.

subota, 9. prosinca 2017.

Novi Zagreb, domaćin uspješnog Europskog turnira u crossmintonu

Kajzerica5.ICO Speedminton „Geodezija Aleksić“ Croatia Junior Open 2017 Novi Zagreb

U nedjelju 03.12.2017. godine u sportskoj dvorani OŠ „Kajzerica“ održan je jubilarni 5.ICO Speedminton „Geodezija Aleksić“ Croatia Junior Open 2017. Turnir vrijedan 500 bodova za svjetsku rang listu. Speed badmintonski klub Zagreb prvi je pokrenuo seriju juniorskih turnira u svijetu shvativši na vrijeme da samo ulaganje u mlađe naraštaje može donijeti prosperitet u našem sprtu koji je novina u sportovima sa reketom.

Na turniru je sudjelovalo 28 natjecatelja iz 4 države Europe (Češka,Srbija,Slovenija i Hrvatska).Najmlađa natjecateljica imala je 8 godina (Benčić Gracia).Natjecanje je održano u 5 pojedinačnih kategorija i dvije kategorije u igri parova.

Jagečić Laura članica SBK Zagreb u svom zadnjem juniorskom nastupu nije uspjela osvojiti turnir u kategoriji U-18 cure. Iako je u grupi pobijedila Zukić Galu (SBK Pešekani - Opatija), u finalnom meču nije uspjela ponoviti dobru igru i na istom turniru dva puta pobijediti Zukić Galu.Naša članica je eto juniorsku karijeru završila sa osvojenim drugim mjestom na vlastitom turniru, a kao najbolji rezultat dosadašnje karijere ostati će osvojena brončana medalja sa prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u kategoriji U-18.

U kategoriji U-18 dečki, Marko Jerković ponovio je dobre igre iz Debrecena i osvojio drugi turnir zaredom. Tako je naš aktualni Europski prvak u kategoriji U-14 pobjednički završio godinu u novoj kategoriji. Također treba istaknuti dobru igru i Petak Borne koji je osvojio drugo mjesto u istoj kategoriji, a u paru sa Markom Jerkovićem osvojili su prvo mjesto u kategoriji juniorskih parova.



Katerina Blaščikova
- Moram istaknuti kako sam zaista zadovoljna prije svega dočekom, ali i odličnom organizacijom samog turnira.

Iznimno smo zadovoljni što smo u Zagrebu, za ove dane adventa.

Sreća je tim veća što naša kćerka crossminton igra tek deset dana i sve ovo (grad Zagreb, ovaj turnir, predivna druženja ovdje...) ju iznimno motivira da nastavi sa ovom  zaista lijepim sportom.




Nebojša Aleksić, predsjednik Ceossminton kluba
Zagreb i predsjednik organizacijskog odbora
turnira
- Pri kraju smo turnira jubilarnog 5. Crossminton - Geodezija Aleksić - junior open 2017, pred nama je još doigravanje nekoliko finala, među kojima je najbrojnije u kategoriji do 12. godina.

Moram reći, kako je upravo naš klub  prvi u svijetu ,2013, godine - prije pet godina pokrenuo i organizirao juniorski turnir.

Evo, nakon pet godina, ovakva vrsta turnira dobiva svoj puni smisao. Naime, kako vidite i sami, odaziv juniora je odličan. Dolaze iz mnogih zemalja. Igrači tog uzrasta su iznimno željni igranja, nastupanja, stjecanja novih pozitivnih iskustava.Posebno mi zadovoljstvo pričinjava činjenica, kako je najmasovnija kategorija upravo ona koja okuplja igrače, najmlađeg uzrasta  - do 12. godina. Ta činjenica, samo potvrđuje, da cilj, koji smo odredili prije pet godina, svake godine se snažno i brojno , na sreću svih nas (sudionika ovih turnira) realizira.

Na turnir nam dolaze klubovi iz različitih zemalja (bili su tu Slovaci, Mađari ..) a danas su tu Slovenci, Čehi,  Srbijanci...Kvalitetu i važnost ovog turnira prepoznao je i Grada Zagreb, te nas ove godine i financijski podržao, na čemu mu iskreno zahvaljujemo u ime svih sudionika turnira.



Mitija Kolenc, predsjednik
Crossminton kluba Radeče
- Mišljenja sam kako je ovakav turnir iznimno važan za razvoj djece. Važno je sudjelovati na ovakvim turnirima, gdje djeca stječu mnoga važna iskustva, a kako sportska, ali isto tako i životna. Žao mi je što je ovakvih turnira malo, ali sam isto tako ponosan što je naš prijateljski klub Crossminton klub Zagreb, pokretača i organizator ovakog susreta u ovom dijelu Europe.

Naime oni su već prije pet godina prepoznali kako su nam naša djeca budućnost ovog sporta. 

Usudio bih se reći kako su djeca mnogo važnija za budućnost ovog sporta  na ovim prostorima, kao u ostalom i cijelom svijetu. Naravno, da tu nikako ne zapostavljam nas starije. I mi moramo igrati, ali je svakako naglasak na mladima.

Za kraj bih istaknuo organizaciju ovog turnira, naime smatram je fenomenalnom. Mišljenja sam kako sa ovakvim iskustvom Crossminton kluba Zagreb, možemo učiniti još više u međusobnoj suradnji sa nama - klubovima iz Slovenije-. Naime, mišljenja sam kako je došlo vrijeme kako bi se organizirao i jedan ovakav turnir kod nas, kako bi došlo do što veće sportske suradnje, a time  i do podizanja kvalitete igre. Ova ideja me osobno zanosi već duže vrijeme, a mišljenja sam kako je i ovdje u Crossminton klubu Zagreb ista atmosfera i promišljanje



Boris Jerković Speeder klub
Sombor
- Jako nam je drago što smo imali priliku doći i sudjelovati na ovom turniru. 

