeničkom vijeku života.

Moramo priznati kako smo imali sreće, te smo bili u prilici biti svjedoci treningu dječje skupine, ali nakon njih i odraslih. I dok u dječijoj skupini trenira i jedan dječak, koji je ovoga puta zbog viroze (kao i još poneke djevojčice) nije bio na treningu, tako sa žaljenjem moramo istaknuti, kako  u odrasloj skupini, koja je također bila značajno umanjene zbog viroze i prehlade - ne trenira niti jedan muškarac.



Kataraina Baković, Zumba instruktor

- Ja sam inače zaposlenica Doma zdravlja Centar, naime radim na radiologiji. Ovdje u naselje Botinec sam se doselila 2005. godine, kada sam završila srednju školu i nastavila raditi. Inače dolazim iz grada Gospića, gdje sam se uz ostale aktivnosti vrlo intezivno bavila folklorom, obojkom,  rukometom, gdje sam ostvarila  i dosta zapažene rezultate.

Ovdje u našem naselju Botinec, nakon posla nedostajala mi je sportska aktivnost, pa sam odlučila završiti  tečaj za Zumba instruktora i prije pet godina sam započela trenirati Zumbu, ispočetka u Dubravi, a nešto više od posljednje godine radim to ovdje u našem naselju. Naime, naša je naselje u mnogome slično, gotovo svim ostalim naseljima Novog Zagreba. Mnogo je ne zaposlenih, a moramo staviti ruku na srce, kako u našem naselju baš i nema nekog prevelikog sadržaja koji bi objedinio i usmjerio energiju u kreaciju, treniranje, druženje, stvaranje, treniranje. Takve aktivnosti su uglavnom izvan naselja, i one u ovom trenutku iziskuju znatna financijska sredstva (prijevoz, članarina, itd..).

Upravo je to bio jedan od glavnih razloga koji me je ponukao da se vratim u naše naselje Botinec te da pružim svojim znanjem i iskustvom jedan kvalitetni dodatni sadržaj gdje bi se okupili svi skloni sportu plesu, druženju.. 

Kako u našem naselju ne postoji veći društveni prostor  prinuđeni smo svoje susrete, odnosno svoje treninge održavati ovdje u prostoriji lokalne samouprave veličine cca 42 četvorna metra, gdje prije samog treninga imamo "ugrijavanje" iznoseći radne stolove ovdje na hodnik, a nakon treninga vraćajući ih na staro mjesto. Prostor nam je premali, ali nam je zabranjeno od strane Vijeća mjesnog odbora Botinec da na hodnik iznesemo i stolice koje zauzuimaju također za naše prilike - dosta mjesta. 

Također odlukom Vijeća mjesnog odbora Botinec, prisiljeni smo plaćati najam od 700,00 kuna za mjesec, što uvelike usporava naše napredovanje s pozicije, kako bi tim istim prikupljenim sredstvima mogli kupiti kvalitetniji razglas, koji je neophodan za ovu vrstu sporta (trenutno koristimo moj razglas, koji je pred kolapsom!?) također bi mogli kupiti jednobrazne sportske dresove, odnosno tajice i majice, kako bi bili u prilici dostojno prezentirati naše naselje na eventualnim gostovanjima. 

Kada smo kod gostovanja, bili smo pozivani iz mnogih gradova (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split itd..) te iz susjednih zemalja Bosna i Hercegovina (Sarajevo, Bihać, itd) Slovenija (Ljubljana, Trbovlje, Koper) pa čak i iz Austruije (Beč), Makedonija. No, na žalost zbog financijske situacije, nismo bili u prilici , pozitivno odgovoriti, te otputovati i predstaviti rezultate svog truda ujedno i  naše naselje, naš Grada, našu domovinu.

Kako idemo redom, tako ću pred kraj ovoga našeg ugodnog razgovora, također istaknuti, kako ćemo potaknuti zaista odličnim odazivom i svekolikom podrškom mještana naselje ( naime mnogo je mještana moralo odustati od naših susreta, druženje i treninga zbog skučenog prostora )  u svibnju organizirati invent ZUMBE, odnosno cjelodnevni druženje svih prijatelja koji su nas pozavilai u goste, da ovoga puta oni dođu u naše naselje, u naš Botinec, da napravimo ugodno druženje sa humanitarnim karakterom, potpomažući udruge koje brinu o bolesnoj djeci ili pak kupnjom nekog aparata, potrebnog za liječenje djece. Tu bi uključili i naša kolege sportaše koji se zanimaju Streetworkout -om, boksačima koji se bave m Tae bo - om, naše hrvače, kako bi prezentirali sportski sadržaj našeg naselja.



