.

četvrtak, 28. prosinca 2017.

Božićni domjenak, završno druženje

Blato - U srijedu 20. prosinca 2017. godine članovi Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba sa svojim gostima i članovima održali su Božićni domjenak. 

Bila je to prilika kako bi se ugodno podružili, te porazgovarali o postignutim rezultatima svoga rada i djelovanja u ovoj, skoro protekloj 2017. godini. Kako doznajemo od samih članova ove udruge ova je godine zaista bila uspješna, u kojoj stoje mnogi odlučni rezultati, od velikog broja realiziranih raznolikih radionica, akcija, izleta i sl.



Sanja Tarce, predsjednica Hrvatskog saveza
gluhoslijepih osoba DODIR 

-Istaknulka bih kako je ove godine dosta teško što ste tiče baš osoba sa gluhoslijepoćom, ne samo u gradu Zagrebu, već i u mnogom drugim mjestima naše domovine. Iz osnovnog razloga što još uvijek Ministarstvo znanosti obrazovanja nije prihvatilo naše prijedloge o uvođenju prevoditelja u vrtićima i školama. I na taj način otežavanju školovanje ne  djece već gluhe i nagluhe djece.

Cijerla ova godina obilježava jednu borbu, jednu kampanjukoje je usmjerena  u podizanju svijesnosti za potrebe djece koja su gluha, gluhoslijepa i naguha  da dobiju prevoditelja u vrtićima i školama.

Na žalost, evo došli smo gotovo i do završetka godine, a Ministarstvo još nije ponudilo rješenja iako je bilo obećanja.

Međutim, zahvaljujući gradu Zagrebu mi smo uspjeli osigurati prevoditelje u vrtićima. Znači, mi imamo četvero zaposlenih prevoditelja za djecu.

Osom svega toga cijelo vrijeme usmjeravamo podizanju kvalitete života gluhoslijepih osoba u svakodnevnim situacijama. Dakle, predvoditelji prate na druženja, šetnje i osim ovih običajnih potreba , posjet bolnicama... Mislimo kako smo ipak uspjeli sačuvati temeljno dostojanstvo gluhoslijepih osoba, ali još uvijek se premalo čini u tom smjeru.





Željko Bosić, pdpredsjednik Hrvatskog
saveza gluhoslijepih osoba DODIR
-  Mi kao Savez, iduće godine očekujemo puno veći uspjeh, čak i politički angažman, kao osobe sa invaliditetom, kao gluhoslije osobe uključiti ćemo se i u politiku, jer uskoro dolaze izbori za Europski parlement, gdje Europska unije  forsira, kako bi se i osobe sa invaliditetom, kao i gluhoslijepe osobe aktiviraju.

Dakle, to će biti značajno, da ćemo puno, puno postići za naše gluhoslijepe osobe i ostvariti brojna prava i potrebe gluhoslijepih osoba.






Jelana Matić prevoditeljica Udruge
gluhoslijepih osoba Grada Zagreba
- kalendarska godina je gotovo pri kraju, stoga nam je ovo posljednje druženje u ovoj godini. Moram priznati kako su se članovi okupili u velikom broju u obližnjem restoranu.Naime sve je ovo novo za naše članove jer se po prvi puta okupljamo ovako u restoranu, do sada je to bilo u prostorijama naše Udruge, no na sve se trebamo privikavati , da iz mijene u mijenu ide.

Iskreno se nadam, da je ovo našim članovima bolje i ljepše iako su po prvi puta ovdje - upoznaju novi prostor - i drugačiju dinamiku.

No, naši se članovi tijekom cijele godine trude učiti  novim izazovima i snalaženju u novom. Tako smo prošle godine bili po prvi puta  i na ljetovanju u Premanturi, bili smo na više izleta, od kojih bi izdvojila - izlet u Đurđevac, tj. u obližnju pustinju što je bio zaista veliki doživljaj. Polovica članova nije ni znalo da je tamo nešto takvo, jer kako samo već navodili - oni su mnogo toga propustili tijekom svog školovanja , ne zato što nisu htjeli, već zbog toga što im nije dano na primjeren način.

Tijekom cijele godine smo radili različite radionice i iz socijalizacije i rješavali pojedinačne potrebe. Ostvarili smo više uspjeha od neuspjeha. Iskrenog sam mišljenja kako smo ove godine zadovoljni, tako se nadam da će biti i sa ovim završnim druženjem zadovoljini, i da će sa velikim optimizmom krenuti u Novu godinu.

Na kraju, želim čestitati sretnu Novu Godinu, ne samo svojim korisnicima   članovima udruge, već svima koji sa njim rade i svima koji su utjecali na rad naše udruge bilo kao volonteri, bilo kao suradnici, donatori, prije svega prijatelji.





Dijana Jaguljnjak, voditeljica joge
u Udrugu gluhoslijepih osoba
Grada Zagreba
- Već tri godine volontiram u Udruzi gluhoslijepih osoba grada Zagreba, od kad sam krenula učiti znakovni jezik.

Dvije godine već ima kako vježbam jogu sa gluhoslijepim osobama. Joga je jako zdrava i dobro dođe i zdravim ljudima, a posebno na neki način hendikepiranim sobama.

Oni svoje tijelo uglavnom drže u pogrešnom stavu, pogrešno se okreću i njima stvarno trebaju te rekreativne vježbe, da malo probaju popraviti svoje zdravstveno stanje.

Vodim manju grupu koja broji negdje oko šest osam ljudi, koji redovito dolaze i jako sam ponosna na njih, jer stvarno se trude i pokušavaju usvojiti ta znanja i vještine joge koje im ja pokušavam prenijeti.

Ni je bili lako u početku, trebalo je to sve uskladiti, oni su ipak stariji ljudi, sa nekim svojim životnim navikama i mogućnostima tijela, takva kakva imaju. Trebalo je to sve skupa malo prilagoditi, trebalo nam je vremena da  nekako udružimo snage i da uspijemo napraviti nešto, što će njima biti od koristi.


Iza nas je uspješna godina, u ostalom kao i prethodna. Vježbamo još uvijek i mislimo kako ćemo nastaviti i u budućnosti.





Josip Tonžetić, predsjednik Udruge
gluhoslijepih osoba grada Zagreba
- Ovdje sam na domjenku pred sam kraj godine, sa dragim prijateljima, gostima i uzvanicima. Moram istaknuti kako je iza nas jedna kvalitetna godina, godina u kojoj smo uz pomoć prijatelja ostvarili mnoge značajne rezultate za same članove udruge. 

Kako ste već čuli, održali smo mnoge raznolike i zanimljive radionice, po prvi puta bili na ljetovanju ovako zajednički, proputovali mnogo izleta, upoznali mnogo novih i dragih ljudi, razvili suradnju sa novim udrugama itd...

Moram istaknuti, kako se radujemo slijedećoj godini, gdje sa nadamo još većoj aktivnosti naše Udruge. Stoga za kraj želim čestitati svim članovima naše Udruge i našim prijateljima sretnu i uspješnu Novu godinu.