Moram istaknuti kako do sada nismo sudjelovali na ovom turniru. Dosta smo trenirali i pripremali se - bojeći se da će to biti - preveliki (rezultatski) zalogaj za njih, na ovako velikom i odlično organiziranom turniru.

Došli smo sa četiri djece ( uzrasta od devet do četrnaest godina) .

Djeca su prezadovoljna, presretna.

Naime, do sada nisu imali priliku igrati na ovako velikom juniorskom turniru. Istaknuo bih, kako sa na običnim seniorskim turnirima, koji su najčešću, ni izbliza ne pruža dovoljno pažnje, kako ovdje na ovom juniorskom turniru. Zato su upravo ovakvi turniri bitni za djecu tog uzrasta.

Nekima je ovo prvi turnir. Presretni su. Uživaju, smiju se, jure okolo terena. Između nastupa , igraju jedni sa drugima. mišljenja sam kako su se iznimno lijepo proveli. Ovo je također za našu djecu sjajan trening, jer nisu često u prilici igrati sa nekim drugim , tako da im je svaki novi igrač, novi izazov, nešto novo što će vidjeti, primjeriti... Što će naučiti, zapamtiti.

Za kraj bih rekao, kako ćemo se, kući u Sombor vratiti sa mnogo pozitivnih emocija, ali i sa nekoliko osvojenih medalja. Iskoristio bih priliku te organizatorima uputio čestitke na odličnoj organizaciji, uz poruku - vidimo se i do godina!


.
Jasmin Zukić, Crossminton Klub Pešikani,
Ičići, Opatija
- Na ovom turniru gostujemo od samog početka. Naime evo nas i ove pete jubilarne godine, kod naših prijatelja Crossminton kluba Zagreb.

Stava sam kako organizaciju, susretljivost i otvoreno srce ovdje ne treba posebno isticati. Mišljenja sam kako uz mnoge ostale vrline ovog kluba i njegovih pojedinaca, sve ovo što sam naveo, nije potrebno posebno isticati.

Ovaj turnir je vrijedan svake hvale. Naime, on pruža mogućnost najmlađim članovima naših klubova, da upravo ovdje započnu stjecati raznolika (sportska, životna, klupska itd..) iskustva.

Što vrijedi samo vrijedno trenirati, ako se nećemo natjecati?

Naravno kako svi ovdje znamo, kako na ovom turniru nisu važni rezultati, iako i oni vesele. Naime, kao što sam rekao, za mlade igrače bitan - posebno najmlađeg uzrasta - je od velike važnosti, nastupati na turnirima kako bi zaokružili cjelinu, od treniranja, natjecanja i uživanja u ovom zaista predivnom sportu. Tu nikako ne smije zaboraviti na nova poznanstva, prijateljstva, što je uz aktivno bavljenje sportom, svakako jedna od najvažniji komponenti ljepote bavljenja sportom uopće.

Za kraj, ne mogu odoljeti a da ipak ne pohvalimo organizaciju turnira uz potvrdu dolaska i slijedeće godine.

Također bih, iskoristio priliku i (možda je malo prerano!?) čestitao svim igračima svijeta koji uživaju - baveći se  prekrasnim sportom crossminton  - sretni novu godinu i mnogo uspjeha u radu.




Naši najmlađi natjecatelji Petak Toma (U-12 dečki) osvojio je treće mjesto, dok je Benčić Gracia bila peta u kategoriji U-12 cure.

U kategoriji juniorskih ženskih parova, par Jagečić Laura i Dragana Drljača (Srbija) osvojile su treće mjesto.

Ovaj turnir je najstariji turnir ovog tipa u svijetu.Nakon 5 godina i Grad Zagreb je prepoznao vrijednost ovog turnira te je pomogao u financijskom dijelu pri organizaciji. Također se zahvaljujemo poduzeću „Geodezija Aleksić“ koji nas i treću godinu zaredom prate i podržavaju.
Konačni rezultati:
U-18 dečki
  1. Marko Jerković     (CRO)
  2. Borna Petak     (CRO)
  3. Tilen Knez     (SLO)
U-18 cure
  1. Gala Zukić     (CRO)
  2. Laura Jagečić     (CRO)
  3. Pika Rogelj     (SLO), Nika Miškulin (CRO)


U-14 mix
  1. Žak Kolenc     (SLO)
  2. Katerina Blaščikova     (CZE)
  3. Hana Zorec     (SLO), Dragana Drljača     (SRB)
U-12 dečki
  1. Nikola Drljača     (SRB)
  2. Matej Krupička     (CZE)
  3. Toma Petak     (CRO)
U-12 cure
  1. Lana Glavač     (SLO)
  2. Leona Banić     (SRB)
  3. Ana Marija Vintar     (SLO), Ema Stella Novak     (SLO)
U-18 parovi dečki
  1. Marko Jerković/Borna Petak     (CRO)
  2. Tilen Knez/Žak Kolenc     (SLO)
  3. Matej Tino Kaligari     (CRO)/Nikola Drljača     (SRB)
U-18 parovi cure
  1. Gala Zukić/Nika Miškulin     (CRO)
  2. Pika Rogelj/Hana Zorec     (SLO)
  3. Laura Jagečić     (CRO)/Dragana Drljača     (SRB)

Vidimo se iduće godine 01.12.2018. na istom mjestu.