Blanka Ivanović, stanovnica naselja Botinec,
trenira od samog početka
- Možete li nam odati i reći što je vas motiviralo da krenete na ovo, rekli bi, vrlo zahtjevno vježbanje Zumbe?

- Vježbanje Zumbe? Pa prvo, sama riječ Zumba me potaknula. 

Drugo, družim se sa svojima prijateljicama. 

Treće, zdravstveno. Znači, imam problema sa kralježnicom i ovoje stvarno nešto što se može samo preporučiti. 

Zaista preporučiti.

Znači, vježbe su od plesa, do nekakvoga aerobica, do istezanja. Zaista samo preporuka.

Željela bih istaknuti kako ova vrsta druženje, vježbanja i treniranja, pravo osvježenje društvenog i sportskog naselja Botinec. Interes je jako , jako velik - jer sam mišljenja kako ovako nešto do sada naše naselje nije imalo. Dapače, trenerica i voditeljica nam je odlična, svojim entuzijazmom, snagom i kreacijom, prenosi i na nas odličnu energiju i pozitivan stav, te volju za stalnim  treniranjem a time i brigu o svom tijelu i zdravlju.

No, akutno nam nedostaje jedna malo veće prostorija, gdje bi se mogao okupiti veću broj žena i zadovoljiti još jedan dio zainteresiranih žena, i još kada bi imala ogledalo, tada našoj sreći ne bi bilo kraja. No, mi smo strpljive i mišljenja smo kako će na kraju sve biti kako treba, kako će se pronaći veće prostorija, kako ćemo imati ogledala i kako nećemo morati plaćati ovako drakonsku cijenu da bi trenirale u svom naselju.



Jana Husnjak, također trenira Zumbu
 od samog početka
- I vas ćemo zamoliti da nam kažete, što je vas privukloda dio svog slobodnog vremena provedete ovdje plešući Zumbu?

- Privuklo me je ljubav kojim cijeloga života volim plesati. No u međuvremenu sam počela raditi, te sam uvelike zakinuta za mogućnost odlaska u grad (radim u smjenama a uz to nisam vozač). Ovo druženje, treniranje je za mene idelano mjesto gdje  mogu razgibati svoje tijelo, trenirati i stjecati tjelesnu kondiciju, a kroz sve to aktivno utjecati na svoje zdravlje. Upitala bih vas, imali ljepšega?

No, svega toga ne bi bilo bez naše trenerice, koja nas svakim susretom motivira sve više i više.  Pruža nam nesebičnu podršku, motivirajući nas vlastitim primjerom da radimo sve više i više.

Također mi je drago i zbog klinaca, zbog malih da se imaju čime kvalitetnim i kreativnim zanimati i baviti ...U naselju Botinec postoji tekwando, judo, rukomet.... No, ples je ipak ples za djevojčice. I taj osmjeh, koji se obavezno može vidjeti pri kraju treninga - to je neprocjenjivo! 

Stvarno, ne procjenjivo, a i mi se zaista zabavimo, ispušemo i bolje se osjećamo na kraju zamornog dana.

- Čujemo kako vam je malo tijesnom prostor?

- Jako nam je tijesan. Nas je u grupi po petnaest, no večeras nas je manje jer su neke bolesne.U glavnom nas je petnaest a u ovaj prostor realno stane maksimalno devet, deset osoba.

- Čuli smo kako je interes za Zumbu bio daleko veći, no mnogi su odustali  baš zbog  prostora .

- Da istina! Naime veću dvoranu u kojoj su kompjuteri (koji se ne koriste?!) nismo dobili. Eto takva je situacija, no mi se u nadi boljega i sa tim nekako nosimo i redovito sastajemo usprkos svih problema.  





















Nema komentara:

Objavi komentar